بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sunday, 18 September 2011

POPIAH SIRA PEDAS



Actually mood malas masih lagi ada ni since masak besar-besaran time open house aritu.....Tapi bila petang je mulut&perut ni sepakat je bgt yg nakkan sesuatu utk menggemukkan lagi 'si perut' ni.Pikir punya pikir, last2 teringat kat kulit popiah & sengkuang yg balance buat popiah masa open house tu.....Nak buat rojak malas sbb leceh, nak tak nak buat le jugak popiah.Hehe!!!cume nak bagi kelainan sket mommy sira popiah tu. Layan le resepinya.SEMPOI JE

Bahan2:
  • Kulit popiah
  • Minyak utk menggoreng
  • Sedikit air (sebagai gam nak lekatkan kulit popiah)
Bahan2 inti:
  • Sengkuang (diparut)
  • Carrot (diparut)
  • Taugeh (dicelur sekejap)
  • Tauhu (dicincang)
  • Garam
  • Gula
  • Sedikit minyak
  • Udang kering (ditumbuk -optional)
Bahan2 kuah:
  • Bawang merah (3 biji ditumbuk/kisar)
  • Bawang putih (2 biji ditumbuk/kisar)
  • Cili kering/cili boh
  • Jus asam jawa (1 sudu makan)
  • Garam
  • Gula
  • Minyak
  • Bijan

Cara2nya:
  1. Sediakan inti: Goreng tauhu cincang hingga garing.Kalau nak letak udang kering pun boleh.Ketepikan.
  2. Panaskan kuali, masukkan sengkuang& carrot serta gula. Masak sehingga sengkuang & carrot layu.
  3. Campurkan tauhu cincang ke dalam sengkuang+carrot tadi.Tambahkan garam & perasa.Gaul rata.
  4. Sediakan popiah: Siat kulit popiah sehelai demi sehelai dengan hati2.
  5. Masukkan campuran sayur+tauhu ke atas kulit popiah.Letakkan juga sedikit taugeh yg dicelur tadi.
  6. Gulung popiah & gamkan kulitnya dengan sedikit air.
  7. Ulang sehingga inti & kulitnya habis.
  8. Goreng popiah sehingga garing.
  9. Sediakan kuah: Tumis bawang sehingga garing.
  10. Masukkan cili boh & masak sehingga garing. Tambahkan jus asam jawa,garam & gula(lebihkan sedikit gula).
  11. Masak lagi sehingga sedikit kering.
  12. Akhir sekali masukkan popiah yg telah di goreng tadi.Gaul sebati.Taburkan bijan sebelum diangkat.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...