at first nak try buat cake flan/custard cake yg bake guna double boil.....tapi byk sgt ingredients & stepsnya...last2 jumpa resepi yg easy peasy ni.kalau xjadi gak mmg fail la kitchen science experiments mommy ni.huhu!!!
xtau le result mcm rupe&rasanya.....still baking tu....pepepun just jot down the recipes while i still memorize the steps
bahan2
- 2 cawan 'self rising flour'
- 250g butter (suhu bilik)
- 2 sudu teh icing vanila
- 2 cawan gula castor
- 4 biji telur
- 3/4 cawan tepung kastard
- 1 cawan susu
cara
- Panaskan oven pada suhu 160'C
- Masukkan kesemua bahan2 ke dalam mangkuk besar
- Adun rata menggunakan electric mixer
- Tuang ke dalam dulang pembakar(23cm)
- Bakar selama 1jam (atau sehingga masak)
gini le rupenya hasil eksperimen saya.....walau rupe mcm bumi merekah yg penting sedapppp sgt.lembut&ringan di dalam,manakala luarnya crunchy..
No comments:
Post a Comment