Raya tahun ni 2 kali buat rendang daging & ayam (1st raya & masa open house).Fuhh!!! mmg berbaloi2 le buat rendang daging ikut resepi ni.Mmg sedap sgt&rasa yg unik because guna rempah kurma&daun limau purut.U al mesti cuba ni kalau nak kan rasa berlainan dr kebiasaan rasa rendang yg guna daun kunyit&rempah biasa ;)
Resepi asal mommy dpt dr MyResepi hasil ciptaan melati.
Bahan2nya:
- 1kg daging- potong kecik-kecik
- 2 peket kecik rempah kurma
- 1/4 cawan kerisik
- 1 biji kelapa-ambik santannya
- garam
- gula melaka / gula
- sedikit air asam jawa
- 2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 5 batang serai
- 1-1/2cm halia
- 1-1/2cm lengkuas
- 15-20 biji cili kering
- 3 helai daun limau purut
- 1 helai daun kunyit
Cara2nya:
- Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
- Masukkan daging, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan.
- Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
- Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata.
- Akhir sekali masukkan daun yang dimayang, biarkan sehingga kuah agak pekat.
- PERHATIAN: Masak dengan api perlahan.
No comments:
Post a Comment