Tuesday, 14 February 2012

Salsa Tomato & Timun

Balancing kepada nasi nanas & kerutub daging, ini dia Salsa Tomato & Timun. Kalau kebiasaan kalau org bt nasi minyak ke, nasi tomato ke @ apa2 nasi yg berempah & berlemak mesti match dengan acar timun/acar jelatah kan? so, mommy bt sedikit kelainan tapi really worth it. Matched just perfectly, kata org putih.

Bahan2:

  • 1 batang timun (ambil bahagian keras & buang biji, potong dadu)
  • 2 biji tomato yg agak keras/muda (buang biji & potong dadu)
  • 1 biji bawang merah besar (potong dadu)
  • 1 ikat daun ketumbar/daun mint (potong kasar)
  • 2 sudu besar jus limau nipis/lemon
  • 2 sudu besar minyak zaiton(extra virgin olive oil)
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/4 sudu teh gula
  • 1/4 sudu teh lada hitam (mommy tak letak)
* u al blh tambah lagi vege spt capsicum, cili merah, buah zaiton etc

Cara penyediaan:
  1. Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk besar & kacau.
  2. Biarkan selama 5 minit agar rasa meresap.
  3. Boleh juga simpan di dalam peti sejuk seketika bagi yg suka begitu.

No comments:

Post a Comment