Resepi ni aku main belasah je.....basically chinese taste la ni. resepi ni blh guna ayam@daging@sotong.........
Bahan2
ayam(potong kecik2)
bawang putih(3ulas)
bawang besar(1 biji di mayang halus)
halia(1 inci)
lada hitam serbuk@paste(aku guna paste)
kicap masin
kicap manis
garam sket
gula sket
tepung jagung
capsicum
cendawan hitam kering(rendam air panas biar lembik)
Cara2
1. tumis bawang putih+bawang besar+halia sehingga garing
2. masukkan ayam.....gaul rata.pastu tutup periuk&kecilkan api...biar 5minit
3. bila ayam dah lembut,masukkan kicap+sos lada hitam.gaul rata
4. masukkan perasa,garam+gula
5. kemudian, masukkan cendawan hitam+capsicum
6. reneh sekejap....last sekali masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah.SIAP
No comments:
Post a Comment