بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 30 November 2012

Kek Maskulin tak jadi untuk Daddy's Birthday

Assalamualaikum & good day.

Lupa nak post gambar Birthday Cake daddy. Hehe!!!belum terlambat untuk mommy exposed. Banyak betul rombakan untuk buat kek birthday daddy ni. Plan awal (dah plan 2,3 bln before) ingat nak buat Red Velvet Cake. Tapi bila dah dekat2 date bday daddy mommy rasa xsesuai le plak. So, kita postponed RVC untuk birthday mommy le next year (kalau ALLAH panjangkan umur mommy lagi). Jadinya last2 minit fikir punya fikir mommy pilih Sponge Orange Cake. Mommy dah terliur sangat & teringin nak buat bila FnF buat dulu tapi malasnya le nak buat topping mousse mcm FnF buat. Mommy alter sikit & combine dengan resepi QH (dia ceduk dr Kak Ita masam manis gak). Makanya asal usul resepi kek ni mmg datang dari Kak Ita Masam Manis le gitu. Pepepun, tqvm semua yg terlibat termasuk Fnf, QH & sifu Kak Ita.



Jom intai resepi kek yang FnF buat dulu. Mommy c&p. FnF ceduk resepi ni dari blog kak Ita masam manis disini

Bahan A
4 biji kuning telur
20 gm gula
30 gm jus oren
1 biji parutan kulit oren

Bahan B
4 biji putih telur
100 gm gula castor

Bahan C
100 gm tepung gandum (ayak)
70 gm mentega cair (dicairkan)

Cara2:
1. Panaskan oven pada suhu 170 C.
2. Sediakan loyang bulat 8 inc.
3. Griskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan kertas minyak.
4. Pukul bahan A hingga ringan dan gebu.
5. Dalam bekas lain yang bersih dan kering, pukul pula putih telur hingga berbuih.
6. Tambahkan gula (100gm) dan terus putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan menjadi kental dan bertanduk ( meringue).
7. Masukkan 1/3 bahagian adunan putih telur ( meringue) ke dalam adunan kuning telur dan kaup balik dengan spatula hingga rata.
8. Masukkan semua baki adunan putih telur dan ratakan secara kaedah kaup balik juga sehingga adunan bergaul sempurna.
9. Masukkan tepung yang telah di ayak dan kaup balik adunan hingga rata.
10. Akhir sekali masukkan butter cair dan kaup balik semula hingga semua adunan bergaul sebati.
11. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25~ 30 minit atau sehingga adunan dibakar sempurna (suhu bergantung pada kepanasan oven masin-masing).
12. Segera keluarkan kek dari loyang setelah masak dan sejukkan atas redai. (Kek yang lewat dikeluarkan akan penyek atau turun akibat tarikan graviti).
13. Potong kek kepada 2 lapisan. Ketepikan.

Haaha, citer pasal cake deco pun satu hal lagi. Plan asal nak buat ala2 ombre tapi simple & maskulin. Ngeh3x!!!! alih2 jadi mcm kek gegurls jugak. Ahh!!!belasah le, daddy bukan kisah pun. Yang mommy nak buat asal tu mcm dalam BLOG ni tapi sebab ketinggian kek mommy x cukup maka tukar konsep la. Maybe next birthday Arfa plak buat mcm tu.



CREAM CHEESE FROSTING
Sumber: Qasey Honey

Bahan2:
125g cream cheese
50g butter tampa garam
110g gula icing - boleh kurangkan
1 cwn fresh cream - pukul hingga kaku 

Caranya:
1. Pukul cream cheese dgn butter sehingga lembut.
2. Turunkan speed mixer kepada kelajuan rendah dan masukkan gula icing sedikit2 sehingga bergaul sempurna.
3. Campurkan whipped cream yg telah kaku tadi dan gaul dgn spatula.
4. Campurkan colours yang dikehendaki (mommy pilih orange & kuning).

Oh!!!btw 3A +R bagi hadiah coklat je @daddy sebab dia reject hadiah yang mommy nak bagi dia (nasib baik belum beli, rupenya member beli benda yg sama fungsi tapi lebih canggih & mahai). Huhu!!xpela xsudi, save duit belanja makcik.

Thursday, 29 November 2012

Lontong yang buat mommy 'Lantang'

Assalamualaikum & good day.
Semalam baru mommy realized yg 'Wind of Change' kena attacked malware danger. Ada 2,3 org kawan2 yang bgt dorg xleh nak view blog ni. Haru betul & sedih sgt. Patut le mommy perasan mcm sunyi je kat sini (bknnya ramai sangat visitor pun tapi atleast mommy ada close friends/regular visitors yang selalu jenguk). Sekarang ni pun masih blm settle masalah (tak tau lagi the best solution mcm, tg daddy advise mommy dulu mcm sbb ada website tu blh settle tapi berbayar, huhu). Dah le kami ada 4,5 hari lagi sebelum long vacation (mommy ingat banyak nak auto publish N3 sepanjang kami bercuti).


Takpela, sementara mommy cari solution nak settle malware ni mommy kena jotdown juga beberapa resepi untuk rujukan masa depan. This time, resepi simple je & selalu sangat buat cuma mommy rasa perlu juga jotdown mungkin untuk reference Anis & Ahdia di masa depan. 

Btw, masa mommy snapped photos Lontong mommy ni ada sedikit ketidakpuasan di hati seseorang yang membuatkan mommy tiba-tiba jadi LANTANG. Huish!!!penangan LONTONG terus transformed jadi LANTANG. Ya ALLAH!!!mmg tak semena-mena rasa kepala tumbuh tanduk setan, geram sangat2 dengan benda yang tak sepatutnya dilakukan (apa peristiwanya biarle menjadi pedoman & pengajaran untuk kami di masa hadapan). Pepepun, walau bara api amik masa juga nak sejuk tapi last2 mommy dah cooldown, Alhamdulilah dah tua2 ni xleh marah lama2 takut kena darah tinggi plak, hehe. 

Okey, berbalik resepi LONTONG LANTANG kita, hehe.

Bahan2:
5-10 biji bawang merah (kisar)
1 inci kunyit hidup (kisar)
1 inci lengkuas (kisar)
2 batang serai dititik (optional)
200ml santan pekat (anggaran sebiji kelapa/1 tin)
250 air (agak2 ikut kepekatan yang disukai)
Tempe (hiris nipis & goreng)
Tauhu (hiris nipis & goreng)
Suun (celur & tos airnya)
Fucuk (celur & tos airnya)
Sayur-sayuran;
(carrot, jagung muda, kacang panjang, terung, kubis etc)

Caranya:
1. Masukkan semua bahan2 kisar ke dalam periuk. Tambahkan santan pekat & air.
2. Masak sehingga kuah mendidih, kemudian masukkan sayur-sayuran, serai, tempe, tauhu, suun & fucuk.
3. Tambahkan garam & reneh sehingga kuah pekat.

Untuk sambal tumis (terpulang le sambal ikan bilis, sotong @ udang)

Bahan2:
5-10 biji bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
5 tangkai cili kering ( rebus & kisar lumat) *boleh guna cili boh dlm 2 sudu besar
1 sudu besar sos tomato/1 sudu kecil pes asam jawa
1 keping gula melaka/nise 
Garam
Sedikit air
Minyak untuk menumis
1 mangkuk ikan bilis/sotong/udang
#Kalau suka boleh tambah 1 inci belacan (kisar & tumis bersama bahan2 kisar yang lain)

Caranya:
1. Tumis bawang sehingga layu & masukkan cili boh. Masak sehingga cili garing.
2. Masukkan sos tomato/pes asam jawa & tambahkan sedikit air. Kacau sebati.
3. Tambahkan gula melaka & garam. Jika terlalu pekat masukkan air.
4. Masukkan ikan bilis/sotong/udang & kacau sebati.
5. Didihkan sehingga masak.

Bila nak nak sediakan lontong, potong nasi impit menjadi kiub. Masukkan ke dalam mangkuk & tuang kuah sehingga menutupi nasi impit. Letakkan sambal tumis. Layannnnn!!!








Wednesday, 28 November 2012

Dinner Treat for Daddy's Birthday

Assalamualaikum & good day.
Just nak view our special dinner khas buat daddy on his birthday. The event took place on 25th November last Sunday. 







In the afternoon we had our routine outing & lunch @Giant Rimba food court. Otw back we dropped by to have our chill ice cream @ Dairy Queen (kununnya mommy belanja birthday boy & the gang la). 

Hehe, reached home at about 5pm straight away transform myself into 'masterchef tak jadi'. Mmg dah lama plan nak prepare western dinner on his birthday tapi xde la grand bebenor. Just had my campak2 recipes + holding my old time western recipe book as my guidance, alhamdulilah jadi jugak.

Main course for daddy, special mommy made 'Sizzling Lamb Grill' & the gang layan 'Rosemary Roasted Chicken' with mushroom sauce. We also had baked cheezy potato & buttery vege. Last but not least a bunch of mix fruits. Lovely!!!!

For recipes; sizzling lamb grill, I just marinated the lamb with salt+black pepper+readymade steak seasoning. Then grill them until well cooked. DONE!


For the Rosemary Chicken Grill: I marinated the chicken with herbs rosemary+thyme+salt+honey. Grill then for 1hr. In between I bathed the chicken with butter. DONE!
Hahaha!!!the sauce i cheated a bit (to minimise the time & because i out of stock).
I fried the onion in melted butter & just pour instant mushroom soup. Then seasoning with black pepper+oyster sauce+'kicap pekat'. DONE!!
For those who love perfection this is the original recipe i copied fr 'Buku Aneka Masakan Barat alas 21 '

Caranya:
1. Panaskan mentega dlm periuk. Tumis bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan cendawan (yg dicincang) & masak selama 5 minit. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung & kacau hingga pekat.
3. Kemudian, tuangkan susu segar, sos tiram, kicap & garam. Kacau sebati.

For the cheezy baked potato, below are how me did it.

Bahan2:
3 biji ubi kentang (belah dua)
100gm mentega
100gm keju (mommy guna cheddar)
Sedikit garam
Kertas aluminium 

Caranya:
1. Ubi kentang dibersihkan & direbus dengan sedikit garam.
2. Selepas empuk, toskan air. Kemudian, balut kentang dgn aluminium foil & susun dalam dulang pembakar. 
3. Bakar kentang hingga masak (anggaran 10-15minit).
4. Keluarkan kentang dari ketuhar & taburkan keju di bahagian atas.
5. Bakar lagi kentang sehingga keju cair & kekuningan.

Last but not lease, hehe mix fruits. Potong2 & campur je semua. Ohw lupa pasal vege. Mommy just rebus dalam air yg berisi sedikit garam+olive oil. After 5 minit, toskan vege & masukkan ke dalam mangkuk. Gaulkan 1 sudu besar butter ke atas vege tadi. DONE!

Tuesday, 27 November 2012

Jejari Ubi Kayu Celup Tepung Berempah

Assalamualaikum & good day.
Ini menu minum petang Sabtu lepas. Beli ubi kayu standby kot2 nak buat bingka @ rebus cicah kelapa parut. Disamping tu mommy nak bereksperimen dgn satu lagi resepi. Bukan nak bereksperimen mcm cara membuatnya sbb mommy dah pernah buat cuma nak bereksperimen samada 4A suka makan @sebaliknya. 



Kalau u all baca tajuk mcm panjang bebenorkan. Kalau Knoor Brunei tu buat dia panggil Goreng Ubi Kayu Berempah sebab mmg betul2 banyak rempah yang bersalut. Mommy ubah nama & cara membuatnya sebab kita kena ikut dengan citarasa pelanggan kita kan? Lagi satu mommy ni org 'Ganu Kite' maka dah sinonim dengan 'Celup Tepung' ni. Kami @Ganu mmg terkenal dgn seafood celup tepungnya & untuk pengetahuan u al kalau org Brunei plak segala apa kuih/masakan yang bersalut tepung gorengan tu dorg panggil 'cucur' sbg contoh cucur pisang, cucur ubi, cucur durian, cucur bilis & segala mcm cucur lagi le. Masa mula2 datang dulu confuse gak, tapi skrg dah pandai skit.

Actually mommy blm pernah try style ni untuk ubi kayu tetapi tempe mommy pernah buat. Tempe goreng celup tepung mcm ni pun sedap cuma bila untuk hidangan 4A ni dorg lebih prefer yang tempe goreng garam kunyit mcm biasa je. Selalunya kalau mommy goreng tempe mesti match dgn tauhu. Dua2 tu goreng garam kunyit biasa je, 4A mmg suka. So, senang citer lama sesangat dah tak buat goreng berempah ni. Bila tengok Knoor Brunei buat mommy mcm terpanggil2 plak nak try tapi klu buat gaya Knoor tu jawabnya mommy sorang2 le layan. Itu sebabnnya mommy alter resepi Knoor Brunei & olah dgn resepi yang mommy selalu buat. Harap tiada cacat cela di mata Knoor Brunei & lain2. Pepepun, 3A + R suka akan rasa yang olahan mommy cuma daddy tetap xsuka rasa berempah itu & prefer yang goreng biasa yang mcm mommy selalu buat untuk pisang, keledek, cempedak & juga seafood. Xpela, atleast ada yang suka, yang xsuka kita ikut style dia aja next time. 





Bahan2:
2-3 ketul ubikayu yang sederhana besar (dibersihkan dan dipotong memanjang kecil)
1/2 sudu besar serbuk ketumbar 
1/2 sudu besar serbuk jintan putih 
1 ulas bawang putih (kisar)
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk kunyit 
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil air kapur 
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng

Caranya:
1. Satukan tepung beras & tepung jagung di dalam mangkuk. Tambahkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, bawang putih & garam.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil mengacau adunan sehingga menjadi barter.
3. Masukkan air kapur & kacau sebati. 
4. Gaulkan ubikayu yang dihiris tadi ke dalam barter & biarkan seketika.
5. Goreng jejari ubi tadi sehingga kekuningan. Toskan minyak sebelum dihidang.
6. Enak di hidangkan bersama cicah kicap (kicap + cili potong).

P/s: Resepi ni u al boleh juga apply untuk segala mcm ubi, sukun & seafood.






Monday, 26 November 2012

Talam Keledek Ungu


Assalamualaikum & good day. 
Harini after terkedek2 baru dpt upload gambar & masukkan N3. Seperti kebanyakan blogger lain, mommy juga faced the same problem. Album Picasa dah full. Hehe, banyak sgt gambar2 bukan saja dlm blog tapi dalam iphoto jugak. Masa last week, sebelum QH buat N3 tutorial mcm nak overcome masalah ni mommy just convert jpg file ke skitch (salah satu perisian yg ada). So blh le lagi upload dalam blog cuma skitch ni byk keje skit nak kena buat sebelum dpt upload. Banyak step nak tukar format dulu (rasanya 3 step kot baru blh upload). Tapi satu yg mommy suka file skitch ni sebab laju je masa uploading. Pepepun, tqvm QH sebab sudi buat tutorial, mmg really membantu org2 yang tak berapa pandai IT mcm mommy ni. So, u al yang ada masalah yg sama boleh refer kat Cikgu QH ni. Hehe!!!

Okey mommy nak settlekan dulu N3 masak2 mommy yg tertunda last week. Ini kuih yang mommy buat last Friday untuk minum petang. Mommy beli keledek ungu ni actually niat asal nak goreng tepung mcm biasa je, tapi masa mommy buat hari Khamis petang tu mcm kurang mendapat perhatian dari 4A (mungkin sebab warna keledek ni yg ungu kehitaman - mcm biasa le dorg ni ala2 allergik sikit makanan warna hitam/pelik2). 


So, mommy google tengok apa lagi resepi kuih yang best guna keledek ungu ni. Mommy tahu cik mek & keria boleh juga guna keledek ungu ni tapi mommy dah pernah try dulu & same thing 4A xsuka. Masa dok mencari2 tu mommy terpandang banyak blog buat kuih talam guna keledek either ungu @ yang biasa tu. Yang menangkap perhatian mommy blog Kak Na, talamnya mcm lain sikit dari yang lain (no lapisan kepala santan putih mcm selalu org buat but dia campur sekaligus). Kalau kami @pantai timur, cara masak kuih macam ni kami panggil 'koleh' @ tepung talam. Jom tengok hasilnya mmg berbaloi mommy buat. 4A + R suka (bukan saja colornya cantik tapi sedap). Mommy yang tak berapa gemar kuih talam pun boleh kejap2 ngap, kejap2 ngap. SEDAP!!!!

Masa mommy buat kuih talam ni, follow step by step resepinya mommy ingat pasni nak adjust sikit sebab mommy xdapat adunan yang cair untuk buat layer by layer tapi lebih kepada adunan yang likat (mcm adunan tepung pelita). Masa tu dah panik jap sebab adunan terus berketul2, dan xlarat mommy nak kacau rata. Nasib baik bila dah kukus & siap, not bad baik rupa paras & rasanya.

Walau xdapat layers macam yang Kak Na tu buat tapi mommy suka plak dengan tekstur & rupa paras yang mommy buat (ala2 abstrak gitu & yang paling penting mommy suka rasanya yang sedikit berketul2 isinya). Color talam keledek ungu ni sungguh cantik. Natural color (mommy xde tambah any coloring) & yang u all nampak tompok2 ungu gelap tu actually isi keledek ungu yang mommy sengaja biarkan berketul2. So, sesiapa yang minat kuih2 tradisional especially kuih talam, mesti cuba ni. Serious sedap & really recommended.

Sumber: Kak Na
Oleh: Mommy @Wind of Change

Bahan2:
250gm tepung beras
70gm tepung ubi kayu
250gm gula pasir
450ml santan pekat
450ml air
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan
200gm keledek ungu(kupas kulit, rebus & lenyek ketika masih panas)
Pewarna ungu (kalau nak buat layers, mommy xguna)

Caranya:
1. Satukan tepung beras dan tepung ubi dalam mangkuk.
2. Masak santan, daun pandan, air, garam dan gula hingga mendidih. Biarkan sejuk.
3. Tapis santan dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Pada masa yang sama, kacau sebati.
4. Ambil sedikit adunan & masukkan ke dalam blender bersama keledek dan blend hingga halus. Satukan semula adunan dan kacau rata.
5. Bahagi adunan kepada tiga bahagian (300ml setiap satu). Satu warna asal, satu bahagian ungu muda (setitik pewarna ungu) dan satu bahagian ungu tua (3 titik pewarna ungu).
6. Panaskan pengukus dan sapu minyak pada loyang 8". Panaskan loyang sekejap dan tuang adunan selapis demi selapis di mulai dengan warna muda .
7. Akhir sekali kukus selama 25 minit.
8. Potong kuih setelah betul2 sejuk.

P/s: Dalam kes mommy, masa curah santan panas ke dalam tepung (resepi asal mcm tu) adunan menjadi terlalu likat & berketul2. So, lepas kacau rata mommy terus masukkan adunan ke dalam loyang & kukus 30 minit. 





Friday, 23 November 2012

Carrot Cake/Kek Lobak Merah






Assalamualaikum & good day.
Ini penghilang boring & pengubat tension mommy dgn isu Palestine. Ngeh3x....

Lama tak buat kek so last weekend mommy godek2 resepi kek carrot. Ini eksperimen kali ke-2 Carrot Cake tapi dulu buat guna resepi lain. Yang ini mommy follow resepi dalam majalah Seri Dewi Keluarga (September 2012). Mommy mmg jatuh cinta dengan Carrot Cake ni masa try yang Secret Recipe punya. Toppingnya mmg sedap & keknya juga kaya dgn filling (suka sangat rasa walnut dalam kek tu). 


Masa mommy buat 1st trial dulu ikut resepi dari IntanBerlian87 ni, sedap juge cuma lembab kekdah keknya. Bila nampak dalam magazine tu mommy cuba plak resepi di bawah. Mommy suka yang ni sebab ia tidak terlalu lembab & rasa manisnya juga balance dengan masam topping cream cheese. U all nak cuba boleh la tgk resepi di bawah.



Resepi kek
Bahan2:
4 biji telur
400g gula perang (mommy guna cuma 300g) 
250ml minyak jagung
250g tepung
250g lobak merah (parut)
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh serbuk penaik
150g kacang walnut (panggang & hancurkan)

Caranya:
1. Satukan tepung gandum, serbuk penaik, soda bikarbonat, serbuk kulit kayu manis & kacang walnut dalam mangkuk. Ketepikan.
2. Seterusnya, ambil mangkuk berasingan, masukkan gula perang & minyak. Kacau rata.
3. Masukkan telur satu persatu. Seterusnya tambahkan lobak merah. Gaul sebati.
4. Masukkan bancuhan ke dalam bahan2 kering. Gaul sebati sebelum dimasukkan ke dalam dulang yang telah dilenserkan.
5. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 170'C. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese.


Untuk cream cheese toppingnya pulak mommy follow CMG cuma mommy doublekan amount untuk fix dgn resepi @atas.

Resepi topping cream cheese
Bahan2:
100 g mentega
250 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
2 sudu besar gula aising, diayak

Caranya:
1. Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. 
2. Sapu atas kek tadi dan hias mengikut kreativiti (mommy buat carrot shape tu dengan piping aje secara gerakan lurus cuma tekan menjadi runcing dari atas ke bawah).


Ahdia makan sebelum org lain makan. Dia & kakak suka jilat adunan kek mommy sampai licin. Hehe!!!bagus jugak senang sikit mommy nak basuh bekas sebab dah ala2 bersih licin kena jilat.

Thursday, 22 November 2012

Nape mommy sibuk sangat dengan isu Palestine @Gaza ni?

Assalamualaikum & good day.



Dalam dok sedih & terbayang2 penderitaan anak2 Palestine @bumi Gaza tapi masih sempat try satu lagi eksperimen kek (kekeke!!!!). Bukan tidak istiqamah dengan perhatian kepada mereka tetapi 'life must go on' & ini saja cara yg mommy rasa blh tenteramkan sedikit rasa pilu mommy buat mereka. 



Bukan nak reka2 cerita tetapi mmg seminggu ni tidur malam mmg sedikit susah nak lelap (kalau sebelum ni pantang kepala melekat @bantal terus pengsan, hahaha!!!). Macam boleh terbayang2 wajah comel mereka dalam kotak fikiran mommy & boleh ternampak2 juga kekejaman Zionist menghancurkan kepala, peha & anggota badan mereka yang gebu itu. 



Ya ALLAH!!!!!mmg susah nak digambarkan penderitaan mereka cuma yang pasti, itu penderitaan sementara buat mereka kerana di saat nyawa tercabut dari jasad mereka janji ALLAH tetap sama. FISABILILLAH!!!! Syurga firdausi menunggu mereka . Bahagia mereka di sana buat selama-lamanya bersama, ummi, abi & adik beradik yang lain....... Bila mommy fikirkan itu, rasa sebak sendiri sebabnya dah pasti cerita mereka happy ending, they live happily ever after @Jannah. Yang sebaknya cerita kita ni, mcm ending cerita kita??????? Berjaya ke kita berkumpul satu keluarga @Jannah? Ya ALLAH, bahagiakan kami semua dunia & akhirat. AMin3x....



Lately ni, @FB mommy mmg penuh dengan isu2 ttg Palestine......Ini mommy nak luahkan @sini kenapa mommy peka sangat dengan isu Palestine (sdgkan sebelum ni apa yg keluar dari mulut mommy "ummph!!!mmg xakan selesai kisah zionist & Palestine ni smp kiamat, napela dorg ni xnak lari dari Gaza tapi biarkan diri dorg & keluarga jadi mangsa kekejaman Israel?").......Jahilkan bunyi ayat mommy tu? 




Kalau dulu mommy malas nak baca any info @ sejarah @ faham apa2 dalil ttg Palestine (itula mommy, ambik mudah semua benda.....ini ayat power daddy sembur mommy). Tapi alhamdulilah ALLAH bagi hidayah & petunjuk untuk mommy lebih faham & selidik kenapa Palestine beria2 & degil sgt dok @Gaza yg ibarat penjara dunia buat mereka. Mommy jadi rajin untuk baca tafsir Al-Quran & baca semua info tentang mereka. Mommy baca sejarah Al-Aqsa & mcm Yahudi boleh takluk bumi Palestine (u all blh google je semua info yg u all nak, cuma antara ada hati ke tidak je nak layan isu Palestine ni). Semua tu mommy baca, malah kalau komen2 org tentang sesuatu post @FB pun mommy baca. Ada yang agree, ada yg bantah & ada juga yang neutral. ALLAH!!!!! lekanya mommy sebelum ni.



 Tapi apa-apapun, biasale mcm mommy dulu ada juga kawan2 sendiri yg jebik & pandang sinis efforts kita ttg Palestine ni. Mommy dah xkisah sekarang apa org nak kata sebabnya kita buat apapun tetap ada org yang suka & tak suka kat kita.....Contoh, kita post pasal food; dorg cakap eleh, memanjang citer psl food mcm terer sgt masak (hahaha!!!).....Pastu kalau kita post pasal citer cuti bersama anak2; alah berlagak le tu nak tunjuk dia mampu p bercuti (hehehe!!!).....Kemudian kalau ada yang kita mentioned pasal husb/gift:huhh!!!mcm laki dia sorg yang baik, tunggu le laki ko cari lain (masyaALLAH!!!! doakan yg buruk2 plak kat kwn).......Adoiiiile, that's why kadang2 mommy terfikir bagus juga jadi org Palestine; life dorg xsempat nak dengki2, sibuk2 pasal duniawi. Life dorg baca Al-Quran, Solat, makan sekadar rezeki yang ada & tunggu je bila plak turn aku Syahid. 



Tentang boikot produk Israel plak......very simple jawapannya atleast usaha kita ke arah jihad org Palestine. Mampu ke nak boikot semua produk Israel sampai bila2? Jawapannya Allahualam .... Terus terang mommy cakap mommy mmg pakai almost semua barangan keluaran dorg (ni dok tup tap, tup tap menaip guna iMac, pastu dok jawab panggilan guna iPhone) abistu???? Dalam Al-Quran ALLAH tak cakap kita xleh guna barangan buatan mereka malah kalau terdesak sangat boleh makan haiwan sembelihan mereka. ALLAH mmg sengaja bagi mereka jadi hebat, pandai & bongkak @dunia ni sebab ALLAH mmg nak uji mereka ni sedar & ingat tak sejarah mcm ALLAH lenyapkan kaum2 mereka yang terdahulu yang ALLAH bagi kesenangan & kehebatan tetapi menyekutukan ALLAH & anggap semua kehebatan itu dtg drp usaha mereka sendiri. Kalau mmg ada di kalangan mereka yang sedar & mengiyakan kebesaran ALLAH & peluk Islam wajib kita terima tetapi jika mereka tetap bongkak maka kita harus perangi mereka (gunakan kepakaran mereka untuk menjatuhkan mereka semula rasanya tak salah malah diharuskan, Allahualam).



Cuma di saat2 genting dorg tgh dok sembelih saudara seagama dengan kita tu, kita boikot le kasi gertak sama dia (mesti dia risau kalau $$$ dorg xcukup). Kita buat mana yang kita mampu especially mcm McD; terang2 benda makan yg masih byk alternatif untuk kita makan (lain le kalau kita pergi oversea yg mmg susah sgt2 nak jmp halal food & yg ada hanya kedai McD, maka harus bagi kita p beli fillet o fish dia untuk kita makan). Lagipun mcm saje2 nak show off dengan bagi free burger supaya dunia nampak betapa senangnya mereka membeli org2 Islam (jgn marah le, mmg itu hakikatnya). Atleast buat masa ini & ketika ini mereka akan bersetuju untuk genjatan senjata. Kita nak tolong pergi berperang dgn org2 Palestine mmg kita xmampu (kita pun ada tanggungjawab untuk keluarga & negara sendiri kan) malah org2 Palestine sendiri tak minta pun jasad kita bersama2 mereka di sana, yang mereka minta sangat2 $$$ dari kita. So, apa yang susah sgtnya, bagi Israel kurang $$$$ & kita tambahkan $$$$$$$ untuk Palestine. 



Satu lagi usaha boikot kita ni bukan sgt nak tunjuk kat dunia bahawasanya kita hebat blh gulingkan Yahudi, tetapi semoga nawaitu & usaha kita ini diterima ALLAH. Yang membuatkan mommy rasa terpanggil sangat sebab bila mengingatkan muka2 budak Palestine yang syahid tu. Sayu hati, semoga dalam ramai2 org yang dibawa bersama tu (ini yang mommy baca, org yang syahid boleh membawa bersama mereka 70 orang yang lain ke syurga provided org tu tidak melakukan dosa2 besar, Allahualam). Kalau dah semua ummi, abi & adik beradik serta saudara mara dia dah mati syahid maka manale kita tahu doa kita tadi membawa kita rapat dengan mereka, Allahualam. Kita doa je banyak2 (bukan luak pun kan)


Yang paling penting, kesimpulannya Al-Aqsa mmg hak kita semua tak kira di pelusuk mana kita hidup sekarang ni (itu tempat suci kita selain Mekah & Madinah). Bila kita tolong ringankan beban rakyat Palestine & bagi sumbangan kepada mereka ibarat kita memudahkan mereka menjaga Al-Aqsa untuk kita jugak kelak. Mudah-mudahan kita dapat menjejakkan kaki ke bumi para anbiya itu dengan aman damai, tanpa sebarang sekatan In Shaa ALLAH one day. Buat masa sekarang apa yang mampu kita tolong ialah BERDOA, BOIKOT & SUMBANG. The rest biar ALLAH yang tentukan bila tarikh akhir bangsa Yahudi ni akan lenyap dari dunia. In Sha ALLAH, one fine day.

Wednesday, 21 November 2012

Roti Coklat

Assalamualaikum & good day.

Meroti lagi, heheh!!!!Layan jelah org tgh gian meroti ni (bkn apa, rasa mcm senang plak meroti compare to memasak lauk pauk @ baking). Yelah, kalau guna BM tu just campak bahan2 pastu relax (blh nak buat keje lain termasuk tido, hehe). Kalau memasak lauk mau berpeluh ketiak weh, baking plak dok berdebar dup dap, dup dap tunggu hasil. Lagipun roti ni makanan yg 3A suka (provided jgn dok buat roti rempah2 @ sayur2 le). That's why kali ni mommy buat eksperimen roti dgn coklat. 
Wallaweh!!!mmg laris abis. Belum sampai 5 jam masak, dah tak cukup. Eksperimen mcm ni le yang mommy mau. Berbaloi2 duit & tenaga!!!!

Resepi macam yang sebelum ni, mommy follow booklet MyResepi & krim coklat dari website MyResepi. 

Walau tak guna bread improver (pelembut roti) tapi bagi mommy dah cukup gebu. 

Krim coklat pun mmg tidak kalah dengan nutella (ingat mula tu nak letak inti nutella je tapi bila fikir2 baik try sendiri). Mujur mommy try buat krim coklat sendiri, atleast lepas ni dah ada alternatif yang lebih murah dari nutella kalau nak buat apa2 berkaitan nutella.

Oh ye, kalau u al tengok ada 2 version tu bentuknya. Satu tu bentuk standard roti paung (eh, u al faham ke roti paung ni....roti yg berbuku2 tu la). Ini mommy buat mcm biasa le tompok2 dalam bekas, so bila dia mengembang dia akan berhimpit2 sesama mrk (mcm gambar @atas). Lagi satu bentuk tu elok je bulat2 sama size. Yang itu mommy timbang, pastu bulatkan & masukkan dalam bekas muffin (mcm gambar @bawah). Bila dia mengembang, mmg jadi cantik je bentuk bulatnya.

Okey, disebabkan 3A especially Ahdia ni suka sangat roti coklat ni, mommy jotdown utk future reference bukan saja utk mommy tapi utk anak2 cucu juga kawan2 yang sudi try.

Resepi Roti
Bahan2:
140g air
1 biji telur (telur + air =190g)
300g tepung roti
30g serbuk koko
2 sudu besar susu tepung
30g gula kastor
30g mentega
1 sudu kecil yis kering
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil pelembut roti (mommy tak letak)
Krim coklat secukupnya

Caranya:
1. Masukkan semua bahan2 (kecuali krim coklat) mengikut susunan dari atas ke bawah ke dalam mesin roti. Pilih menu untuk 'bread dough'. Tunggu sehingga doh siap.
2. Keluarkan doh dari BM & tumbuk2 untuk mengeluarkan angin. Bahagikan doh kepada 10 bahagian. Bentukkan bulat. Biar selama 10 minit.
3. Ambil sebiji doh, buat bentuk leper & kemudian isi dengan krim coklat. Tutup rapat2. Biarkan doh kembang 2 kali ganda daripada size asal.
4. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180'C selama 12-13 minit.

Resepi Krim Coklat
Bahan2:

40g coklat
300g susu segar
40g gula
30g tepung jagung
12g mentega
18g serbuk koko

Caranya:
1. Masukkan susu dan tepung jagung dan serbuk koko ke dalam periuk. Kacau sampai tepung jagung tak berketul.
2. Masukkan pula gula dan coklat yang dipotong kecil-kecil. Masak dengan api sederhana sehingga berkilat sambil dikacau.
3. Bila dah berkilat, padamkan api. Masukkan mentega. Kacau sehingga sebati.

Monday, 19 November 2012

PAI TEE

 Assalamualaikum & good day.

Eksperimen mommy membuat pai tee ni dah berlaku untuk kali ke-2 weekend lepas. 1st eksperimen mommy buat masa Jamuan Hari Raya Haji lepas. Alhamdulilah 1st trial menjadi walau ada juga yang defect. So 2nd time ni dah relex sikit & dah tau mcm nak counter the problems. Yang mommy perasan problem yang paling ketara ialah suhu minyak gorengan tu. Tak boleh terlalu panas & acuan juga tidak boleh terlalu panas. Pepepun, untuk makan sendiri kira cun le ni tapi kalau nak bz mmg xtahu le customer approve ke idok. Hehe!!! tengok le rupenya ada yg kembang, ada yang kuncup. Yang penting masuk mulut semua sodapppp!!!

Masa 1st trial dulu mommy buat inti ala2 popiah tu & sedap cuma biasale 3A mmg anti-vege. Tapi masa tu buat untuk jamuan, okey le sebab tetamu makan. 2nd trial ni plak mommy malas dok penat2 masak inti ala popiah tu end upnya nanti xabis. So mommy just guna instant mix vege (carrot+peas+corns). Top up plak dengan scrambled egg, pastu cicah dengan sos+mayonis. FAST & SIMPLE.




Acuan pai tee ni mommy beli online dgn K.Jee. Resepi plak lama dah simpan dalam draft, since last year (serius lupa dari siapa, tapi rasa dari CMG - walau mommy google semula xde plak sukatan ni dalam N3 dia). Pepepun, kepada empunya resepi asal ni mommy minta izin halalkan mommy guna & bagi kami merasa hasilnya. 

Bahan2 Kulit:
100 gm tepung ubi
100 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
1 biji telur
Air secukupnya..saperti buat kuih dadar
Garam
Minyak untuk menggoreng...cara deep-fry

Caranya:
1. Campur semua bahan dan gaulkan sebati (adunan jangan terlalu cair).
2. Panaskan acaun pai tee dalam minyak panas.
3. Celupkan ke dalam bancuhan tepung.
4. Celupkan semula ke dalam minyak panas.
5. Biarkan hingga kulit tertanggal sendiri.
6. Goreng sehingga kekuningan.
7. Angkat dan toskan.
8. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
9. Masukkan inti ke dalam kulit pai tee dan hidangkan bersama cili sos.

Bahan2 Inti:
Sengkuang (parut halus)
Lobak merah (parut halus)
1 keping tauhu goreng (potong dadu kecil)
100 gm daging ayam (cincang halus) * boleh digantikan udang jika suka
1 biji telur (buat dadar dan cincang halus)
Garam
Minyak untuk tumis

Caranya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan isi ayam/udang.
2. Kacau sebentar.
3. Masukkan semua bahan dan garam
4. Kacau rata sehingga layu/masak.
5. Masukkan telur yg dicincang.
6. Isikan dalam kulit pai tee yg telah siap digoreng tadi.


p/s:
Cara Fast & Simple mommy:
1. Celur mix vege (jgn lama nanti lembik).
2. Toskan mix vege & masukkan ke dalam mangkuk.
3. Masukkan sesudu mentega ke dalam mix vege yang masih panas & digaul rata. Perasakan dengan sedikit garam & lada sulah (jika suka).
4. Semasa menghidang pai tee, masukkan mix vege ke dalam pai tee & tambahkan telur dadar/ isi udang.
5. Sesuai dicicah bersama sos cili & mayonis.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...