


Sumber : Che Mat Gebu
Oleh :Mommy @Wind of Change
Bahan2:
- 300 g mentega
- 160 g gula aising
- 2 kuning telur
- 1 camca teh esen vanilla
- 240 g tepung gandum*
- 100 g tepung jagung*
- 160 g tepung kastard*
- Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
Cara membuatnya:
- Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
- Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
- Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
2 comments:
salam Ros amboi dah terhidang tu cantik dan menarikss sekali lah boleh lah dtg beraya dah tu hee
salam knoor. nanti raya jemput le knoor dtg rumah kami tapi juadah ala kadar jelah
Post a Comment