Resepi Roselle Muffin
Bahan2
- 180 gram mentega berkualiti tinggi
- 170 gram gula halus @ kastor
- 4 biji telur gred A
- 350 gram tepung gandum*
- 20 gram baking powder*(*digaul rata dan ayak 3 kali)
- 160 ml susu segar (mat guna susu sejat)
- 1 sudu teh esen vanilla
- Jem roselle secukupnya
Cara2nya
- Panaskan oven pada suhu 180C, alas tin muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga gebu, jarak waktu antara satu biji telur ialah 1 minit.
- Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar, hingga habis. Masukkan esen vanilla dan putar rata.
- Isi dalam muffin cup 3/4 penuh dan sudukan 1/2 sudu teh jem roselle di tengah2nya. Bakar 25 minit atau hingga masak, sejukkan atas jaringan sepenuhnyaa...
Hasilnya.....mommy buat dua perasa;satu roselle & lg satu blueberry.Tapi yg roselle lagi best sbb xmanis sgt.
Next time la try eksperimen dgn kek lapis ros tu.
No comments:
Post a Comment