بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 6 July 2013

Main Masak2

Assalamualaikum & good day.
N3 harini santai je sebab mommy nak mengimbau kenangan semasa zaman kanak2 mommy dulu. Walau asal org Besut, Trg tetapi zaman kanak2 mommy seawal usia 100 hari sampai umur 6 tahun mommy dibesarkan oleh arwah nenek @ Kg Awah, Pahang. Arwah nenek dulu2 tokey Restoren @Simpang Jengka Kg Awah & kat situla bermulanya kehidupan mommy. Zaman kanak2 banyak dihabiskan di dalam Restoren (berniaga & menetap kat situ juga).....Kalau dulu mommy & kawan2 (fadilah & abgnya anak tokey kedai runcit & anak tokey cina perabot lupa dah namanya) selalu habiskan masa main masak2 & kawin2 kat belakang deretan kedai. Belakang kedai tu Ada kebun & banyak pokok2 baik yg ditanam penduduk mahupun yg tumbuh sendiri. Kat situ la kami cari rumah pondok kami & bahan2 utk main masak2 (daun2 Kayu & buah2). Kalau masak tu siap guna api betul2 tau (entah mcmana x ingat dah sapa yg hidupkan api). Kalau ikutkan bahaya juga aktiviti kami tu sebabnya takde org2 besar yg monitor apa kami buat & terdedah kepada kegiatan jenayah....tapi itula zaman dulu mmg selamat & takde kes2 jenayah yg pelik2 mcm zaman Sekarang ni. Sebab itu la mana Ada lagi budak2 zaman sekarang main pondok/main masak2........CUMA

Semalam Anis&Ahdia dapat peluang main masak2 kat luar rumah siap potong daun2 Kayu utk masak. Seronoknya la dorg dapat masak2 ala real gitu tapi mommy takde la benarkan guna api betul2 mcm mommy main zaman dulu. Sekurang2nya bagi dorg merasa main masak2 yg real xde la terperuk dalam rumah tgk tv@main online games aje.

Btw, bila tgk dorg dok masak2 tu mommy rasa alamak dah makin tua dah mommy sebab my 2 anak dara dah besar & boleh take over my duty as a cook dah. Huhuhu!!!!

6 comments:

NEKCIK said...

Oh patutlah terrer masak ropernya cucu towkay restaurant!!
Mommy pakailah dapor induction..boleh anak anak dara tu masak masak real!!

lady lavender said...

praktis dulu main masak2..tak lama nanti mesti terer mcm mommy :-)

Bicara Kak Noor said...

amboii macam real je kan anak2 Ros dok main ni tak lama lagi boleh di ajak ke dapur yg betul2 tu kot

ummuaidan said...

bestnyoh anok daro 2 orghre nie main jjual..:)

ishamizu said...

Hmm seronoknya main masak-masak kt luar..mst both princesses ni will be good at cooking mcm mommy derg jgk nti ;)

hainom OKje said...

Atenya mama rajin masak.....haruslah anaknya pun sama hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...