Assalamualaikum & salam syawal.
Harini mommy nak perangat makanan kat dapur la. Hehe!!!!biasanya time2 raya ni mmg ada la masakan yg dok ulang perangat especially rendang. Uish!!!!makin perangat makin sedap. Kalau kat kampung, ketupat pulut 3 segi tu kami kalau dah masuk raya ke 2 onwards start le perangat dgn cara menggoreng. Bila dah goreng, ketupat tu lagi sedap + lembut + ranggup. Huhu!!!!tahun ni raya tak jumpa ketupat.
Eh…..menu nak share arini bukan menu perangat tapi mmg menu 'HOT' grill. Makan panas2, sure xde balance.
Actually dah lama mommy simpan draf ni & resepi asal pun dah banyak kali mommy dok ulang buat cuma rasa tak puashati sbb tak sama mcm chicken wing 'PizzaHut'……Pastu bila masak dia hangit kat luar tapi dalam kdg2 tu still ada merah2 (dorg ni mmg tolak tepi la kalau masing ada merah2 darah tu).
Sampai ler lepas mommy beli pemanggang ajaib Vantage ituhari, bila bakar membakar…..resultnya cukup puashati. Dah le cepat pastu mmg masak luar dalam. PERFECTO…..
Walau dah lambat dari org lain beli pemanggang ajaib ni tapi xpela atleast "bersusah susah dahulu, sekarang baru senang".
Ok, berbalik kepada resepi asal……kepada u al yang belum beli pemanggang ajaib boleh follow exactly resepi di bawah oleh Hana. Kepada yg ada pemanggang ajaib (tak kisah le apa brand), u al perap guna resepi asal (lagi lama perap lagi sedap), pastu terus masukkan dalam pemanggang ajaib (tak yah buh minyak pun). Guna api sederhana & biarkan masak. Mommy balik2 sekali je setiap bahagian (bila kita tutup pemanggang tu automatik dia memasak kedua2 belah bahagian).
RESEPI AYAM MADU STICKY
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - potong kecil (mommy guna kepak ayam)
2 inci halia muda - parut
5 ulas bawang putih - ketuk
2 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar sos tiram
2sk maggi seasoning @ sos ikan
1 sudu besar sos cili dan sos tomato
3-4 sudu besar madu
1/2 sk lada hitam
garam jika perlu
(kalau tambah minyak bijan pun lagi sedap)
Cara-cara
1. Gaul semua bahan dalam mangkuk. Perap sebentar 10-20min (lagi lama lagi sedap).
2. Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar. Sesekali balik2kan supaya tidak terlalu hangit.
3. Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering dan sticky.
4. Angkat dan buang lebihan minyak. Hidangkan.
Gambar selingan terung bakar dalam pemanggang ajaib gak. Cicah sambal belacan.