


Oleh: Mommy @Wind of Change
Bahan2:
- 90g gula icing
- 150g butter
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 180g tepung gandum*
- 100g tepung jagung*
- 1/2 sudu kecil serbuk penaik
- Jem strawberry secukupnya
- Strawberry syrup
Caranya:
- Pukul butter & gula sehingga kembang.
- Masukkan kuning telur & esen vanilla.
- Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit.
- Uli sehingga menjadi doh & bahagikan 2 bahagian. 1 bahagian asal & satu lagi dicampur dengan pewarna merah & syrup strawberry.
- Tekap dengan acuan pilihan.
- Bakar pada suhu 160-180'C selama 15-20minit.
- Biarkan sejuk sebelum diintikan jem.
- Akhir sekali, lekatkan sekeping warna asal & sekeping warna pink/merah.
4 comments:
wow!romantik namanya,semanis rasanya.....mesti sedap gitukan...
haha..sesuai sgt nama tu ros :-)
p/s:kemas aje rupa'sweet cople'ni walaupun saiznya montok bak kata ros ehe..
hehe, nama gedik2....rasa mmg sedap walau rupa paras xdak.
haha, tiba2 ting kluar nama gedik tu masa nak type headline N3 ni. tapi kita mmg kurang puas ati dgn rupa parasnya tu sebab color kurang pekat, pastu corak plak simple je (kalau bentuk love lagi sweet kan) lagi satu tergaring sgt sbb kita tak pandai lg nak balance suhu oven 'baru kita' tu.
Post a Comment