Assalamualaikum & salam Jumaat.
Harini jgn lupa baca surah Al- Kahfi ye.
Last few days mommy ada cuba satu resepi baru (baru bg mommy la ye). Mommy ternampak kat blog bdaria, bila dia mentioned steps & rasa tu………..alahai teringin plak nak makan.
Kuih ni kalau kami @belah pantai timur panggil namanya lain rasanya. Sebab kalau mentioned Kuih Getas ni biasanya kuih yg keras sira gula mcm ni gak, cuma tepung tu kami bt ala2 kerepek (guna tepung gandum je). Pepepun tak kisah le, janji kuih ni mmg sedap. Tq Bdaria sebab share resepi ni. Dapat le mommy merasa juga.
Sumber: resepidaria
Kuih Getas-getas
Bahan-bahannya (dapat dalam 15 keping):-
250gm tepung pulut
20gm tepung gandum
150gm kelapa parut putih
130-150ml air (jangan terus tuang semua, tuang sikit-sikit dulu)
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng
Bahan-bahannya (dapat dalam 15 keping):-
250gm tepung pulut
20gm tepung gandum
150gm kelapa parut putih
130-150ml air (jangan terus tuang semua, tuang sikit-sikit dulu)
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng
Cara-caranya:-
1. Satukan kedua-dua tepung dan kemudian masukkan kelapa parut serta garam. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Pastikan ia tidak terlalu lembik sangat.
2. Biarkan sebentar selama 10 minit.
3. Buatkan bulat-bulat kecil dan kemudian leperkan sama ada ia berbentuk lonjong atau leper (pastikan anda sapukan sedikit minyak ditangan anda apabila hendak memegang doh dan menyapu minyak atas dulang apabila hendak meletak doh supaya tidak melekat).
4. Panaskan minyak dengan api sederhana.
5. Apabila agak panas, goreng kuih sehingga kekuningan.
(pastikan anda sentiasa balik-balikkan kuih supaya tepung tidak mengelembung dan pecah).
6. Bila dah kekuningan, angkat dan toskan dengan tisu masakan.
----------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------
Menyira gula kuih
Bahan-bahannya:-
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
Cara-caranya:-
1. Masukkan gula dan air ke dalam kuali yang agak besar. Masak dengan api sederhana.
Gambar dr blog resepidaria. |
Jika anda perhatikan buih-buih tu mula-mula ia akan memenuhi bahagian tepi dan kemudian ia akan merebak kebahagian tengah.
2. Biarkan ia selama 7 minit.
3. Apabila sudah 7 minit, cuba titiskan setitik air gula atas piring dan kemudian guna jari telunjuk sentuh air gula tadi dan temukan jari telunjuk dengan ibu jari. Lekat-lekatkan beberapa kali.....ia dikira sudah 'menjadi' bila anda rasa ia melekit-melekat dijari dan akan menghasilkan ketulan-ketulan halus kat jari. Kalau tak.....biarkan satu minit lagi. Ketika saya buat ia dalam 9 minit baru saya tutup api. So pastikan pada sukatan diatas, tempoh masak air gula supaya ia pekat adalah dalam 8-10 minit. Jika lebih 10 minit anda akan dapat gula hangus.
4. Terus matikan api dapur ye.
5. Kemudian baru masukkan kuih-kuih yang anda hendak sira ke dalam kuali dan kacau sampai bunga-bunga gula keluar.