بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 22 August 2011

BUTIR NANGKA


Antara menu lain 'Supermak' harini ialah kuih butir nangka (bahasa kelate ni)...kalau translate bahasa standard jadi 'kuih biji nangka'.....Apa2 la ye.Bagi yg tak pernah tgk tu ni le rupanya & resepinya.Simple dimple......

Bahan2
  • Tepung beras pulut (2 cawan)
  • Air pandan (blend 3 helai daun pandan dengan 2 cawan air)
  • Santan (terpulang la nak pekat ke cair)
  • 1/2 sudu teh halba
  • 3 sudu besar gula pasir (ikut le citarasa kalau nak manis)
  • Air utk merebus
  • 2 helai daun pandan disimpul
Cara2 penyediaan
  1. Campurkan air pandan sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut.
  2. Uli adunan sehingga sebati (jgn terlalu lembik).
  3. Bulatkan adunan sebesar guli & kemudian gentel memanjang seperti biji nangka.
  4. Biarkan adunan yg siap digentel di atas kertas/tisu dapur supaya lebihan air diserap.
  5. Sementara menggentel adunan, didihkan air utk merebus.
  6. Apabila air telah mendidih,masukkan adunan & rebus sehingga timbul (mcm buat onde2 tu).
  7. Angkat adunan yg telah masak dengan penapis & terus dimasukkan ke dalam periuk berisi santan.
  8. Masak santan berisi adunan tadi.Tambahkan halba & gula & daun pandan.
  9. Masak sehingga mendidih.Sejukkan dahulu sebelum dihidang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...