As salam....satu lagi resepi updated dgn mok yg mmg dah hampir pupus @M'sia...Biji Delima. Haaa!!bukan biji buah delima real tau tapi ala2 jelly makan sebagai air minuman. Kalau bulan pose mmg best minum biji delima ni...Cume nak bgt awal2 ni, kami punya biji delima ni ada besar2 biji guli sizenya.Hehehe,dayang2 mommy rajin sgt nak menolong. Dayang Anis jadi assistant chef mok, Dayang Ahdia plak jadi assistant chef mommy...End up nya,biji delima dah bertukar jadi biji guli. Xpela, yg penting happy buat sama2. Pastu yg plg penting tekniknya. Xsangka senang gile buatnya (berlagak le plak dah ada ilmu).
Bahan2 nak buatnya pun cuma tepung kanji/ubi kayu, air & pewarna merah.....Just masukkan sedikit aje air dlm tepung & uli. Kemudian tuang dalam tray yg dah d lapik kertas utk serap air.Biarkan kering sket,pastu sapu pewarna merah di lapisan atas (guna brush senang sapu).Biarkan kering sehingga betul2 xde air (jemur panas pun lagi ok cuma jgn terlampau kering takut pecah)....Bila dah kering, potong kecik2 seperti bentuk biji delima (u al akan nampak lapisan atas berwarna merah & bawahnya berwarna putih)....Rebus dalam air yg mendidih.Semasa memasukkan biji2 delima tadi, kacau terus air supaya biji2 delima x melekat....Rebus sehingga tepung bertukar dr putih kepada transparent...Cume tinggal sikit je putih kat bahagian dalam (menyerupai biji delima yg real)....Dah masak tu, u al kaut biji2 & trus rendam dalam air sejuk...Tukar air sejuk tadi sehingga u al dapat air yg jernih....Last tapis biji2 delima & boleh la dimasukkan ke dalam air gula@bandung@susu aje...Tambah ais bagi sejuk...Uihh nyaman kata org Brunei!!!Try la ye...
No comments:
Post a Comment