بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday 4 November 2011

Muffin Kastard


Date: 13/10/11 (Thursday)
Time: 4:30pm

"Actually mommy dok berfikir2 nak buat something yg simple&easy utk daddy makan while driving jap lagi....Semalam turbine @BLNG ada problem nak start so kerja overtime le daddy smp dinner pun xsmpt. Since semalam dia mcm tu. Hai, kesian gak kat dia semalam blk pkul 12am tanya nasi. MasyaAllah mommy semalam mmg sapu bersih meals sbb dah malas nak simpan2 balance lauk. Last2 mommy bangun masak maggi asam laksa kat dia. Itu yg harini dok terpikir nak bekalkan apa utk dia. Pusing2 cari resepi terfikir nak buat muffin jelah. Since mommy ada terpandang kek kastard si mawar merah tu rasa mcm sedap pulak. Kek tu ala2 'custard flan'......Kita cuba le mcm rasa & rupanya nanti".

Cerita di atas ialah hari yg mana mommy sepatutnya menghasilnya muffin kastard ni tapi disebabkan problem turbine daddy blh setel on that day makanya cerita muffin kastard mommy juga ter cancel pada hari itu. hehe!!!
So, kita sambung aje cerita muffin kastard harini aje. Adakah berjaya @ gagal???

Sumber: Cik mawar merah 


Bahan kek/muffin:
125 g butter
1/4 cawan gula
1 telor
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard
Bahan kastard:
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu besar gula
2/3 cawan susu
15 g butter
2 sudu teh vanilla
Cara membuat kek/muffin:
  1. Pukul kembang butter dgn gula, masukkan telur,pukul lg.
  2. Masukkan plak 2 jenis tepung ni (yg dah diayak bersama). Gaul sebati.
  3. Ratakan adunan kek ke dlm loyang atau dlm cup pun boleh.
  4. Bubuh separuh je adunan, pas tu bubuh fillingnya( custard yg kita masak td).
  5. Lepas tu bubuh lagi adunan yg baki td.
  6. Bakar 180' selama 30 minit.

Cara membuat kastard:
  1. Satukan semua bhn kecuali butter, bancuh dgn susu n masak hingga pekat, pastikan sentiasa dikacau.
  2. Setelah pekat, bubuh butter.
  3. Kacau sebati & matikan api.

Rumusan dari eksperimen muffin kastard yg mommy buat, alhamdulilah berjaya walau pun pada bancuhan pertama terlebih lembut sgt sampai nak belah pun berderai. Kes sebegini berlaku disebabkan tepung naik sendiri yg dipukul terlebih kembang menggunakan mixer. By right nak buat muffin pakai self rising flour xperlu guna mixer. Kacau aja dengan senduk....Pastu kastard inti yg mommy buat bagi mommy a bit keras. Tak tahu le k.mawar merah mmg buat keras sikit @ mommy punye je terkeras. Sukatan dah guna exactly mcm k.mawar merah buat. Pepepun, rasanya sedap.
Overall, experiment successful!!

TQ to k. mawar merah kita.

3 comments:

Ungu Violet said...

eksperimen berjaya...yeyyy...hihi..:)

rostina76 said...

hehe!!!time kasih cikgu ungu.....

mawar merah said...

Assalam Ros..akk sihat2 je..alhamdulillah. kek kastard ni mmg sgt gebu n susah nk potong sbb tu elok buat dlm paper cup je. intinya pulak tu klu kita buat kt paper cup just sendukkan je 1 sudu tp klu buat kt loyang besar mmg susah nk spread..apa pun slps cubaan pertama lehlah kita ubah suai mana yg patut. Tahniah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...