RESEPI BAKED CHEESE MACARONI (garlic&onion pasta sauce)
Bahan2
- 1 peket macaroni
- Garlic&onion pasta sauce
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1/2 biji bawang besar (dicincang dadu)
- 1 cawan daging cincang (malas nak timbang gram,hehe)
- minyak zaiton/sayur/jagung
- minyak masak
- air
- cheddar cheese
- mozzarella cheese
- lada capsicum
- mushroom cincang(option)
- daun bawang&daun sup
- garam
- gula
Bahan2 kastard
- 3 sudu besar tepung gandum
- 3 biji telur
- 3 sudu susu tepung/1 cawan susu cair
Cara2
- Panaskan ketuhar dgn suhu 190'C.
- Rebus macaroni sehingga lembut & tos (semasa merebus masukkan satu sudu besar minyak zaiton).
- Tumis bawang putih&bawang besar sehingga garing.Masukkan daging & masak sehingga kering air.
- Apabila air daging sudah kering,masukkan pasta sauce.Gaul rata.
- Tambahkan capsicum,mushroom,daun bawang & daun sup.
- Perisakan daging dgn garam & gula.
- Dalam mangkuk besar satukan macaroni & inti daging.Gaul sehingga sebati.
- Sapukan loyang pembakar dengan minyak zaiton/marjerin.
- Tuangkan macaroni ke dalam loyang pembakar.Tabur cheese di lapisan atas.(boleh juga selang selikan macaroni dgn cheese).
- Last sekali tuangkan kuah kastard ke atas macaroni dengan sekata.
- Bakar di dalam oven dgn suhu 190'C selama 30minit /sehingga masak.
Yang ni versi pasta sauce&cheese....favorite Zafran.
Satu lagi bekas mommy buat versi malaya.Hehe,daging tu mommy buat perasa kari.Caranya tumis bawang mcm biasa,tetapi instead ltk kuah pasta tu tukarkan dgn serbuk kari.
Yang ini versi kari (hitam2 mcm hangus @topping tu ialah bawang goreng)
No comments:
Post a Comment