بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 5 December 2014

PSR Arfa


Assalamualaikum & salam sayang.
Rasanya sekarang ni dah reda sikit kot org kecoh2 pasal UPSR @Malaysia kan? Alhamdulilah happy & bersyukur tengok a few bekas anak murid yg berjaya cemerlang, ada juga yg frust. Dengar2nya among cikgu2 (my frenz la tu) subjek sains jatuh teruk. Tak tahu la ye kenapa. Pepepun perjalanan jauh lagi untuk anak2 yg amik UPSR ni. Satu yang mommy rasa cam tak syok (walau aiii ni X-cikgu) sistem pendidikan Malaysia sekarang ni dah jadi cam bidang politik. Banyak sangat tekanan & porak perandanya. Klu bab politik, rakyat la suffer kan? so education ni budak2 la yg suffer. 
Berbalik citer kami @Brunei, ada juga exam utk year 6 iaitu PSR (Penilaian Sekolah Rendah), nama dah lebih kurang sebab pi mai 2x tang tu gak. Untuk Arfa this is BIG exam dia yg pertama (tapi rasanya pasni kurang skit kot stress mak pak dia sbb nak htr dia sekolah yg kurang exam dah). Result dia ? emmmph mak pak dia sungguh2 kucewa tapi tuan empunya badan relax senyum2 kambing jugak sebab dia bangga tak study tapi dapat result cam gitu. 4A 1B !!!!!!



Ok, sebelum u al judge mak pak dia ni actually ada a few reasons la nape mommy rasa cam nak hempuk kepala dia (cakap je ni tapi dlm diam redha & bersyukur jugak resultnya tu).



# Pak dia x happy sbb tak dapat menyaingi kehebatan & kegemilangan zaman pak dia dulo2 yg kononnya hero sekolah pujaan ramai (naik lunyai telinga dengar citer pak dia ni dari dulo sampai la ni. hahaha!!!!sshhhhh dia dengar. kita layan kan aje la citer atok tu).
#mak dia tak happy sebab pak dia salahkan mak dia anak tak perform.
#mak dia tak happy sebab dia study last minit (study ke namanya ekk klu esok exam, malam ni baru pegang & tido dengan buku).
#mak dia tak happy sebab bila mak dia nak ajar, dia cakap dah tahu tapi hakikatnya dia tak tahu, arrghhhhhh.
#mak dia mmg tak happy sangattttt sebab yang B sebijik tu paper org Brunei which they call MIB. Paper ni dia tak pernah dapat mark kurang dari 80 (A) & bila tanya lepas paper ni pun dia masih boleh cakap "senang jeee mommy", tapi tup2 yg tu dapat B. 
#mak dia rasa cam nak hempuk kepala dia sebab atlast dia mengaku dia rasa resultnya teruk dpt B utk MIB tu sbb kes projek (fyi result PSR ni dinilai since year 4 merangkumi semua markah termasuk homework, project, kedatangan & periksa bulanan). Bila tengok record final exam rupa2nya mmg presentation utk project MIB yg giler ciput. 7% out of 20%. 

Pepepun, semoga Arfa belajar sesuatu dari pengalaman pertama ni (belajar ke dia sebab cam takde perasaan je).
Oh, btw yang kelakornya glamer tau dia ni dapat 4A 1B sebab dapat masuk paper CINO (dah sekolah cina). Yang kami dapat tau kawan daddy (cina) yang bgt. Kami nak p cari paper cina tu tak tau kat mana ada, hahaha punya la lack of info kat sini. 
Sekolah Arfa dari 18 student yg dapat 5A 2org je (gegirls both Malaysian), then 4A1B pun 2org (1 girl + dia). Just comparing dengan sekolah ANis&Ahdia sama gak only 2 student dpt 5A. Mommy cam xde nak kecoh2 sangat sebab kat sini cam org xde nak bangga2 kan sangat anak ko dapat berapa A…… yang dapat 5C pun dapat hadiah kot dari mak pak dorg. Arfa ni masih merengek2 nak hadiah tapi kami sedang tapis permintaan dia. So far semua permintaan dia daddy reject sbb klau dah dok hostel nanti mmg apa yg dia nak tu xleh bawak. Kesian dia. Hahahah!!!



3 comments:

Bicara Kak Noor said...

tahniah lah Ros apa2 pun itu dah tertulis, nanti cuba lagi disekolah menengah, baru psr, belum lagi olevel, alevel, hnd, degree dan manyakkkkkkk lagi mesti arfa harungi so rilekss lah takyah nak tention segala nooooo

NEKCIK said...

oklah tu Tahniah buat Arfa dan kluarga...baru permulaan..insyaallah semuga Arfa akan terus cemerlang di dunia jingga akhirat..amiin

Suzana Ibrahim said...

Tahniah Arfa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...