Assalamualaikum & salam sayang.
Harini nak cerita pasalJennifer Lopez Kuih Lopes. Sebelum ni xde minat sangat species bernama Lopes ni tetapi since mommy beli 'beras pulut susu' ituhari, saja2 try resepi yg guna beras pulut….Wallaweh!!!! semua sedap. Proven la beras pulut susu ni mmg sedap (tak sama mcm beras pulut biasa yg mommy beli sebelum ni)………
Al-kisah mmg pernah dengar pasal 'beras pulut susu' ni especially org2 Thai yg guna tapi mmg tak pernah take note & jumpa pun sehingga la mommy p Miri baru2 ni. Bila ternampak terus beli & bereksperimen sendiri.
So, jom kita layan LOPES……
Bahan2:
500g beras pulut (rendam selama 1/2 jam)
500ml air pandan ( kisar 5-10 helai daun pandan)
100ml santan pekat
1/2 camca teh garam
Parutan kelapa muda (topping)
Air manisan (masak 2 kerek nise/gula melaka dalam 200ml air & tapis)
Caranya:
1. Mommy tanak pulut guna periuk noxxa : Basuh & tus beras pulut & tuang ke dalam periuk.
2. Tuang air & tutup. Tekan TEKANAN TINGGI & set 5 minit.
3. Bila dah siap, sentuh butang BUKA. Bebaskan tekanan, buka tudung & masukkan santan (tambah sedikit garam).
4. Kacau, tutup & sentuh MEMANAS SEMULA.
5. Selepas 3 minit, matikan periuk & keluarkan pulut.
6. Masukkan pulut ke dalam dulang/bekas & tekan menggunakan plastik.
7. Apabila pulut telah padat, tekap dgn acuan bulat.
8. Gaul pulut tadi dengan parutan kelapa muda (tambah sedikit garam).
9. Semasa menghidang, tuang air manisan ke atas pulut. Sedia dimakan.
Harini nak cerita pasal
Al-kisah mmg pernah dengar pasal 'beras pulut susu' ni especially org2 Thai yg guna tapi mmg tak pernah take note & jumpa pun sehingga la mommy p Miri baru2 ni. Bila ternampak terus beli & bereksperimen sendiri.
So, jom kita layan LOPES……
Bahan2:
500g beras pulut (rendam selama 1/2 jam)
500ml air pandan ( kisar 5-10 helai daun pandan)
100ml santan pekat
1/2 camca teh garam
Parutan kelapa muda (topping)
Air manisan (masak 2 kerek nise/gula melaka dalam 200ml air & tapis)
Caranya:
1. Mommy tanak pulut guna periuk noxxa : Basuh & tus beras pulut & tuang ke dalam periuk.
2. Tuang air & tutup. Tekan TEKANAN TINGGI & set 5 minit.
3. Bila dah siap, sentuh butang BUKA. Bebaskan tekanan, buka tudung & masukkan santan (tambah sedikit garam).
4. Kacau, tutup & sentuh MEMANAS SEMULA.
5. Selepas 3 minit, matikan periuk & keluarkan pulut.
6. Masukkan pulut ke dalam dulang/bekas & tekan menggunakan plastik.
7. Apabila pulut telah padat, tekap dgn acuan bulat.
8. Gaul pulut tadi dengan parutan kelapa muda (tambah sedikit garam).
9. Semasa menghidang, tuang air manisan ke atas pulut. Sedia dimakan.
9 comments:
vahvahvahh..sedap nyer!
sedapnya,kuih ni antara feveret saya :)
Kuih feberet DI bln puasa
sedappp
Nekcik pun suka jugal lopes ni...tapi klau org johor...kami bungkus pulut yg direndam dalam daun pisang bentuk 3 segi..lpas tu susun 4 5 keping ikat dgn tali kemas kemas dan rebus dalam 3 jam..memang susah nak mbuatnya...sama jer rasa cuma lagi padat
salam perkenalan,
saya pun baru memiliki periuk Noxxa, terima kasih atas resepi. boleh cuba ni :)
faveret saya ni kak.. hehehe
beras pulut susu ni dia kentot kentot tu kan.. ker? saya ni maklum la nak cari beras kat sini nak kena translate image, setakat translate nama mmg payah la hehehe.
Salam kenal....:)
Memang nampak sedap.
Saya pun baru 1st time ni dengar pasal beras pulut susu :)
Wife saya pun guna noxxa untuk masak nasi, lauk dan kek. Memang senang dan jimat masa. Dapur gas guna sekali sekala jer...
baru try mlm nie.. tp x jadi kaler hijau ja.guna 5 helai daun pandan... lain2 n rasa sesedap rasa...tq for the resepi
Post a Comment