بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 22 November 2013

Kuih Getas-getas


Assalamualaikum & salam Jumaat. 
Harini jgn lupa baca surah Al- Kahfi ye.



Last few days mommy ada cuba satu resepi baru (baru bg mommy la ye). Mommy ternampak kat blog bdaria, bila dia mentioned steps & rasa tu………..alahai teringin plak nak makan. 

Kuih ni kalau kami @belah pantai timur panggil namanya lain rasanya. Sebab kalau mentioned Kuih Getas ni biasanya kuih yg keras sira gula mcm ni gak, cuma tepung tu kami bt ala2 kerepek (guna tepung gandum je). Pepepun tak kisah le, janji kuih ni mmg sedap. Tq Bdaria sebab share resepi ni. Dapat le mommy merasa juga.

Sumber: resepidaria


Kuih Getas-getas
Bahan-bahannya (dapat dalam 15 keping):-
250gm tepung pulut 
20gm tepung gandum 
150gm kelapa parut putih
130-150ml air (jangan terus tuang semua, tuang sikit-sikit dulu)
sedikit garam 
Minyak untuk mengoreng 



Cara-caranya:- 

1. Satukan kedua-dua tepung dan kemudian masukkan kelapa parut serta garam. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Pastikan ia tidak terlalu lembik sangat. 
2. Biarkan sebentar selama 10 minit.
3. Buatkan bulat-bulat kecil dan kemudian leperkan sama ada ia berbentuk lonjong atau leper (pastikan anda sapukan sedikit minyak ditangan anda apabila hendak memegang doh dan menyapu minyak atas dulang apabila hendak meletak doh supaya tidak melekat). 
4. Panaskan minyak dengan api sederhana. 
5. Apabila agak panas, goreng kuih sehingga kekuningan.
(pastikan anda sentiasa balik-balikkan kuih supaya tepung tidak mengelembung dan pecah).
6. Bila dah kekuningan, angkat dan toskan dengan tisu masakan. 

----------------------------------------------------------------------
Menyira gula kuih
Bahan-bahannya:- 
1/2 cawan gula pasir 
1/2 cawan air 

Cara-caranya:- 
1. Masukkan gula dan air ke dalam kuali yang agak besar. Masak dengan api sederhana.
Gambar dr blog resepidaria.
Jika anda perhatikan buih-buih tu mula-mula ia akan memenuhi bahagian tepi dan kemudian ia akan merebak kebahagian tengah. 
2. Biarkan ia selama 7 minit. 
3. Apabila sudah 7 minit, cuba titiskan setitik air gula atas piring dan kemudian guna jari telunjuk sentuh air gula tadi dan temukan jari telunjuk dengan ibu jari. Lekat-lekatkan beberapa kali.....ia dikira sudah 'menjadi' bila anda rasa ia melekit-melekat dijari dan akan menghasilkan ketulan-ketulan halus kat jari. Kalau tak.....biarkan satu minit lagi. Ketika saya buat ia dalam 9 minit baru saya tutup api. So pastikan pada sukatan diatas, tempoh masak air gula supaya ia pekat adalah dalam 8-10 minit. Jika lebih 10 minit anda akan dapat gula hangus. 
4. Terus matikan api dapur ye. 
5. Kemudian baru masukkan kuih-kuih yang anda hendak sira ke dalam kuali dan kacau sampai bunga-bunga gula keluar. 


Wednesday, 20 November 2013

Muzium Teknologi Melayu, Brunei

Assalamualaikum & good day. 
Amboi syoknyeeeee org Malaysia dah cuti panjang ye. Ramai dah tgk kawan2 yg bwk anak2 bercuti baik dalam mahupun luar negeri. Kami kat sini blm officially cuti sekolah lagi tapi 3A dah byk mengelat ni (since after exam attendance dah tak dikira dalam result final tu). Harini pun dorg tak g sekolah (lagi bagus blh mommy buat house cleaning besar-besaran sblm cuti panjang nanti). 


Okey, amik mood sama dgn org p bercuti maka mommy tepek jugak la aktiviti jalan2 kami sekitar Brunei ni (kot2 ada yg nak dtg bercuti ke Brunei akhir tahun ni blh jenguk2 gambar kami ni). 


Hari Ahad minggu yg lepas (10/11/2013), kami mcm biasa ronda2 Bandar Seri Begawan (misi utama JJCM). Dah alang2 smp BSB tu daddy dok sibuk le tanya mommy mana lagi tempat yg kita belum terjah ekk. 

Mommy pun bg le idea untuk pergi ke Muzium Teknologi Melayu ni sebab masa awal2 kami sampai Brunei & pergi Muzium Brunei , kami tak jumpa lokasi Muzium Teknologi Melayu ni (kami ingatkan dah tutup since sinceboardnya mcm dah uzur). 

So Ahad lepas, berpandukan info yg mommy dapat akhirnya berjaya jumpa lokasinya (berdekatan dgn Muzium Brunei juga cuma jalan masuk yg berbeza & sedikit ke dalam melalui rumah2 kampung). Oh btw signboardnya pun dah renew. Baru CLEAQ (kata org Kedah dtg Brunei gitu, hehe).


Adussss, bila nak type N3 ni dok tercari2 semula pamplet dpt aritu xjumpa plak (mintak tlg cik google semua hampeh). Huhu!!!!maka mommy citer brief je nooo (ingat2 lupa dah ni). 

Building Muzium Teknologi Melayu ni terdiri dr 3 tingkat; bahagian bawah terdiri dr kaunter pendaftaran (masuk free je), foyer & bilik VIP. Tingkat 2 terdapat pameran berupa replika rumah2 & suasana di sekitar Kg Air (masih ada sampai sekarang pun yg real cuma dah dimodenkan). 


Masa kami mula2 jenguk masuk tu terkezuttttt monkey sebab ingatkan org betul tgh dok repair tempat tu, rupa-rupanya patung. Real weh!!!! (tapi bila ko tenung 2,3 kali mmg confirm nampak fake nya). Ahdia plak mula2 tu takut nak masuk (dia seriau dgn patung2 tu le), tapi bila dah lama2 seronok plak dia sampaikan masa nak balik tu siap xmau balik, pastu sibuk pujuk mommy datang lagi (huhu!!!!kalau ada sapa2 sedara ke kawan ke dtg blh le kita ajak dtg lagi, klu tak xde le nak ulang g 2,3 kali). 


Okey, dah siap berkenalan & bergambor dengan org2 Kg Air tu, kami bergerak plak ke tingkat 3.


Tingkat 3 ni plak ditempatkan pameran & again replika serta barang2 hasil pertukangan org2 Melayu Brunei disamping kaum2 lain di Brunei iaitu Iban, Murut, Bisaya, Dusun dan Kedayan.


Antara pertukangan yang ditonjolkan ialah tenunan songket Brunei, pertukangan perak, tembaga & emas. 



 Juga cara2 mereka menangkap ikan, memproses sagu, menuai padi, menternak & sebagainya.


 



Ada juga dipamerkan contoh2 rumah semua kaum di Brunei termasuk rumah panjang kaum Iban.

Di bahagian luar bangunan muzium pula dipamerkan juga contoh2 perahu yg digunakan oleh masyarakat Kg Air  di zaman dahulu.


Selesai lawatan kami ke Muzium Teknologi Melayu ni kami baru perasan yg ada satu lagi bangunan muzium yg berdekatan (bangunannya moden & masih baru).
Tanpa membuang masa kami terus je dengan semangat nak melawat muzium yg lagi satu tu, oh lupa nak mentioned; itu MUZIUM MARITIM BRUNEI DARUSSALAM. Tapi kami hampa sebab menurut pegawai yg menjaga muzium tersebut ia belum beroperasi & masih dalam proses ubah suai. InshaALLAH tahun depan baru blh dibuka untuk org ramai. So, kami tungguuuuuuu.

Tuesday, 19 November 2013

Apam Beras Warna Warni

Assalamualaikum & good day.


Lately ni kerap plak rasanya buat apam beras ni (senang kekdahnya). Kalau aritu dek malas nak main dgn colors mommy bt Apam Beras Gula Merah, so kali ni kena gak main dgn colors. Hakikatnya yg colors ni mmg cun melecun tapi personally mommy lebih suka rasa yg gula merah (3A plak prefer yg colors). Pepepun kalau lain kali boleh je buat dua2 rasa & bertambah le lagi colors jadi brown dlm kelompok warna warni ni.


Jemput tgk ye, heheh. 


Resepi mommy guna sukatan yg sama dengan Apam Beras Gula Merah cuma tukarkan gula merah dgn gula pasir biasa & add on colors. Kalau nak refer cam mamasaranur buat blh gak (yg ni dapat separuh dari yg mommy buat).


Bahan-bahan ( 30 biji saiz kecil ) 
2 cwn nasi 
2 cwn tepung gandum 
2 cwn tepung beras 
3/4 cwn gula 
2 1/2 cwn air 
1 sudu kecil yis (mauripan) 
Pewarna makanan
Kelapa parut digaul dgn sedikit garam 

Cara-cara: 
1. Blend nasi dan air sehingga hancur.  Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati. 
2. Dlm bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis. 
3. Selepas itu, masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Titikkan pewarna makanan & kacau sebati.
4. Perap adunan selama 3 jam. 
5. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.. 
6. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!

Monday, 18 November 2013

Roti Goreng Inti Kacang Merah

Assalamualaikum & happy Monday.
Bersiaran dengan ceria di hari Isnin, hehehe!!!!
Last weekend 4A+R p tido hotel sbb ada org tu nak release TENSION. Kami yg tak berapa nak tension ni pun galak leeeeee tumpang seronok. Citer happy weekend tu mommy HOLD dulu sbb nak bagi laluan pd beberapa resepi mommy. Mommy nak jotdown dulu citer pasal Roti Goreng inti kacang merah ni. Dek kerana nak menghabiskan inti kacang merah (yg mommy beli readymade) sebelum kami cuti panjang ni maka mommy dok fikir resepi apa yg sesuai dgn selera kami. Alhamdulilah Roti Ulat Bulu dulu mmg memenuhi permintaan kami cuma boring la kan asyik bt roti tu je. Fikir punya fikir teringat kat roti goreng ni. Idea yg bernas rasanya sebab abis le jugak roti goreng yg mommy buat tu.



Actually resepi roti goreng ni mommy guna resepi yg sama dengan resepi BURGER MALAYSIA


Walau rupanya bulat kecik molek je tapi piawaian tu mmg menepati la ciri2 roti goreng inti kacang merah. Puas hati dapat makan buatan sendiri, mommy teringat kalau dulo2 masa dok Subang Jaya & Puncak ALam main beli je. Berlambak2 org jual, kat sini tak jumpa le.



Nak senang mommy jotdown semula ye resepinya

Bahan-bahan Roti/ Burger ( 8 biji ):
*200g tepung gandum
*140ml susu/ air
*2 sudu besar butter/margerin
*2 1/2 sudu besar gula halus
*1/2 sudu kecil garam
*2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
inti kacang merah



Cara-cara:
1. Masukkan ke dalam mangkuk semua bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan (uli anggaran 30 minit).
2. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda (anggaran 1 jam).
3. Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
4. Leperkan doh tadi & masukkan satu sudu inti kacang merah. Tutup & bulatkan semula doh.

5. Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.

Thursday, 14 November 2013

Himpunan Resepi Bubur Assyura

Assalamualaikum & salam 10 Muharam untuk semua umat Islam seluruh dunia.


Sempena 10 Muharam harini, mommy nak jotdown sikit feeling yg mommy rasa harini. Alhamdulilah, selain berpuasa, selalunya kita kat Malaysia ramai yang akan bergotong-royong memasak bubur Asyura (adussss sayu teringat kenangan dengan kawan2 sekolah). Kaitan antara bubur Assyura ini dengan Hari Asyura adalah ketika peristiwa zaman Nabi Nuh. 10 Muharam merupakan hari di mana bahtera Nabi Nuh diselamatkan dr banjir besar. Pada ketika itu bekalan makanan di dalam bahtera tinggal sedikit & Nabi Nuh disuruh mengumpul bahan2 untuk dimasak bagi membolehkan semua dapat merasa makanan yang disediakan. Dari situ, amalan ini walaupun bukan merupakan sunnah nabi tetapi dijadikan amalan oleh kita (apatah lagi dengan konsep gotong royong & bersedekah ianya merupakan sesuatu amalan yg baik untuk diteruskan). Penghayatan tu penting. Bukan bermaksud sambut hari Asyura dengan bubur je, tapi lebih kepada mengingati peristiwa Nabi Nuh itu serta sedekahkan bubur dengan fakir miskin dan berkongsi dengan jiran tetangga, itu lebih afdhal , in shaa ALLAH.
Btw jom kita tengok je dulu rupa bubur Assyura ni ikut negeri (sambil bayangkan tgh makan, huwaaaaa). For me of coz my top list will be Ganu Kite style (sbb dia ada topping sambal ikan & telur dadar) & the rest blh le makan, sedap juga. Pepepun kita toksoh dok berbalah mana yg lagi sedap sebab hakikatnya masing2 ikut anak tekak sejak azali dlm perut mak masing2. Klu mak hang org Kedah, mesti hang suka tang Kedah, klu che aku org Ganu, mesti aku ckp hok Ganu the behhhh. Gitule kan!!!Peace no war.

BUBUR ASYURA TERENGGANU 
[ Resepi dari : hanieliza :http://hanieliza.blogspot.com/ ]

Bahan-bahannya:
1 kg beras
1 kg bawang merah(500 gm dimesin ,500 gm dijadikan bawang goreng)
1 kg gula
1 kg daging
1 ekor ayam [potong kecil]
2 kg santan
250 gm kacang hijau
500 gm ubi keledek
250 gm kerisek
5 btg serai
5 cm halia
5 ulas bawang putih
6 s/b rempah asyura [rempah khas untuk bubur asyura]
garam

Topping/Hiasan
kelapa goreng
isi ikan hancurkan]
telur dadar [hiriskan]

Cara
1. Masakkan beras, kacang, keledek,daging dan ayam sehingga lembut dan hancur.
2. Mesinkan bawang merah, bawang putih, halia dan serai.
3. Masukkan dalam rebusan beras dan daging tadi.
4. Masukkan rempah, kerisek, bawang goreng dan santan.
5. Masukkan garam dan kacau sehingga rata dan masak pekat.
6. Tuangkan dlam loyang atau bekas kecil. 
7. Sejukkan dan boleh dihidangkan



RESEPI BUBUR ASYURA JOHOR/ BUBUR LAMBUK

[ Resepi dari Ida : http://idaddapur.blogspot.com ]


Bahan-bahan:-
2 cawan beras
1 cawan santan 
1 labu bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia* 
(bahan2 * dikisar)
2 cawan / lebih daging lembu kisar / daging ayam kisar / yg cincang ( boleh juga letak dua2 sekali ) 
1 sk serbuk lada putih
1 sk / lebih serbuk lada hitam 
kekacang (kacang tanah, kacang kuda dll – direndam semalaman)
sedikit daun sup/daun saderi..dipotong halus
Kentang n carrot secukupnya – dipotong dadu
Garam+gula secukup rasa 
Bawang goreng
4 sb rempah soto/serbuk rempah sup + serbuk rempah kurma )
1 pkt sup bunjut
Rempah 4 sekawan
Air secukupnya
Serbuk perasa jika suka cth serbuk pati ayam 
1/2 sk serbuk jintan putih ( ni ida tambah )

Bahan hiris :
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 labu bawang besar

Cara membuat :-
1. Panaskan sedikit minyak, tumis set rempah 4 sekawan, kemudian masukkan bahan hiris, tumis seketika baru masukkan bahan kisar.....tumis hingga sedikit garing & naik bau. 
2. Bancuh perencah soto / sup ngan ½ cawan air, masukkan dlm tumisan tadi.....tumis seketika.
3. Masukkan daging ayam, masukkan lada hitam/putih n sup bunjut dan sedikit air dulu.,...kacau seketika masukkan beras, kekacang jika suka, air secukupnya, sedikit garam dulu, sikit gula & serbuk pati ayam jika suka......biar ia mendidih. 
4. Apabila nampak beras hampir kembang, baru masukkan kentang+carrot.
-5. Slps kentang, carrot n kekacang lembut, masukkan santan dan tambahan air masak jika nampak terlalu pekat.( masak cam buat bubur nasi gitu ). 
6. Perasakan dgn garam secukupnya. 
7. Bila dah masak, tabur bawang goreng dan daun sup / daun saderi.... (*keluarkan set rempah 4 sekawan n sup bunjut dari bubur ). 
8. Sedia dihidangkan panas2 cthnya bersama telur dadar halus, daun sup/daun saderi dan serunding ikan/daging/ayam ( ida tambah serunding ikan ) 


RESEPI BUBUR ASYURA KEDAH
[ Resepi dari haidzir84 : http://medanselera84.blogspot.com ]

BAHAN-BAHAN 
-1 cawan tepung beras 
-2 1/2 cawan santan campur garam 
-gula pasir ikut manis 
-gula merah utk mewarnakanya 
-1 btg jagung 
-1 biji pisang dadukan 
-1 biji keledek dadukan rebus 1/2 masak 
-1/2 cawan kacang hijau rebus 
-dan lain2 bahan yg anda suka

CARA MEMBUATNYA
1. Campurkan tepung, gula, santan & kacau sebati. Panaskan dengan api yg perlahan.
2. Setelah mendidih masukan kesemua bahan-bahan tadi,
kacau sehingga pekat dan rasa manisnya kalu keras tambah sikit lagi santan.
3. Angkat dan tuang dalam loyang , sejukkan dan potong.




RESEPI BUBUR ASYURA KELANTAN (SURO)
[ Resepi dari asiyah hasan : http://asiyahhasan04.blogspot.com ]

Cara penyediaan:

Beras 3 pot- dimasak terlebih dahulu.
Kacang hijau 1 cawan-mesin hampir hancur.
Jagung manis 1 tin- separuh dimesin hampir hancur dan separuh lagi tak perlu. Terpulang kepada selera masing-masing sebab saya lebih suka menggigit jagung manis tersebut kerana rasanya yang enak.
rempah Asyura-1 cawan(ikut selera-sebab ada orang tak sukakan bau rempah, jadi boleh kurangkan)-di jual di kedai yang menjual rempah di Kelantan
Bunga lawang- saya sukakan aromanya, w/pun resepi asalnya iaitu yang dimasak dengan kawah, tak semua orang masukkannya.
halia, serai, bawang merah dan putih- dimesin dan ditumis.
Gula, garam, santan dan gula melaka(jika suka).
Daging ayam/lembu-direbus dan dicarikkan kecil-kecil
Kerisek-setengah cawan.
Semua bahan dimasukkan ke dalam rice cooker .Disebabkan apinya yang agak perlahan, tak perlulah selalu dikacau. Apabila hampir kering dan agak susah dikacau, masukkan ke dalam kuali.Kacau sehingga likat. Tuangkan atas bekas beralaskan daun pisang.Tabur sedikit kerisek di atasnya.

Ada juga orang yang masukkan semua bahan tanpa menumisnya terlebih dahulu. Apabila hampir masak, masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah digoreng terlebih dahulu.

RESEPI BUBUR ASYURA PERAK
[ Resepi dari: drzeze ;http://drzeze.wordpress.com ]

Bahan-Bahannya:
1kg tepung beras
1kg gula pasir
½kg gula merah (masak dan ditapis)
½kg kacang kuda (direbus)
1kg kacang hijau (direbus)
½kg kacangtanah(digoreng tanpa minyak)
2kg ubi keledek (dipotong kecil dan direbus separuh masak)
2kg pisang
3 tongkol jagung segar
1kg pati santan
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan

Cara-Cara
1.Bancuh tepung beras bersama 7 liter
air,kacau di atas api.
2.Masukkan pati santan dan daun
pandan.Kacau lagi sehingga pekat.
3.Masukkan gula pasir,gula merah dan
garam.
4.Masukkan kacang hijau,kacang kuda,
jagung dan keledek.
5.Masukkan kesemua bahan yang lain dan
kacau sehingga masak.
6.Bila sudah masak tuang ke dalam acuan
dan sejukkan sebelum dipotong.

p/s : boleh dimasukan isi durian..lagi bertambah sedap


RESEPI BUBUR ASYURA PENANG (PULAU PINANG)
[ Resepi dari Tok Wan : http://blogtokwan.blogspot.com ]

Bahan2nya:
300 gm. kacang tanah 
300 gm. kacang merah 
300 gm. biji sagu 
300 gm. kacang hijau 
3 ketul ubi keledek merah atau kuning
6 batang jagung mentah / 1 tin jagung 
1 ikat pisang raja yang masak 
4 helai daun pandan 
300 gm.biji gandum (gandum untuk dibuat bubur) 
100 gm gula melaka / gula kabung 
200 gm. gula putih 
500 gm pati santan ( 2 biji kelapa diambil santan nya) 
Garam secukup rasa 

Caranya:
1. Kesemua kekacang tadi yakni kacang tanah, kacang merah, kacang hijau dan biji gandum direbus hingga empuk. 
2. Setelah semua kacang empok baru masukkan gula putih, gula kabong atau gula melaka dan sedikit garam.
3. Kemudian masukkan jagong, pisang raja atau pisang tanduk yang telah dipotong nipis serta ubu keledek yang telah dipotong dadu.
4.Setelah ubi keledek lembut barulah kita masukkan biji sagu serta santan. 
5.Setelah puas hati agak2 sejam atau 2 jam dari waktu masukkan biji sagu maka bubur asyura akan pekat. Pekatnya sehingga jika ia sejuk ia akan beku dengan cepat (macam, bekunya agar2 jer...bukan beku keras macam air batu) bolehlah dicedok dan masukkan dalam bekas seperti dulang atau talam.
6. Dah siap....kalau nak hantar ke Surau atau Masjid masukkan dalam bekas plastik cantik2....mudah2an sedekah anda dikira pahala ibadah juga kerana tak semestimnya pada hari asyura saja kita dibenarkan buat bubur asyura kan.

So bila terasa nak buat bubur asyura samaada nak makan sendiri atau nak hantar kepada jiran tetangga. Buatlah kerana setiap pekerjaan yang bermula dengan niat kerana Allah ta'ala akan diberikan ganjaran kebaikan jua.

Nota Kaki: Selamat mencuba!! Resepi ini boleh dimakan seramai 2 keluarga atau lebih. Jika nak masak untuk dimakan oleh 50 orang (50 bekas plastik) maka gandakan bahan2nya kepada 2 kali ganda.

-------------------------

Sumber daripada: Arnamee

Wednesday, 13 November 2013

REGATA BRUNEI DARUSSALAM 2013

Assalamualaikum & good day.
Harini ramai yg puasa kan ? So, kita jgn tunjuk makanan ye (kena hormat kat org2 yg berpuasa). Mommy sempat puasa sampai pukul 1pm je harini (dah rasa lain mcm tapi berdoa jgn le kena berbuka, last2 tgk masa lunch tadi confirm dah print out bendera JEPUN). Nasib baik pagi tadi kami ada usrah & naqibah kami pun ada highlight pasal ni; perempuan yg berniat nak puasa tetapi tak dpt. Alhamdulilah rasa lega sgt sebab hukumnya jika kita betul2 niat dgn ikhlas nak berpuasa seperti org lain maka ALLAH itu maha pemurah. Kita juga layak dapat ganjaran yang sama. Tahu kan ganjaran org2 yg berpuasa As-syura ni. ALLAH ampunkan semua dosa2 mereka setahun yg lalu. RUGI ooooooooooooooo sapa yg tak ambil peluang ni (lain le kalau korang confirm mmg korang xde dosa which I think mmg nonsense la sbb nabi & para rasul pun  tak terkecuali berbuat salah, malah setiap siang & malam memohon ampun dari ALLAH………takkan kita ni manusia biasa nak sombong yg kita ni xde dosa). Menyesal tak puasa arini????? Haaaa, jgn risau blm terlambat. U al blh start puasa esuk sehari @ lebih afdal puasa esuk & lusa. 

So, harini kita tgk ulangan cerita REGATA Brunei 2013 ye. Mommy blm publish kat blog cuma post gambar2 @FB je.




Regata Brunei Darussalam 2013 diadakan pada hari Ahad, 3 Februari 2013 bertempat di perairan Sungai Brunei berhadapan Dermaga Diraja Bandar Seri Begawan. Acara diadakan pada pagi dan petang. Acara bermula 8.00 pagi dan di sebelah petang bermula 2.00 petang.




OBJEKTIF REGATA
1. Mengembalikan zaman kegemilangan dan nostalgia sejarah Lumba Perahu dan Bot Laju yang diadakan pada zaman tahun-tahun 50-an, 60-an dan 70-an, di mana pada ketika itu setiap kali acara tersebut diadakan di Sungai Brunei, Bandar Seri Begawan, suasana Bandar Seri Begawan adalah sungguh ceria dan meriah serta mampu menjana aktiviti perekonomian.
2. Mengembalikan keceriaan dan memeriahkan lagi kawasan Bandar Seri Begawan bukan sahaja sebagai pusat bandar tetapi melalui acara yang diadakan, ia dapat meningkatkan pendapatan penduduk setempat untuk menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan semasa acara itu nanti.
3. Mendokong ke arah memajukan lagi industri pelancongan di Negara Brunei Darussalam, berkonsepkan “Kenali Negara Kitani” (KNK), iaitu untuk terus menjadikan Bandar Seri Begawan sebagai pusat tarikan pelancong di Negara Brunei Darussalam.



Sebanyak empat kategori yang dipertandingkan iaitu: 


#Acara Lumba Perahu
#Acara Lumba Perahu Tambang 
#Acara Jet Ski
#Acara Bot Laju








Yang paling best Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah & anakanda baginda iaitu Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah ibni Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, Menteri Kanan di Jabatan Perdana Menteri serta YTM Paduka Seri Duli Pengiran Muda 'Abdul Malik turut sama memeriahkan majlis dengan menyertai dalam pertandingan yang dianjurkan. 


Bagi memeriahkan lagi suasana Pusat Bandar pada hari tersebut, dan sebagai memberi peluang kepada peniaga-peniaga kecil untuk menambah pendapatan, maka aktiviti sampingan sebagai acara ‘spinoff’ daripada regata tersebut diadakan beberapa aktiviti sampingan seperti berikut:-

i. Pameran dan Jualan (SHOWCASE) Satu Kampung Satu Produk (SKSP) Majlis-Majlis Perundingan Mukim dan Kampung Negara Brunei Darussalam.

ii. Gerai Jualan di mana Jawatankuasa Gerai Jualan Sempena Regata Brunei Darussalam 2013 dengan kerjasama Jabatan Bandaran Bandar Seri Begawan.

iii. Pameran Lukisan iaitu imbasan regata pada zaman awal bertempat di Galeri Seni, Dermaga Diraja Bandar Seri Begawan.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...