بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sunday, 20 November 2011

PULUT IKAN KERING




As part of my clearance task today. Mommy jumpa 1 bag of beras pulut yg dah berbubuk. Huhu, lupa sudah bila mommy belinya. So, apalagi menu special lagi mengancam le dlm plan mommy. Hehe!!!macam gempak je resepinya. Dah lama sebenarnya tak layan ala2 kampung real punya ni. Alaaaa.....bukan hebat sgt pun resepinya tapi mmg menu breakfast yg among favorite dlm family mommy. PULUT IKAN KERING, fuhhh!!!!klasik.
Senang je resepinya takyah le jot down details. Semua tahu buat kot, cuma utk Anis&Ahdia kot2 tak sempat nak belajar dengan mommy nanti, mcm ni buatnya;

Layan pulut ikan kering dgn kopi panas. Klasik tul!
  1. Selepas basuh bersih beras pulut tu, kukus/ tanak pulut (Mommy masak dlm rice cooker je senang. Cuma make sure air sikit je, agak2 tenggelam beras pulut je ye).
  2. Sediakan kelapa parut yg dah ditambah sedikit garam.Gaul rata.
  3. Goreng ikan kering (mommy suggest guna ikan kering/masin yg jenis garing mcm ikan kerisi/ikan tamban/ikan cencaru).
  4. Tambahan boleh goreng beras pulut untuk ditabur atas pulut.
  5. Untuk menghidang tu, u al just scoop sesenduk pulut then tabur dengan kelapa parut+beras pulut goreng.
  6. Makan dengan ikan kering. Syiokkkk.



5 comments:

E-na Lovely Kitchen said...

fav e-na ni!!!! ala rindunya nak mkn pulut gaul nyo ikan kering....sedap!!! Nanti balik kg nak sruh mak buat la...he he

rostina76 said...

E-na bila bleh blk kg ni? huhu, klu teringin bt guna nyior instant boley lee layan kot.

anisalya said...

makan dgn ikan kering je? time hujan sure sedap. ada pulak kopi kan?

Ida,Japan said...

slm kenal juga dr ida...sedap tu pulut gaul kelapa mkn ngan ikan kering...ibu ida kt kg mmg suka la mkn ni ...tq ros sudi follow blog ida, ida follow sini juga

rostina76 said...

anisalya: pulut ni mcm2 style org layan kan? hehe, ini plg mengancam le f belah pantai timur.. ada gak layan dgn sambal tumis, f nak manis makan dgn kelapa inti (mcm inti tepung bungkus)....layan dgn kuah doriannn pun sodap. tepuk dada tanya le lidah.kik3x....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...