Assalamualaikum.

Bahan2:
125g cooking chocolate (cairkan)
1 biji mangga yang telah masak ranum (kupas kulit & potong dadu)
1 sudu besar jus limau
250ml nestle All Purpose Cream
2 sudu besar gula
2 sudu besar gelatin
2 sudu besar air sejuk
1/4 cawan air panas
Penyediaannya:
1. Susun paper cup di dalam tin muffin. Sudukan coklat cair ke dalam paper cup dan ratakan sekeliling paper cup.(mommy pusingkan paper cups tu sambil tekan dasarnya dengan sudu teh).
2. Apabila selesai, sejukkan di dalam peti ais sehingga keras.
3. Kisar mangga dengan gula sehingga hancur (mommy panaskan sekejap puri mangga ni dalam microwave). Tambahkan jus limau.
4. Masukkan cream ke dalam puri mangga tadi & gaul sebati.
5. Masukkan gelatin ke dalam air sejuk & tunggu hingga kembang.
6. Kemudian, masukkan air panas & biarkan gelatin hancur sepenuhnya.
7. Kacau gelatin bersama2 puri mangga sehingga sebati.
8. Keluarkan cawan coklat yang telah keras & dengan berhati2 tarik paper cup daripada dinding coklat.
9. Isi puri mangga ke dalam cawan coklat sehingga penuh.
10. Sejukkan sekurang2nya 2 jam sebelum dihidang.
2 comments:
Aslmkm. Nampak sangat menarik ni Ros. Nak senang, hidangkan dgn kertas lapik, nak mkn baru kopek... tapi tak lah nampak ori kan....hehe... idea org nak kerja senang je ni.
As salam along. betul juge tu xyah tarik keluar paper cup tapi masa nak makan plak mencabar budak2 tu.hehe!!!
Post a Comment