Menu dinner hari ni maggi goreng special + udang goreng tepung + wantan/dim sum.......kik3x
Bebudak mmg suke le sesgt mkn maggi....xleh amalkan selalu.Tapi aku goreng maggi ni xguna perencah maggi tapi buat ala2 mee goreng kering/mee kolok.
Ni nak jot down resepi wantan utk ingatan d masa hadapan....Resepi ni sebenarnye dah lama aku simpan sejak beli kuali tupperware + Steam It (2009).Booklet recipes dr tupperware ni ada mcm2 resepi makanan berstim tp aku terliur yg dimsum ni jugak.Tocey tu Celebrity chef,Amy Beh...
Bahan2
- kulit wantan (boleh beli @supermarket)
- sebiji telur masin kuning (rebus&lenyek)-aku xguna pun
- 100g daging ayam cincang
- 75g udang cincang
- secubit garam*
- sedikit serbuk lada sulah*
- 1/4 sudu teh gula*
- 1/2 sudu teh stok ayam*
- 1/4 sudu teh minyak bijan*
- 1 sudu teh tepung jagung*
Cara penyediaan
- Campurkan daging ayam,udang (aku tambah isi ketam) & garam di dalam mangkuk.Gaul rata sehingga campuran melekit.Rasanye klau suke veggie blh le tambah daun bawang@water chestnuts.
- Masukkan semua bahan perasa yg bertanda * ke dalam campuran tadi.Gaul lagi sehingga sebati&melekit.
- Biarkan campuran tadi di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
- Selepas satu jam,keluarkan campuran dr peti sejuk & sudukan sebahagian kecil ke dalam kulit wantan.
- Tekan & cantumkan kulit wantan seperti bunjut @ seperti kita buat karipap(cume xperlu ketip hujungnye).
- Susun dalam pengukus /steam it & stimkan selama 10-12 minit.Hidangkan dim sum kukus semasa panas.
- Anda juga boleh goreng wantan tadi utk yg gemarkan secara ranggup.
No comments:
Post a Comment