Assalamualaikum.
Hehe,testing!testing! oven baru. Walau bukan hak kekal mommy tapi teruja sangat bila tuan rumah htr oven baru semalam. Yang pasti, MOMMY YANG RASMI. Lalalala!!!!akan ku pergunakan ke tahap maximum sementara menjadi tuan punyanya ni. Sendiri punya belum tentu dapat yang gedabak mcm ni kan? Brand & size sama macam yang lama dulu tapi color saje yang beza. Mungkin dulu tema tuan rumah putih (semua oven, stove, microwave & dishwashing warna putih). Tapi since mommy mitak tukar stove yang tersumbat dulu dia dah tukar tema jadi stainless steel color plak. So, oven baru dia ni pun stainless steel gak.
Semalam oven sampai mommy terus berangan nak buat tu, nak buat ni. Hehe!!!pepepun yang pasti 1st yang siap sudah semestinya LASAGNA. Nape????? Eh, dulu oven lama rosak masa mommy tengah prepared nak buat lasagna, jadinya terbantut sampai le siap harini (phewww!punya le lama peram kulit lasagna tu dalam peti ais.
Resepi Lasagna ni mommy buat simple je (ada follow yg resepi @box lasagna sheet tu juga). Dalam gambar nampak a bit dry sbb dah overnite ni (pagi ni baru snap picture).
250g Instant Lasagna sheets
Bahan2 Inti:
2 sudu besar minyak zaitun
1 biji bawang besar (dadu kecil)
2 biji bawang putih (tumbuk)
1 biji carrot (parut/dadu)
250g daging kisar
1 tin sos bolognese
Garam
Gula
Serbuk lada sulah
Bahan2 sos keju:
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu segar/cair
125g keju mozzarella
stok ayam
stok ayam
Cara menyediakan inti daging:
1. Panaskan minyak & tumis bawang sehingga layu.
2. Masukkan daging kisar & carrot. Masak sehingga garing.
3. Tambahkan sos bolognese & tambahkan perasa, lada sulah, garam & gula.
4. Ketepikan.
Cara menyediakan sos keju:
1. Cairkan butter & campurkan tepung.
2. Kacau selama lebih kurang 2 minit dgn api perlahan.
3. Alihkan pan dari api & tuang susu segar. Kacau sebati.
4. Renehkan semula di atas api perlahan.
5. Kacau & tambah perasa garam, stok ayam & tabur juga keju mozzarella.
6. Ketepikan.
Cara menyediakan Lasagna:
1. Panaskan oven baru (hehe,gedik) kepada 180'C.
2. Griskan baking dish dengan mentega (kalau guna casserole xyah pun xpe).
3. Tuangkan 1/2 cawan inti daging ke dalam acuan & ratakan.
4. Lapiskan dengan kepingan lasagna (pastikan rata menutupi inti daging).
5. Kemudian, lapiskan pula dengan sos keju & ratakan.
6. Ulang langkah 3-5 sehingga selesai/habiskan kepingan lasagna. Pastikan lapisan atas sekali ialah sos keju.
7. Tabur parutan keju parmesan (mommy guna mozzarella je sbb tu mcm kering skit toppingnya).
8. Bakar selama 35-40 minit/ sehingga masak.
9. Biarkan sekurang2nya 5 minit sebelum dihidangkan.
1. Panaskan oven baru (hehe,gedik) kepada 180'C.
2. Griskan baking dish dengan mentega (kalau guna casserole xyah pun xpe).
3. Tuangkan 1/2 cawan inti daging ke dalam acuan & ratakan.
4. Lapiskan dengan kepingan lasagna (pastikan rata menutupi inti daging).
5. Kemudian, lapiskan pula dengan sos keju & ratakan.
6. Ulang langkah 3-5 sehingga selesai/habiskan kepingan lasagna. Pastikan lapisan atas sekali ialah sos keju.
7. Tabur parutan keju parmesan (mommy guna mozzarella je sbb tu mcm kering skit toppingnya).
8. Bakar selama 35-40 minit/ sehingga masak.
9. Biarkan sekurang2nya 5 minit sebelum dihidangkan.