بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 16 March 2015

PUDING RAJA

Assalamualaikum & salam sayang.
Ibarat org mengidam ada nyawa dlm perut, penangan Puding Raja.
Kes tertengok rancangan masakan @TV1 (lupa la nama rancangan tu sbb jarang2 bukak TV1). Segmen mencari resepi kuih muih tradisional negeri Pahang, maka salah satu kuih yg dipaparkan adalah Puding Raja. Dan2 tu mommy teringin benor nak makan. Sedapnye tgk pengacaranya try desert tersohor di kalangan kerabat Diraja Pahang tu.


Cuma masalah mommy malas noooor nak buat jala emas. Dalam kepala otak dah aim masa balik Malaysia htr Arfa sekolah aritu, mommy nak beli kat pasar. Sekali bila sampai Besut, dorg bgt xde jual jala emas ni kecuali kat Kota Bharu@ Kuala Terengganu je. Huhu!!!!sib baik jiran cik ngah ada kenalan yg boleh take order. So mommy order le 5 bekas (beria2 ni nak fly ke Brunei utk buat Puding Raja).


Bila sampai Brunei plak, kebetulan ada jamuan meraikan member yg nak balik for good. Of course le mommy try buat Puding Raja ni. 


Overall alhamdulilah menjadi (eceh!!!!!mmg aaar sbb guna jala emas readymade je). Cuma tang kuah kastard tu cam terlebih pekat (ni la memandai tiru org). Masa dalam rancangan TV tu mmg dia bgt takde letak tepung kastard pun tapi mommy terfollow resepi dlm internet yg letak tepung kastard. Bila makan dah tau mmg ada terderhaka sikit tang kuah. Pepepun, bila mommy ulang buat yang ke-3 kali (ni dalam tempoh seminggu ulang 3 kali buat.punya le gian), mommy alter jadi cair sikit, baru sedap 100%.


Jom tengok resepi..part paling leceh of course jala emas tu, tapi rasanya kalau nekad jadi je.

 A. Bahan2
4-5 sikat pisang lemak manis (buang kulit)
1 cawan biji gajus (goreng garing)
3-5 genggam jala emas (refer resepi di bawah)
1 cawan buah prun (guna yg jenis xde biji ye)
Buah ceri merah & hijau (potong kecik)
2 sudu besar minyak sapi 
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Caranya:
1. Panaskan minyak & minyak sapi untuk menggoreng.
2. Goreng pisang sehingga kuning. Angkat & toskan minyak (lapik tisu).
3. Goreng biji gajus. Angkat & toskan minyak.


B. Bahan2 untuk kuah puding
2 tin susu cair/sejat
6 biji telur kuning 
Daun pandan (disimpul)
Air sebanyak 1 tin susu cair
2 cawan gula 
1 sudu besar esen vanila

Caranya:
1. Pukul kuning telur bersama susu cair & air. Tapis ke dalam periuk.
2. Masukkan gula & kacau sehingga gula larut. Masak di atas api kecil bersama daun pandan sehingga sederhana pekat. Masukkan sedikit esen vanila. 
3. Sentiasa kacau sehingga kuah sebati.


C. Bahan2 jala emas
20-30 biji telur kuning ayam kampung/itik
500g gula halus
3 helai daun pandan
8 cawan air
Daun pisang untuk corong (boleh guna acuan roti jala juga)

Caranya:
1. Tapis kuning telur & pukul sedikit.
2. Masak gula bersama air & daun pandan sehingga mendidih.
3. Apabila air gula telah mendidih, uraikan/pusing corong yang diisi kuning telur ke dalam larutan air gula.
4. Apabila kuning telur telah keras, sauk/toskan menggunakan chopstik/penapis.
5. Semasa proses mengangkat jala emas, lingkarkan ia menjadi ketulan jala emas.


* Untuk menyediakkan Puding Raja; susun pisang emas di dasar bekas & diikuti oleh jala emas. Kemudain tabur ceri, biji gajus & buah prun. Akhir sekali siram dengan kuah kastard di atasnya.
* Lebih sedap dinikmati dalam keadaan dingin (simpan susunan puding raja yg belum disiram kuah di dalam peti ais sekurang2nya sejam sebelum dihidang. Begitu juga dgn kuah kastardnya).

3 comments:

Aku Seorang Pengembara said...

Eerrrrrr...kompliketednyer....
Tak sanggup nak mikior...apatah lagi nak buat...

Aku Seorang Pengembara said...
This comment has been removed by the author.
idzwa kamaruddin said...

alaaa sedap nyerrr..buat malas tapi nak mkn jek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...