بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 15 July 2013

Hotel Nur, Miri

Assalamualaikum & good day.
Lamanya rasa tak jenguk Wind of Change & BW ke blog kawan2 lain. Mesti banyak citer yg mommy miss.

Harini mommy nak buat sedikit hotel review. Harap info sharing ni dpt membantu sapa2 yg dtg ke Miri. Selama hampir 3 tahun kami menetap di Brunei & selalu ulang alik ke Miri especially during weekend tapi blm pernah kami overnight di Miri kecuali percutian 2 hari kami di Borneo Tropical Rainforest Resort awal bulan Jun lalu ( blm Ada N3 pasal ni since Internet prob sebab semua gambar daddy dah transfer dlm PC....InshaAllah bila Ada peluang later citer pasal cuti kami & resort tu). 
Ok, berbalik kepada citer Hotel Nur, 1st mommy mmg dah perasan kehadirannya masa kami round2 bandar Miri dari dulu but after my friend mentioned about their operation terdetik dlm hati orait gak hotel ni since ianya baru & operated by Muslim. Tapi again mmg kami jarang Ada plan overnight kat Miri ni (pasal dekat je nak patah balik ke Brunei). 
Macamana boleh tertido plak kat sini tak lain tak bukan sbb plan nak berbuka kat Miri dlm bulan Ramadhan ni. Mcm biasa kami ni klau daddy free mmg xpernah lekat kat rumah during weekend apatah lg dlm bulan Ramadhan. Penat & boring asyik mommy masak, kiranya weekend jelah blh 'gantung periuk'. 
So dlm berkira2 nak berbuka kat mana weekend lepas (Brunei Ada cuti 3 hari sempena birthday Sultan Brunei on the 15/7/2013) itu timbul plan nak g Miri & worried rushing patah balik itu yg daddy bg idea tido hotel. Bila daddy mentioned je tido hotel terus mommy suggest Hotel Nur (walau byk hotel lain yg best2 tapi sbb nak experience & judge Hotel Nur ni sendiri mommy hoping daddy terima suggestion mommy).
Alhamdulilah, mmg tak mengecewakan Hotel Nur ni walau nampak biasa2 je dari luar. Disebabkan baru beroperasi, definitely keadaannya sangat bersih & interior dalamannya walaupun simple (with English concept) sangat cantik. Mommy suka dgn wallpaper & curtainnya. Sejuk & mendamaikan minda.
Kami amik bilik Executive Suite dgn kadar RM218/night. Kalau bilik biasa kadarnya RM178/night. Yang paling best (sbb pengurusan oleh org Islam) maka Ada disediakan makanan buffet untuk sahur. Senang keje xyah nak redah p cari makanan waktu dinihari.
Sapa2 yg berminat menginap di Hotel Nur boleh tgk info dorg kat Facebook... Search for 'Hotel Nur'.

Monday, 8 July 2013

Daging Singgang Pattani

Assalamualaikum & good day.
Beberapa harini dunia blogger masakan digemparkan dengan kes kecurian hak cipta gambar dari blog blogger masakan terkenal iaitu k.ita masam manis.....Memang bengang abis k.ita dgn pihak penerbitan majalah tersebut (siap k.ita buat laporan polis & upah lawyer utk saman majalah tu......harap sangat k.ita menang). Ya lah, mommy pun antara penyokong2 k.ita yg turut rasa bengang juga dgn mereka. Dah la amik gambar2 dari blog k.ita yg mmg terkenal dgn mutu gambar yg tip top ala2 photographer professional macam tu aje. Pastu siap crop watermark k.ita & lagi worst xde mention pun dari mana sumbernya. Dorg buat ala2 itu semua hasil ciptaan mereka sendiri. Yang sedihnya semua ahli group yg menerbitkan majalah tu semuanya org melayu (tak tau la melayu Islam ke tidak tapi yg pompuan siap bertudung). Ya Allah mmg makin kurang ajar org2 dalam bidang penulisan nowadays sebab senang2 ceduk hasil kerja & idea blogger2 mcm tu aje. Itu yg kadang2 mommy pun mcm frust je dgn fenomena ni (walau xde la perasan org nak ceduk hasil merapu mommy @wind if change ni) tapi kesian kat otai2 masak & otai2 kaki jalan yg bersusah payah menghasilkan blog yg menarik, dengan info2 yg tip top. Alih2 senang je majalah2 ni c&p untuk melariskan jualan majalah mrk. 

Okey, kita pause dulu isu saman k ita & berharap kes ni dpt pengadilan yg sewajarnya. Harini mommy nak share satu Resepi yg menarik & sedap sangat. Untuk pengemar tomyam & kuah2 air yg masam2......this is the BEST!!!!!!

U all pernah makan tomyam & Singgang daging kan? Okey......Resepi harini actually combination the both tomyam + Singgang..... Dah lama mommy dok belek2 & perati Resepi ni tapi baru tergerak nak Cuba. Sedappppppp sangat hasilnya. Lagi sedap of course dari tomyam mahupun Singgang biasa. Tak caya kena try sendiri...…..

Sumber: Mingguan Wanita (3/8/2007)
Oleh: Mommy @Wind of Change

Bahan2:
500g daging (hiris nipis)
6 ulas bawang merah (mayang halus)
3 ulas bawang putih (mayang halus)
1cm halia (mayang halus)
1cm lengkuas (ketuk)
1 barang serai (ketuk)
6 tangkai cili merah (kisar halus)
4 tangkai cili padi (kisar halus)
1/2 camca serbuk ketumbar
2 helai daun limau purut
1 mangkuk air asam jawa
Garam & serbuk perasa secukupnya 

Caranya
1. Daging direbus sehingga lembut. Masukkan bahan2 yg dimayang halus & bahan2 kisar ke dalam rebusan daging.
2. Biarkan mendidih seketika. Masukkan lengkuas, serai & daun limau purut. Masukkan juga air asam jawa & perisakan dengan garam serta serbuk perasa.
3. Reneh seketika & kemudian hidangkan  Ketika Masih panas.

Saturday, 6 July 2013

Main Masak2

Assalamualaikum & good day.
N3 harini santai je sebab mommy nak mengimbau kenangan semasa zaman kanak2 mommy dulu. Walau asal org Besut, Trg tetapi zaman kanak2 mommy seawal usia 100 hari sampai umur 6 tahun mommy dibesarkan oleh arwah nenek @ Kg Awah, Pahang. Arwah nenek dulu2 tokey Restoren @Simpang Jengka Kg Awah & kat situla bermulanya kehidupan mommy. Zaman kanak2 banyak dihabiskan di dalam Restoren (berniaga & menetap kat situ juga).....Kalau dulu mommy & kawan2 (fadilah & abgnya anak tokey kedai runcit & anak tokey cina perabot lupa dah namanya) selalu habiskan masa main masak2 & kawin2 kat belakang deretan kedai. Belakang kedai tu Ada kebun & banyak pokok2 baik yg ditanam penduduk mahupun yg tumbuh sendiri. Kat situ la kami cari rumah pondok kami & bahan2 utk main masak2 (daun2 Kayu & buah2). Kalau masak tu siap guna api betul2 tau (entah mcmana x ingat dah sapa yg hidupkan api). Kalau ikutkan bahaya juga aktiviti kami tu sebabnya takde org2 besar yg monitor apa kami buat & terdedah kepada kegiatan jenayah....tapi itula zaman dulu mmg selamat & takde kes2 jenayah yg pelik2 mcm zaman Sekarang ni. Sebab itu la mana Ada lagi budak2 zaman sekarang main pondok/main masak2........CUMA

Semalam Anis&Ahdia dapat peluang main masak2 kat luar rumah siap potong daun2 Kayu utk masak. Seronoknya la dorg dapat masak2 ala real gitu tapi mommy takde la benarkan guna api betul2 mcm mommy main zaman dulu. Sekurang2nya bagi dorg merasa main masak2 yg real xde la terperuk dalam rumah tgk tv@main online games aje.

Btw, bila tgk dorg dok masak2 tu mommy rasa alamak dah makin tua dah mommy sebab my 2 anak dara dah besar & boleh take over my duty as a cook dah. Huhuhu!!!!

Friday, 5 July 2013

PAUNG GORENG

Assalamualaikum & good day.
Kami bersiaran dari RTB (Radio Televisyen Brunei) ni. Saja K.Maria ajak kami semua ikut dia sbb harini dorg Ada bt rakaman untuk hari Raya. Ada kuiz utk budak2 & Acara nyanyian. 
Tapi N3 harini bukan pasal lawatan kami ke RTB ye (next time mommy jotdown lawatan kami).Sambil duduk2 menanti Acara ni mommy nak jotdown dulu Resepi Paung Goreng yg mommy bt last week.
Untuk pengetahuan u all Paung goreng ni actually kuih traditional negeri Terengganu. Dah lama sesangat mommy tak makan.Terjumpa Resepi ni dlm blog mek Ganu. Utk yg tidak pernah tgk & rasa kuih ni actually lebih kurang sama mcm kuih bom tetapi intinya diletak serunding ikan. Satu lagi yg sedikit berbeza dgn kuih bom adalah kulitnya tidak disalut bijan (tapi mommy buat ni Ada gak yg bersalut bijan sebab takut meletup2).

Ok terus la dgn resepinya. Nak tgk kuiz budak2 ni.

Bahan-Bahan:
1/2 kg tepung pulut
½ cawan tepung gandum
400 ml air
sedikit garam
minyak untuk menggoreng terendam

Bahan Inti:
5 ekor ikan selayang
5 ulas bawang merah [hiriskan]
1 cawan santan
3 cm halia [hiris]
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil gula
garam secukupnya
Cara membuat:
1. Ikan direbuskan dan sejukkan.
2. Ambil isi ikan dan hancurkan.
3. Masukkan semua bahan dalam kuali dan masakkan sehingga agak kering. Sentiasa kacau supaya tidak hangit.
4. Gaulkan tepung pulut dan tepung gandum bersama air.
5. Ambil sedikit dan bulatkan. Masukkan inti ikan dan bulatkan semula.
6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dengan api paling perlahan (kerana mudah meletup).
7. Bila nampak keperangan angkat dan toskan minyak.


Thursday, 4 July 2013

Kuih Belimbing a.k.a Churros

Assalamualaikum & good day.

Cepatnya rasa masa berlalu, dah 4 Julai harini & tinggal less than a week kita dah nak start Ramadhan....Semoga Allah panjangkan umur kita & sempatkan kita bertemu & melengkapkan Ramadhan tahun ni dgn ibadat yg terbaik. Semalam Ada mommy post satu petikan di FB pasal mengawal diri kita dari membuang masa terlalu lama di dapur untuk menyediakan juadah berbuka. Sebaiknya kita kena sentiasa ingat kan diri kita untuk memperbanyakkan ibadat2 seperti bertadarus, zikir, solat sunat etc. Mmg terasa juga baca petikan tu sbb mmg lately ni especially lepas pindah Brunei & jadi full time housewife mmg masa mommy byk dihabiskan di dapur especially di bulan puasa. Hehehe !!!walaupun memasak itu merupakan ibadat yg terbaik utk seorang isteri & ibu tetapi kita kena ingat ibadat2 lain juga harus kita amalkan di bulan Ramadhan. So mommy simpan dlm hati untuk kurangkan aktiviti memasak thn ni. Masak simple2 tapi sedap. Lagi senang sbb biskut Raya pun rasa malas nak bt sbb inshaAllah kami beraya @Malaysia....Kalau terbuat pun rasanya yg simple2 jugak. InshaAllah....
Harini mommy nak jotdown Resepi yg dah lama tersimpan dlm draf ni. Simple & sedap. Klau dulu2 kami org kampung panggil 'Kuih Belimbing'....sedap sebab lemak2 manis. This time buat ikut selera anak2. Dorg mitak dip dgn Coklat. Tgk dlm stok Coklat hitam xde so kami guna white Coklat. Tabur dgn fancy chocolate.
Resepi ni dari Hana. Mommy jotdown sini ye.Tq

Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu makan marjerin/butter
1 sudu makan gula
esen vanilla

Cara-cara
1. Didihkan air, gula, esen dan juga marjerin. Sementara tuh, dlm mangkuk lain pukul telur kejap.
2. Tutup api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 gune senduk kayu.
3. Kemudian masukkan telur dan kacau cepat2 hingga sebati dengan tepung td.
4. Panaskan minyak, masukkan adunan ke dalam acuan dan picitkan ke dalam kuali. potong setiap 5cm.
5. Goreng hingga kekuningan dan angkat.
6. Taburkan gula. Sedia utk dmakan.

Wednesday, 3 July 2013

Kakak yg cantik juga

Assalamualaikum & good day.
Mommy rasa terpanggil untuk tulis N3 ni selepas baca post Wardina dlm FB ttg anak sulungnya Amna (sorry xleh bg link sbb guna hp ni)....Secara ringkas post tu bercerita ttg luahan Amna kenapa dia tidak secantik ibunya iaitu Wardina tetapi mewarisi rupa paras ayahnya. Penjelasan Wardina cukup indah & semua sedia maklum Amna adalah seorang anak yg pintar & cerdas. Juga memiliki raut wajah yg tenang.





Berbalik kepada kehidupan 4A+R sendiri, mommy juga mengalami situasi yg sama dengan kakak, Anis. Anis selalu mempertikaikan kenapa dia tidak secantik adik, Ahdia (in our case vice versa sbb kakak mewarisi wajah mirip mommy yg tak lawa berbanding adik yg kononnya selalu di puji org Comel & dia mewarisi wajah mirip daddy)......Alhamdulilah, penjelasan Wardina sedikit sebanyak telah memberi extra input utk mommy cara bagaimana to convince kakak. Pepepun skrg ni she is more confident with her own beauty & believe she is special in her own way (because skrg kami jarang bergaul dgn masyarakat yg suka 'comparing'....For me & of course daddy, kami sayang kakak & always keep reminds her she is beautiful & adik of course Comel)......Me myself selalu juga remind myself jgn compare among them & Cuba layan mrk sama rata (walau kdg2 mmg Ada cium terlebih @ adik sbb dia yg plg kecil). Kadang2 org cakap klau anak perempuan iras emaknya maka hubungan meraka sedikit 
tegang (betul ke?)….


Arfa & Ahdia rasanya tiada masalah dalam penerimaan diri meraka cuma Ahdia plak bila kita dok pujuk2 kakak dia plak Jeles sbb kakak je mcm muka mommy....Adik pun mcm muka mommy la, dia marah. Heheh!!!!last2 mommy selalu cakap mmg adik mcm muka mommy, telinga adik sama laaaaa dgn mommy. LOL!!!!
Semoga kakak & juga adik membesar menjadi wanita solehah yg bukan saja cantik rupa parasnya tetapi cantik akhlaknya. Amin3x.....

Saturday, 29 June 2013

Tempe KFC

Assalamualaikum & good day.
Baru balik dr sekolah Anis & Ahdia ambil report cards. This time result Anis sedikit drop & Ahdia berjaya memotong tempat kakak. Seronok Ahdia sebab this round dia lead.
 Anis dpt 4th out of 21 pupils while Ahdia dpt 3rd place out of 27 pupils. Sekolah Arfa xde open day & lg worst tidak diberi tahu kedudukan dlm kelas (by end of the year baru dorg bg report dari awal tahun til akhir tahun).......

Ok, mommy nak share satu lagi Resepi sempoi tapi sedap. Fyi, 4A+R mmg suka makan Tempe. Walau xde setitis pun darah jawa dlm badan kami tapi kami suka & Tempe juga antara bahan yg selalu mommy masak. Kalau ikut sejarah, mommy start suka makan Tempe bila dah menetap di Selangor & berkawan dgn ramai kawan2 jawa. Daddy plak mungkin sebab mommy dok selalu masak, last2 suka juga. 3A plak start suka makan Tempe selepas mommy olah cara masak Tempe ni mengikut taste dorg. 
Haa!!!!xtau le kot Ada yg biasa juga buat tapi mommy dpt idea ni dari olahan Tempe goreng berempah (yg ni mmg kebiasaan org jawa....bila bt goreng Tempe berempah tu semua suka tapi mommy le plak yg malas nak bancuh tepung rempah bagai so sebagai cara mudah mommy guna je tepung gorengan KFC.....Heheh!!!!itu yg kami panggil Tempe KFC.Setanding la dgn ayam KFC.


Thursday, 27 June 2013

Jeruk Mangga Homemade Paling Senang

Assalamualaikum & good day.
Issskkkkk!!!!ngilu gigi.............Nak habaq mai ni, sapa2 suka makan jeruk tu blh la jenguk blog Wind of Change harini (harini je ka?)
Tgk tu muka binatang (ekk!!!!!!emoticon) masam hijau muka dia lepas rasa jeruk kami buat ni. Heheh!!!! Yg masam Mangga tu, kuah dia sedang2 elok ja.
Mangga pemberian ustazah, mommy buat sambal ikan bilis sikit,colek dgn kicap belacan sikit, makan gitu sikit (yg ni kuini) & balancenya yg agak Muda & masam mommy jeruk.
This simple idea mommy dpt last year masa jiran bg jeruk ni (k.Maria la ni)....Kakak dia bt sendiri guna asam masin. So, bila tiba musim Mangga this year mommy Cuba sendiri. Senang je.....Nah resepi;

Bahan2:
Mangga Muda (dihiris)
Asam masin bulat yg warna merah
Air masak
Gula (jika suka manis)
Sedikit cuka (jika Mangga xmasam sangat)

Caranya:
1. Masukkan Mangga Muda yg telah dihiris ke dalam bekas.
2. Tabur asam masin (suka hati la berapa banyak).
3. Tuang air masak sehingga menenggelamkan mangga & asam.Kacau rata. 
4. Tutup bekas dengan kedap & simpan dlm peti sejuk selama beberapa hari (anggaran 4-5 hari) sebelum boleh di makan.




Tuesday, 25 June 2013

Creamy Tuna Pasta

Assalamualaikum @ good day.
Ya Allah malasnya nak update blog skrg ni. Mood malas melanda since last week. Dengan cuaca sedikit berjerebu, mood pun dah jadi kelam jugak. Semoga simpton2 malas ni lenyap dengan segera begitu juga dgn cuaca berjerebu ni. 


Mommy panaskan dulu mood dengan sharing simple recipe ni. Buat utk breakfast last Sunday & Alhamdulilah walaupun guna ikan sardin tapi 3A suka. Mommy pun lagi suka version ni compare to sos spaghetti yg biasa tu.
Masih lagi xde mood nak citer berjela2, so kita terus saja copy resepi. 


Bahan2:
80g pasta -direbus
3 biji bawang Putih (kisar)
1/2 biji bawang besar (kisar)
1 helai daun bay (hiris)
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar tuna (dlm tin)
1 cawan sos pasta
1/2 cawan krim putar
Garam
Sedikit lada sulah
Herba kering/daun parsley utk hiasan

Cara Menyediakan:
1.Tumis bawang Putih, bawang besar & daun bay hingga wangi.
2.Setelah itu masukkan tuna, krim, lada sulah & garam secukupnya.
3.Masukkan sos pasta & masak hingga pekat.
4.Setelah masak, curahkan di atas pasta & tabur bahan hiasan.

Tuesday, 18 June 2013

Ban Kari

Assalamualaikum & good day.
Bila 3A dah rajin meringankan kerja mommy (walau mommy kena bayar gaji) kena la bagi makan sedap2 kan....Dorg request bt roti sosej lagi tapi mommy cakap kita try yg blm pernah bt la. Lepas tgk gambar dr buku resepi, semua setuju. 


Akhirnya terjadila 'Ban Kari' yg sedap. Mmg puas hati bt sebab mmg sedap. Cuma intinya mommy bt style inti karipap 'mak tok'.....Ada daging+kentang berempah kurma. 

Kalau ikutkan rasa Ban ni, ada lebih kurang rasa roti goreng cuma ditambah dgn keranggupan breadcrumb membuatkannya lagi sedap (cuma kami out of eggs stock jadi breadcrumb xberapa nak melekat)..


Adunan ni dapat 12 biji ban so mommy split 6 goreng mcm resepi asal & another 6 tu mommy bakar dlm oven. Both sedap but personally mommy go for baked bun because it's healthier.

Sumber: Buku 'Jom Berjimat Menyediakan Roti (Myresepi.com)

Bahan2 doh:
170g air
300g tepung protein tinggi 
30g mentega
30g gula 
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil yis kering

 Bahan2 inti:
100g daging kisar
1 sudu besar serbuk Kari
1/2 sudu besar cili kisar
1/2 biji bawang besar (dadu)
2 Ulas bawang Putih (tumbuk halus)
1/2 cm halia (tumbuk halus)
1tangkai daun Kari
Garam & gula

Bahan2 lain:
1 biji telur
Serbuk roti secukupnya 
Minyak utk menggoreng

Caranya:
1.Panaskan mintak & tumis bhn2 tumbuk & bawang besar sehingga naik bau. Masukkan cili kisar & masak sehingga pecah minyak. Kemudian, masukkan daun Kari & serbuk Kari. Kacau sekejap. Masukkan pula daging ayam. Goreng sehingga masak. Masukkan garam & gula. Ketepikan.
2. Masukkan semua bahan2 doh mengikut turutan dari atas ke bawah ke dalam mesin roti. Pilih menu dough & tunggu sehingga siap.
3.Bahagikan doh kepada 12 bahagian, kemudian bt bentuk bulat. Isi setiap doh dgn inti. Biarkan doh naik dia kali ganda drp size asal.
4. Panaskan minyak. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sedikit dengan garfu. Celupkan roti ke dalam telur, kemudian salut dgn serbuk roti.
5. Goreng dalam minyak banyak sehingga perang. 


Monday, 17 June 2013

Jadual Bertugas Berbayar

Assalamualaikum & good day.
Aktiviti kami pada hari ke-2 & ke-3 cuti only melepak tgk TV & kemas rumah. Cuma ptg tu p taman rekreasi dekat dgn rumah ni kjp.
Hehe since ada Jadual Bertugas Berbayar tu rajin betul 3A. Pantang suruh, terus berlumba nak bt pastu mintak 'stars'.....Daddy cakap 'mata duitan' betul dorg ni (well said daddy....everybody need money). Dorg ni pun mmg menabung utk fulfil impian beli barang idaman dorg.
Mommy pun xkisah bt cara ni & tak rasa ajaran sesat sbb nak dorg faham bkn senang nak dpt duit. Daddy bkn main susah work nak dpt duit so 3A kena la belajar jugak bersusah cari duit. Bukan semua keinginan nak blh dpt dgn cara; cakap & terus dpt. Alhamdulilah, relax banyak mommy cuti ni. Ngeh3x.....
Yang paling rajin Arfa la. Pastu paling tak tahan siap bertukang modified bilik dia. Vacuum rumah dia bt (mmg patut pun sbb dia bt sepah dgn buluh wau), basuh pinggan mangkuk after dinner dia bt, lipat kain pun dia bt. Hehe!!!sampaikan Anis & Ahdia nangis2 mitak bg kerja/stars. Competition yg sengit setakat ni. Pepepun, seronok jugak mcm ni sbb xde la boring dorg kat rumah doing nothing. Nanti dah abis cuti mommy update stars terkumpul & sapa pemenangnya.

Sunday, 16 June 2013

Lempeng lemak cicah gula

Assalamualaikum & good day.
Yesterday 14/6/2013, started mid sem school break @Brunei ni. As told earlier mmg no plan for outing/holiday since daddy working 7days/week for 30days…
While 3A lepaking @rumah 24hrs/day....huhu!!!mommy has to "merajinkan diri" lagi & lagi @dapur. Itu pun, kalau bt something yg kurang menarik minat dorg sure tanya " mommy tak nak buat makanan lagi ke? " Sabor jelah. Hari Khamis ptg mommy bt bingka roti je (later kena bt lg & baru mskkan N3 sbb result kurang memuaskan tapi rasa sedap....mommy & Arfa je yg suka sgt). Jumaat xbt apa2 kecuali lauk special Daging Grill Black Pepper (xsempat snap gambar jugak)....
So, N3 ni mommy nak share breakfast special kami jelah. Hahaha, punya le jakun 3A ni sebab xpernah makan Lempeng. Bila mommy hidang atas meja, Anis cakap roti canai. Pastu Arfa cakap pandai le, capati le. Hehe!!!sekali Ahdia menyampuk "mommy cakap lempe le"......Hahaha!!!!lawak. Mommy balas semua salah tapi lempeng, Malay pancake...Dorg pakat "ooo"....
Marila anak2 kita belajar bt lempeng harini ye.
Bahan2 asas cuma tepung gandum + santan cair + Kelapa parut + garam....Barter cair dilenser atas non-stick pan... Siap!!!!
Bahan cicah blh layan sardin/sambal bilis/gula. Kami cicah gula je. Tak sedar abiskan 3 keping. Alhamdulilah!!!!

Tuesday, 11 June 2013

Koyak Lagi!!!!!!

MasyaAllah!!!!Ya Allah!!!!Arrghhhh!!!!Aduhai!!!!
Itule words yg kuar dari mulut mommy semalam. U all cuba tgk gambar kat bawah (btw Arfa, bila baca post ni in the future bare in mind betapa lasaknya U). 
Fyi, ini kasut sekolah Arfa yg ke 3 koyak tahun 2013 ni (1/2 year dia dah korbankan 3 pasang kasut). Gambar ni mommy snap semalam masa dia pegi sek Ugama sebelah ptg. Yang rasa lucu plak tu sbb dia nak sorok dr pengetahuan mommy & daddy takut kena marah (tahu pun takut ). Mana tak bising kalau adik2 kasut tahun lps pun blh pakai lagi tapi dia berpasang2 kasut sekolah koyak. Dia tak larat le tu dgr citer sedih daddy zaman dulu2 yg susah tokwan miskin, tak mcm dorg skrg ni yg mewah serba serbi. 
Kalau selalu dia balik sekolah, dia mesti sepah2kan kasut dia tapi semalam mommy jmp kasut koyak rabak tu elok je duk atas rak kasut.......Yang lagi kelakar, smp ke malam dia sorok smp le mommy tanya "Arfa, esuk g sek nak pakai kasut mana?"......Nak tahu jawapannya ? Serentak Arfa & Anis jawab...."mommy tahu ekk? Affan dah jahit". Yang rasa nak terguling lawak tu sbb bila tanya mcm jahit, dia blh bgt jahit dgn jarum & benang mommy jahit baju koyak. HAHAHA!!!!!!
Sudahnya harini balik sekolah pakai kasut hitam sek Ugama (sbb?Jahitan tercabut).......Adoiiiii, lawak la Arfa. Tapi dalam dok bersalah tu dia menjawab juga antara dengar & tidak. Katanya "kasut tu tak tahan la mommy"....Huhu!!mmg le tak tahan kalau kasut supra cap China tu Arfa bantai main bolasepak @sek. Nak juga salah kan Made in China. Yang sebelum ni beli @ Malaysia bata ke Pallas ke hampeh jugak. Last2 mommy ckp pasni Kena beli kasut besi@batu le plak kat Arfa. Macam2 Hal 3A ni......huhu!!!

Monday, 10 June 2013

Apam Polkadots Menceriakan Monday Blues Mommy

Assalamualaikum & good day.
Hari2 melalui rutin biasa mommy d rumah & d jalanan. Mula terasa kebosanan & kesunyian melanda diri. Phewwww!!! Almost 3 years melepaskan kehidupan bekerjaya & bersosial (dgn girl friends ye). Kadang2 bila terkenang mommy yg dulu terasa kagum plak dgn perubahan diri sendiri sekarang ni.Yelah, kalau dulu sedari kecil hingga remaja & sampai le ke dewasa.....hidup mommy meriah dgn kwn2. Daddy xde pun (dulu dia selalu out station), mood mommy ok je sbb selalu hang out dgn girl friends (alhamdulilah hang out yg berhemah le).....
Sekarang ni, kehidupan mommy totally berubah. I only have the one & only best friend cum my superhero & 3 special friends ever.....Alhamdulilah, walau sunyi especially bila my best friend tu busy & stress dgn kerja at least I should be glad that I still have my special friends ;3A......
Alahai, layan monday blues plak sbb xleh nak hang out lelama kat blog korang. Btw kepada new supporters & friends, sorry ye mommy xsempat lagi buat kunjungan balas. Harap u al xsalah anggap dgn mommy ye. I ni peramah cuma Ada sedikit kenkangan bt masa skrg nak BW. 
Okey Jom ceriakan Monday Blues dgn Apam Polkadots yg colourful. Mommy bt atas permintaan Arfa utk bawa ke sekolah ugamanya.

 Mommy tanya utk apa, dia cakap cikgu saja2 nak buat makan2. Layan jelah, kalau ikutkan malas tapi tak berhenti request kena la penuhi permintaan my special friend tu. 
Btw, for the recipe.....I just follow my previous 'Apam Polkadots Versi Ladybird'.

Sunday, 9 June 2013

Cinnamon Rolls

Assalmualaikum& good day.
Dah makin terer post N3 guna hp (hampeh)......bab kata pepatah "practice makes perfect". Mommy gagah jugak jot down N3 ni sbb takut dok peram lama2 last2 langsung berkarat & menjadi debu ditiup "Wind of Change".Hahaha!!!!
Harini jotdown eksperimen meroti yg mommy buat masa cuti Isyrak & Mikraj baru2 ni. Ceduk Resepi Masih dr buku My.resepi "Jom Berjimat Menyediakan Roti"....
Bestnye layan 'Gelungan Kulit Kayu Manis' buatan sendiri....Kalau dulu suka beli @kiosk di Carrefour Subang, besor2 gedabak. Yang versi mommy buat ni kiut miut sbb senang nak serve 3A.
Bahan2:
300g tepung roti
50g mentega
1 biji telur
50g gula halus
120ml air
1 sudu kecil yis kering
1/2 sudu kecil garam

Inti:
2-3 sudu kecil serbuk Kulit Kayu manis
60g gula perang
20g marjerin (suhu bilik)

Aising:
50g krim keju
20g mentega 
100g gula aising
Beberapa titik esen vanilla
Secubit garam

Cara2:
1. Masukkan semua bahan utk doh ke dlm BM. Pilih menu dough & tunggu sehingga doh siap.
2. Bahagikan doh kpd 2 bahagian. Ambil 1 bahagian & canaikan lebih kurang 20x25 cm. Letakkan bhn2 inti secara berlapis & ratakan. Gulung roti padat2.
3. Potong dgn mgunakan benang (mommy hentam dgn pisau jugak). Dapatkan dalam 5 bahagian yg sama size.
4.Lapikkan roti dgn cawan muffin. Biarkan naik 2x ganda. Kemudian, bakar dgn suhu 180'C selama 15 minit.
5. Sementara itu, sediakan aisingnya. Masukkan semua bahan utk aising ke dalam mangkuk. Pukul  sehingga menjadi  bentuk krim. 
6.Apabila roti sudah masak (ketika masih panas), letakkan aising ke atas setiap roti. Siap.

Saturday, 8 June 2013

Nasi Berlauk weh for breakfast

Assalamualaikum & good day.
Mg ni bermula la rutin baru mommy. Klau kebiasaanya mommy & daddy breakfast @luar & almost everyday hadap masakan mamak. Adoiiii, muak jgn cakap tapi no choice. Cuma harini since daddy dah start OT during plant shutdown ni maka mommy terpaksa htr daddy awal sesangat. By 6am dah kena smp plant. Kedai mmg biasanya blm bukak so mmg Kena skip breakfast @ luar....Daddy breakfast @plant le jawabnya.
So,inilah masanya mommy nak layan either diet breakfast @ pulun breakfast.....hahaha. Hari pertama (harini la tu), kita layan pulun breakfast dulu. Menunya nasi berlauk + air kosong. Lama betul tak layan 'Nasi Berlauk'.......Kalau @pantai timur mmg confirm hari2 blh jmp Nasi Berlauk ni. Kalau kat kg kami Ada satu gerai ni famous dgn nasi berlauk 'Mok Som' dr zaman mommy kecil (Maknya) smp le skrg ni (anaknya yg take over). Uishhh, balik baru2 ni pun layan jugak.
Berbalik kpd Nasi Berlauk ni, walau nampak mcm masak lemak tapi yg versi Pantai Timur ni kuah kuningnya guna ramuan lengkuas+kunyit (xde serai ye)...kami panggil 'gulai kunyit kuah'........So gandingan gulai kunyit kuah ni + sambal lada = Nasi Berlauk.
Alhamdulilah, sepinggan hadap time breakfast, baru satni hadap lg sepinggan....Ngeh3x, malam ni no more ye mommy. Ingat muka buntal mu!!!!!!!

Friday, 7 June 2013

Gulai Daging bersama Rebung


Assalamualaikum & good day.
Masih bersiaran melalui hp. Masalah Internet kami ni bukan setakat xde line biasa tapi disebabkan kabel/wiring yg rosak.....Masih dlm proses mencari kontraktor utk fix everything..Ayoyo !!!!


Mommy muatkan dulu resepi biasa tapi jadi tak biasa yg mommy try last few days. Masa p beli sayur terpandang Rebung segar dr ladang lg. Balik terus teringat nak ganding dgn daging. End result jadi la gulai daging bersama Rebung. 1st time try & rasanya sedap juga. Selalunya kita letak kentang kuahnya jadi pekat but this time is about rasa, kuah maintain tak pekat sgt. Rasanya lebih kearah masam which mommy suka.


No need to jot down Resepi since ramuan sama mcm bt gulai daging cuma tukarkan kentang dgn Rebung saja.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...