1st time buat roti puri ni......hehe,menjadi beb. kembung molek dio!!!
resepinye anak2..................
Bahan-bahan ( 12 biji )
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
175ml air panas *
40-50ml air
Minyak utk mengoreng
Cara-cara
1. satukan bahan bertanda (*) & panaskan .. kacau sehingga gula hancur pastu tutup api .
2. satukan tepung dan yis .. gaulkan
3. no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~
4. tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
5. perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
6. canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen
7. siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
p/s: rahsia nak bagi kembung, masa mengoreng tu, u al jirus2 minyak ke atas roti tu (slow2 la nanti wuish minyak tumpah plak......NAYA)
No comments:
Post a Comment