بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 3 September 2011

RENDANG DAGING MENGANCAM!!


Raya tahun ni 2 kali buat rendang daging & ayam (1st raya & masa open house).Fuhh!!! mmg berbaloi2 le buat rendang daging ikut resepi ni.Mmg sedap sgt&rasa yg unik because guna rempah kurma&daun limau purut.U al mesti cuba ni kalau nak kan rasa berlainan dr kebiasaan rasa rendang yg guna daun kunyit&rempah biasa ;)
Resepi asal mommy dpt dr MyResepi hasil ciptaan melati.

Bahan2nya:
  • 1kg daging- potong kecik-kecik
  • 2 peket kecik rempah kurma
  • 1/4 cawan kerisik
  • 1 biji kelapa-ambik santannya
  • garam
  • gula melaka / gula
  • sedikit air asam jawa

****BAHAN KISAR**
  • 2 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai
  • 1-1/2cm halia
  • 1-1/2cm lengkuas
  • 15-20 biji cili kering

***BAHAN MAYANG ***
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 helai daun kunyit

Cara2nya:
  1. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
  3. Masukkan daging, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan.
  4. Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
  5. Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata.
  6. Akhir sekali masukkan daun yang dimayang, biarkan sehingga kuah agak pekat.
  7. PERHATIAN: Masak dengan api perlahan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...