بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 27 May 2011

PULUT LEPA (PULUT PANGGANG)

i love 2 try my 'che' (panggilan utk mak aku) resepi kueh mueh, especially traditional kueh from my hometown ganu+kelate......
here i share with u al resepi pulut lepa (pulut panggang)......sedakkk!!


INTI PULUT LEPA

Bahan2
*1 kg ikan selayang / ikan kembung
*1 sudu kecil garam & 4 keping asam keping (untuk merebus ikan) 
*½ biji kelapa (ambil santan pekat anggaran 2 cawan) 
*6 ulas bawang merah ~ dimayang halus 
*1 inci halia ~ dihiris memanjang halus 
1* sudu kecil halba 
*garam & gula secukup rasa 
*serbuk perasa jika suka 


Cara Menyediakan Inti
1. Rebus ikan dengan garam, asam keping & sedikit air. 
2. Sejukkan ikan & asingkan isinya sahaja. 
3. Tumbuk isi ikan hingga lumat 
4. Dalam kuali.. masukkan santan, bahan2 hiris, halba, isi ikan, garam & gula secukup rasa. 
5. Masak bahan2 tersebut hingga menjadi betul2 kering & berderai. 
6. Angkat & ketepikan sedia utk digunakan. 


PULUT LEPA

Bahan2 
*1 kg pulut ~ direndam semalaman atau sekurang2nya 3 jam 
*1 biji kelapa ~ ambil santan pekat anggaran 3 cawan (kalau rasa kering sgt.. boleh tambah lagi) 
*garam secukup rasa 
*Daun pisang utk membungkus ~ potong anggaran selebar 7 inci setiap sekeping dan lap permukaannya. 
*Lidi yang dipotong runcing sepanjang 1 ½ inci (untuk cucuk daun pisang) atau boleh juga gunakan stapler saja.. (org dulu2 guna lidi) 
*kapur makan (untuk di lengserkan pd jari jemari utk mengelakkan pulut melekat2 pd jari) 


Cara Menyediakan
1. Toskan pulut yang direndam tadi & masukkan ke dalam pengukus. Kukus selama 30 - 40 minit. 
2. Angkat pulut dan masukkan ke dalam besen dan arung dengan santan yg dicampurkan dengan garam. Kacau hingga rata dan kukus sekali lagi selama 30 minit atau hingga pulut masak. 
3. Sediakan daun pisang . 
4. Sapukan jari dengan kapur makan agar pulut tak melekat pada jari. Boleh juga guna plastik sebagai sarung tangan. Sudukan anggaran 2 ~ 3 sudu besar pulut atas daun pisang dan ratakan. 
5. Sudukan inti anggaran 3 sudu kecil lalu balutkan inti tadi dengan pulut dengan beralaskan daun pisang. Pastikan inti tertutup dengan pulut dan berada ditengah2 pulut supaya inti tak berterabur waktu nak makan 
6. Potong lebihan daun pisang kiri & kanan balutan pulut tadi anggaran 1 inci. 
7. Dengan menggunakan jari.. tekan/cucuk2 pulut ke dalam balutan daun pisang tadi agar ia kemas & mampat. 
8. Cucuk dengan lidi atau stapler untuk mengemaskan balutan. 
9. Bila dah siap.. bolehlah dibakar menggunakan dapur gas ataupun arang. 



selamat mencuba!!!
(p/s : resepi dr fotopage mamawandiha.Tq kak)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...