بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 9 February 2015

Popiah Special Ahdia (potato, egg + cheese )


Assalamualaikum & salam sayang.
Mommy nak introduce chef cilik mommy yg org lain mmg xde :P
Chef Anis & Chef Ahdia.


Alhamdulilah perubahan besar since January 2015 (ala2 azam tahun baru la ni), semua dah basuh pinggan sendiri lepas makan (walau pastu mommy double check & basuh semula sbb yelah tak 100% bersih pun dorg basuh). Lately ni plak, 2 dara pingitan ni dah offer nak tolong mommy masak. 


Tugas utama dorg potong2 sayur, bawang & cili. Tugas tambahan Kak Anis, mengoreng kacau2 manakala Ahdia plak tukang buat air. Heheh!!!!
Kat bawah ni plak chef Ahdia sedang buat popiah special; popiah kentang & telur berkeju. Meleleh!!!!



Idea dapat @fb pastu kami try la. Sukatan bahan2 hentam sajalah puan2, yang ponting sodap!!!!



1. Mula2 mommy rebus kentang & telur. 
2. Bila dah sejuk, lenyekkan kedua2nya (mommy masukkan dlm food processor je semua). Blend hingga sebati (jgn lupa garam & lada sulah).
3. Seterusnya chef Ahdia mengambil alih tugas, menyumbat & melipat popiah.
4. Separuh jalan, mintak berhenti kerja & mintak upah kerja berupa keju parut. Huhu!!!
5. Mommy menyambung tugas sehingga selesai & kedua2 chef bersantai2 menonton tv. Aishhh!!!
6. Goreng popiah sehingga garing & tos.
7. Sambutan menggalakkan walau tidak selaris popiah isi ketam. Apa2 laaaaa.




4 comments:

hainom OKje said...

Wow..... popia bawah tu cheese sudah meleleh....glup...glup mak tengok tau....

Untunglah dah ada assistant tak delah mommy penat sangat. Ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi. Mommy rajin anak pun samalah rajin.

idzwa kamaruddin said...

wahh wahhh..bagus nyer!

Wani said...

salam singgah... wah untungnya mommy dapat 2 chef serentak/// menu pon sedap.. semoga rajin la anak dara ni tolong mommy kat dapo ya.. hiii

eMMe said...

sdapnyeee.... nampak cheese leleh kuar dari popia, pergh!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...