بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 22 August 2011

BISKUT SEMPERIT MAWAR KUNING


Inilah eksperimen biskut raya yg 1st mommy buat...Hehe!!!SEMPERIT. Dari dulu, kini & selamanya semperit mmg tetap meniti di bibir orang melayu tulen yg menyambut raya. As everybody knows yg semperit ni ada mcm2 rupa&bentuk.....Ada org buat bentuk bunga dahlia,ada yg bentuk panjang je & mcm2 lagi le. At 1st mommy plan nak buat yg bentuk panjang tekan tu je since yg itu paling mudah....Chewah! dgn semangat berkobar2,get ready le kelengkapan utk menyemperit ptg ni. Huhu!! yg sedihnya acuan tekan yg mommy beli rupenya bkn acuan buat biskut tapi acuan utk icing kek (huwaaaaa!!!mmg buta biskut betul le mommy ni)......Btw nak salahkan sapa ye sbb mmg dah xde asas pun buat kek@biskut ni.
Adunan tepung dah uli, xkan nak buang kan? Pikir punya pikir,last2 mommy buat jelah ikut kreativiti mommy yg xberapa kreatif ni. Yang penting rasanya mmg lembut&sedap.....Pepepun not bad le jugak bentuk mawar kuning ni (angkat besen sendiri le ye) ;)


Bahan2
  • 300g butter
  • 160g gula aising
  • 100g tepung jagung
  • 160g tepung kastard
  • 240g tepung gandum
  • 2 biji kuning telur

Cara-cara
  1. Pukul butter, gula aising hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur, kacau sebati.
  3. Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati.
  4. Terap atas loyang bentuk kesukaan anda. Untuk hiasan ceri, coklat rice atau coklat chip, boleh letakkan sekali.
  5. Bakar 150C selama 20 minit.
Hehe!!!!cuba le buat sendiri ikut taste sendiri.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...