Bahan2 (dpt 25 biji)
- kulit popiah (bahagikan 2)
- ubi kentang (3biji sederhana kecil dipotong dadu)
- bawang besar (1biji dipotong dadu)
- bawang putih (2 ulas dikisar)
- daging kisar (dalam 1 cawan)
- serbuk kari (3 sudu besar)
- garam(1 sudu kecil)
- gula (1 sudu besar)
- air
- minyak utk mengoreng
Utk inti
- Tumis bawang putih,bawang besar sehingga garing.
- Masukkan daging & ubi kentang, masak sehingga empuk.
- Masukkan bancuhan serbuk kari.Gaul rata.
- Tambahkan perasa garam & gula.
- Renehkan sehingga airnya kering.
- Setelah siap,biarkan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam kulit samosa.
Okey after dah lipat tu,goreng la hingga garing ye.Hehe,mula2 tu huduh je lipatan yg mommy buat tapi as said "practice makes perfect"....Menjadi le jugak ;)
Chewah, susunan kincir angin.hehe (zafran tanya kenapa mommy letak mcm tu?)
Jawapan mommy:saje nak ambik gambor letak dlm blog,baru cantik.
Selepas goreng 10 biji,balance lagi 15 biji buat frozen.....
rupe2nya byk cara org lipat samosa ni ye....satu lg cara mcm lipat bendera je.hehe,tapi yg ni lagi senang&cepat...
ReplyDelete