Resepi choc cake ni mommy dapat dr mak kpd Pn Siti Zaharah(salah seorang kawan dr Malaysia yang sama2 dok di Brunei ni). Masa Majlis kesyukuran haritu, dia bwk & mommy makan sedap sgt sbb keknya lembut&rasanya tidak manis sgt. Apa lagi, tanpa segan silu mommy mitak la resepi dari makcik. Kalau u al nak try boleh la. Btw words tu maaf ye mommy cut & paste je yg zara email (so, broken english/BM terabur le ye). Selamat mencuba n menjamu selera.
Bahan2:
- 1 bar butter (melt it)
- Ayak semua bahan A kecuali gula.
- 200g plain flour
- 75g coco powder
- 3/4 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon bikarbonat powder
- 200gm sugar
- 1/2 tin susu pekat (dlm 1 cup)
- 1 mug warm water (dlm 250ml)
- perisa vanilla (1/2 teaspoon)
- 3 eggs
Bahan C (Untuk topping chocolate)
- 1 cup sugar
- 2 cups evaporated milk
- 2 sudu besar tepung jagung
- 3/4 cup water
- 1/2 cup coco
- 1/2 cup butter - add in when the above pekat
Cara2nya:
- Campurkan melted butter(bila sejuk) with A..stir.
- Then..campur B one by one.
- Kacau adunan sehingga sebati kemudian tuang di dalam acuan.
- Bakar menggunakan suhu 180'C selama 45 minit.
- Untuk krim choc (normally i buat 1/2 sukatan coz byk sangat): Campurkan semua bahan C & masak di atas api perlahan sehingga pekat (guna double boil). Pastikan sentiasa kacau krim choc supaya tidak berketul & hangit.
Deco org amatur yg baru nak berjinak2..Boleh la sendiri ngap.
1 comment:
Topping tu cair sikit sbb mommy guna 2 sudu teh tepung jagung. Yang betulnya 2 sudu besar tepung jagung. Tapi cair pun sedap. MELELEH!!!!
Post a Comment