بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tuesday 7 June 2011

pizza mini

Here in brunei the school holiday just started today...........when i was a teacher it's a moment u been waiting 4 & really enjoyed....But now as a housewife it seem to be really busy with the house chores&the kids.The worst thing is BIG BOS must work&standby 7days/weeks,so NO HOLIDAY......




In order to make the kids stay calm&happy, i have to feed them nicely...yg geramnya dorg ni makan a bit cerewet....if the daddy says YES,the kids say NO..........if the kids say YES,the daddy says NO.....haiya!!!!pening looo..Anyways, this morning we had mee goreng basah as a breakfast.....alhamdulilah they all LOVE IT.....ahdia(my youngest) ckp "emmmp,cedapnye mummy masakkk".hehehe!!!bahagianye rasa.utk mee goreng tu xyah la i jot down the resepi....mmg senang bangat&hafal dlm otak.hehehe,tapi klau u al nak tips.......ni ada satu.klau u al nak jadikan mee goreng tu basah,instead of tambah air biasa je.......u al tukarkan dgn air stok ayam(isi ayam yg direbus tu kita guna sebagai lauk masa menumis mula2 tu.pastu wajib masukkan telur atleast sebiji.baru cedappp(mcm ahdia ckp tu)hehe..Ni aku nak jot down resepi buat doh pizza&seterusnya cara buat pizza mini.....arfa zafran(my eldest) love this so much.buat hari2 pun ok dia ckp.huhu!!!sorry le nak,xlarat nak menguli doh eh....nanti klu ada rezeki beli bread maker blh la tiap2 hari ko makan:(





Bahan-bahan doh( 10-12 biji )
Pizza base: 
250g tpg roti 
2 sdk instant yeast 
1 sdk garam & 1 sdk gula 
1 ½ sdb shortening 
½ cwn air suam2 sejuk 
6g susu tepung 
sedikit minyak zaiton 

Inti Pizza: 
250g minced meat (ayam/daging) 
½ biji bawang besar kuning(potong dadu)+ 2 ulas bawang putih (cincang) 
1 sdk dried oregano 
1 sdk dried pizza seasoning(xpayah pun xpe) 
2 sdb sos tomato & 1 sdb sos cili 
1 sdb minyak untuk menggoreng 
Garam secukupnya 

Topping Pizza: 
1 biji tomato 
1 biji capsicum hijau 
1 cwn cendawan butang 
Keju mozarella yg diparut 


Cara-cara 
Cara buat pizza base: Gaul rata semua bhn (guna tangan). Kemudian tambahkan shortening. Gaul lagi sampai dia jadi berbiji2.Kemudian masukkan air dan gaul lagi.
Uli sampai lembut, sekitar dlm 30min, pastu buat bentuk bulat (bulat besar) & rehatkan doh dgn meletakkan ia dlm mangkuk besar yg telah disapu sedikit minyak zaiton/minyak sayur, ditutupi dgn cling foil. Rehatkn dlm suhu bilik sampai saiz doh naik sekali ganda, biasanye dlm 15-20min. Lepas doh naik, tumbuk2 kan doh utk kuarkan angin.
Pastu bahagikn pada 10-12 bhg (terpulang sbb saya buat pizza mini ), buat bulat then leperkan guna rolling pin, ikut saiz yg u all nak , dan biarkan dia naik sket (dlm another 10min gitu). Bila naik tu ia xtebal sgt, 1 - 1.5cm (sbb nk dptkn pizza yg rangup sket)

Cara buat inti pizza: Panaskan minyak dlm kuali, mskkan bwg putih & bwg besar, masak hingga layu je then masukkan min ced meat then kacau2. Lepas dlm 2 minit, tambah garam, sos, oregano, pizza seasoning, kacau2 then masak sehingga ia membeku pastu baru tutup api & put aside.

Cara sediakan topping pizza: Potong dadu tomato & capsicum. Cendawan butang tu terpulang nk potong empat atau nipis2 (veggy utk topping blh tukar/tambah ikut selera msg2).

Cara nak bakar pizza (mungkin ada cara berbeza tp ni cara saya buat):
Panaskan oven dulu , dlm 170ºC (suhu oven may vary, sbb mine cam cpt panas, kena pandai2 sdiri).
Sapu sos tomato ke serata atas pizza base, pastu letakkan inti td then taburkan semua campuran topping. Parut sket mozarella atas pizza (sket je) .
Bakar dlm 10min je (atau hingga base tu masak), pastu bwk kuar sekejap, then baru parut dgn jayanya mozarella atas pizza tu. Kemudian masukkan balik dlm oven, bakar sekejap je tau, iaitu smpai mozarella tu cair sik it then bwk keluar dr oven. Siap utk dihidang...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...