Harini bebudak mcm biasa sekulah(sebutan org brunei),tinggal the daddy+the mommy aje.So breakfast simple dimple jela.Pagi tadi buat cucur bilis+jagung manis (emmp kesukaan kami sejak azali).
Lunch plak menu rendang sempoi tapi memuaskan anak tekak semua orang.Masing2 ada rencah masing2 bila buat rendang kan,so mommy punya style mmg u al blh buat sesangat.Cuba check resepi tu.
----------------------------------------------------------------------------
Bahan2
- ayam (1/2 ekor)
- bawang merah(5-8ulas)
- bawang putih(2ulas)
- halia(1/2 inci)
- santan(1/2 biji kelapa)
- kerisik
- garam
- gula
- serbuk kunyit
- cili boh
- asam jawa
- daun kunyit
- minyak
- air
Cara2nya
- Kisar lumat bawang merah,bawang putih & halia.
- Tumis bahan2 kisar sehingga garing.
- Masukkan cili boh&masak sehingga garing.
- Setelah cili masak,masukkan ayam yg telah diperap dengan serbuk kunyit(jika kering tambahkan sedikit air).
- Biar seketika (tutup kuali) sehingga ayam empuk.
- Masukkan garam,gula & asam jawa.Kacau rata ayam.
- Setelah ayam masak,masukkan santan & tambahkan 1 sudu besar kerisik.
- Apabila santan telah pecah minyak,taburkan daun kunyit yg dihiris nipis.
- Gaul rata & sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment