بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 6 August 2011

UDANG GALAH BAKAR

As salam....Hari ke-4 berpuasa dah rasa mcm xtahu nak masak apa. Last week masa bwk mok g 'lawatan' ke Pasar Jerudong, mommy ada beli udang galah. Beli dalam 8 ekor harganya cume B$14.00.....Rasa murah kan, tapi klau convert duit Malaysia dalam Rm34.00 jugak. So dah beku lama dlm fridge tak tahu nak buat apa dgn udang galah yg besar ni. Kalau ikut selera famili mommy especially mok kami suka buat masak manis sira (bukan jadi lauk tapi more to dessert). Masalahnya daddy kureng gemar sket. Nak masak lemak cili api, boring dah asyik masak lemak je. Ketam masak lemak, udang pun nak masak lemak. BORING!!!!Last2 pikir buat bodo jelah. Hahaha!!!takde la, last2 sekali mommy decide nak bakar gitu je. Sambil bakar udang galah tu,mommy bakar sekali sotong....Both seafood tu dilagakan dengan air asam & kicap limau. Huih!!!!meleleh air liuq ni (teringat makan semalam sedap sgt,skrg ni tghari puasa ke-5....mengigil perut ni). Disamping seafood bakar tu, mommy buat tomyam kung & telur bungkus.....Sawadee, ala2 siam mari doh ni.



So, entry ni mommy jot down resepi Udang Galah Bakar bodo dulu ye....

Bahan2:
  • Udang galah
  • Serbuk kunyit*
  • Serbuk cili/cili paste*
  • Serbuk jintan manis*
  • Garam*
Cara2 membakarnya:
  1. Bersihkan udang galah & perap dengan semua bahan2 bertanda *.
  2. Bakar dalam oven dengan suhu 200'C selama 20minit/sehingga masak.Boleh juga panggang sehingga masak.
  3. Sedia dihidang bersama air asam & kicap limau.

Hehehe!!!!senang je kan.Nak jot down juga ke air asamnya? Jot down aje le utk panduan anak menantu yg tak tahu masak kan.


Resepi air asam cicahan

Bahan2:
  • Asam jawa (3 sudu)
  • Belacan (1-2 inci terpulang le dgn taste masing2)
  • Bawang besar (dicincang dadu)
  • Tomato (dicincang dadu)
  • Cili padi (dicincang)
  • Garam
  • Gula
Cara2 membuatnya:
  1. Bancuh asam jawa dengan 3-5 sudu air panas.
  2. Hancurkan belacan dalam bancuhan asam jawa tadi.
  3. Campurkan semua bahan cincang.
  4. Tambahkan perasa garam&gula.
  5. Sedia utk cicahan seafood bakar.

1 comment:

Nastyna said...

wiee ude galoh, rindunya dulu masa kat KL everyweek mancing udang ni, sampai tak luak nak makan. air asam tu kak letak belacan jugak ek, nak try la nextime.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...