بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 30 January 2012

Sioymay dimsum



Yang ini pulak resepi sioymay dimsum. Kalau nak diikutkan lebih kurang sama je resepinya. So, nak try blh la.


Bahan-bahan
Kulit:
  • 40 helai kulit dumpling/wantan, bentuk bulat, diameter 7 cm

Isi:
  • 150 gram udang, kupas, potong kecil bentuk dadu
  • 200 gram daging ayam, cincang
  • 1/2 batang daun bawang, cincang
  • 3 sudu makan water chesnut
  • cincang 1 biji telur
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu makan air kunyit
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu makan kicap masin
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • 1 sudu makan minyak
Cara membuat
Isi:
  • Campur semua bahan, gaul dengan tangan dalam gerakan satu arah sampai rata dan melekit (4 minit).
  • Ambil sehelai kulit wantan, letakkan 2 sudu teh adunan isi di bahagian tengahnya, genggam dengan tangan, ratakan permukaannya
  • Ulang hingga bahan habis.
  • Panaskan air dalam pengukus hingga mendidih
  • Masukkan siomay, kukus hingga masak (selama 15 minit), angkat.
  • Biasanya siomay disajikan bersama-sama dengan Sos Cili dan mustard.

2 comments:

Ungu Violet said...

pandai buat dimsum ya..:)
tak pernah makan pun..huhu

rostina76 said...

Nanti c.ungu kaween mesti pandainye!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...