Yang ini pulak resepi sioymay dimsum. Kalau nak diikutkan lebih kurang sama je resepinya. So, nak try blh la.
Bahan-bahan
Kulit:- 40 helai kulit dumpling/wantan, bentuk bulat, diameter 7 cm
Isi:
- 150 gram udang, kupas, potong kecil bentuk dadu
- 200 gram daging ayam, cincang
- 1/2 batang daun bawang, cincang
- 3 sudu makan water chesnut
- cincang 1 biji telur
- 2 sudu makan tepung jagung
- 1 sudu makan air kunyit
- 1 sudu teh gula pasir
- 1 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu makan kicap masin
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1 sudu makan minyak
Isi:
- Campur semua bahan, gaul dengan tangan dalam gerakan satu arah sampai rata dan melekit (4 minit).
- Ambil sehelai kulit wantan, letakkan 2 sudu teh adunan isi di bahagian tengahnya, genggam dengan tangan, ratakan permukaannya
- Ulang hingga bahan habis.
- Panaskan air dalam pengukus hingga mendidih
- Masukkan siomay, kukus hingga masak (selama 15 minit), angkat.
- Biasanya siomay disajikan bersama-sama dengan Sos Cili dan mustard.
2 comments:
pandai buat dimsum ya..:)
tak pernah makan pun..huhu
Nanti c.ungu kaween mesti pandainye!!
Post a Comment