2,3 hari ni kepala otak ni dok teringat zaman kecik2 dulu je....baik resepi,kehidupan&perhubungan...Mungkin sbb +- seminggu lagi keluarga besar mommy nak sampai ke brunei.So,perasaan seronok tu memenuhi ruang fikiran mommy ni.Hehe,bercakap pasal resepi kan.....byk sebenarnya resepi yg best2 seingat mommy yg mok buat zaman dulu(masa tu mommy makan je).Semua org sekitar tahu yg mok mmg terrer masak almaklum la gelaran 'mek kantin' dari dulu sampai sekarang masih lekat @ dahi mok tu (hehe, mok kita tu jadi tokey kantin sekolah bertahun2,rasanya lebih dari 10tahun).Mana xtumpahnya kuah kan klu bukan ke nasi (ini utk mok la sbb arwah nenek pun owned restoren sendiri @simpang jengka Pahang)....mommy ni je baru nak rajin2 masak.Rugi rasanya banyak resepi2 tradisional yg sedap2(BUT YET PELIK BG SESETENGAH ORG) klu x dihimpun & di praktik.....sebab tu rasanya mommy buat blog ni sementara di brunei ni mommy byk masa terluang....Teringat plok masa zaman mommy sekolah rendah dulu,mok la tokey kantin SRTM(Sek Rendah Tg Mahmud)...Time rehat je hui,heret bf 2,3 org makan @ tempat cikgu2 makan tu.hehe ala2 glamer la jugok anak tokey kantin...Tapi bila c.su start darjah 1,mok dah xdpt continue tender kantin tu & berhijrah ke Pahang utk take over restoren nenek....Masa tu la c.su jadi mcm anak yatim(hehe,dia rasa mok xadil sbb dia msk sekolah je,mok pergi pahang).So,dia xsempat le merasa privilege jadi anak tokey kantin sekolah.HAHHAHA!!!kecian.....okey antara kuih2@resepi2 yg mmg terimbau dlm fikiran mommy& dah xpernah jumpa sekarang ni mcm kuih tepung bunga, kuih gunting, bahulu berlauk, nekbat, air butir delima, kuih belimbing, jagung rebus gaul nyiur,jering rebus gaul nyiur, etok, pulut manis bakar,jeruk maman, kerabu sareea,butir nangka(butei nako),kuih beko,asam gumpal byk lagi la...xingat doh nama2....U al mesti xpernah tgk&try makanan ni semua (unless u originally fr kelate la).....Tapi tu la,kadang2 @kelate pun susah nak dpt semua ni...Zaman dah moden,org pun dah moden.Suka mengikut yg moden ajaran org2 luar(omputih le).Mmg bagus kita dpt tahu resepi dorg tapi seeloknya jgn dilupa kuih muih kita yg jauh lagi sedap&variety berbanding kuih2 moden ni.Ramai org2 sekarang lebih tercari2&suka utk belajar buat kek,roti&makanan moden, tapi xterasa nak google pun ttg resepi tradisional kita...Eemph!!!tepuk dada tanya selera.ALhamdulilah mommy rasa mommy ni klu bab2 makan masih typical malay..Berbanding resepi moden mommy lebih seronok buat yg tradisional.Lagi mencabar&kreatif sebenarnya makanan tradisional kita ni.Hehe,bebel pjg plok,eksperimen mcm?Lupa nak cakap semalam utk minum petang mommy sempat la buat semula kuih tepung bunga yg dah lama bebenor tinggal(last makan rasanya umur mommy belasan tahun,masa mok niaga @restoren sayang d sayang,simpang jengka ,pahang).Huii,senang gile buat&cepat&sedap.....hinggakan terlupa nak snap gambar.Next time mommy post resepi ni @new N3.....Sampai sini dulu bebel...Jgn lupa makanan tradisi kita ye.Klau xleh selalu,jarang2 pun cubala buat&hidang kpd family kita makanan tradisi kita....biar nanti anak cucu,cicit kita tahu kehebatan resepi tradisional kita.
Salam kenal Tina...
ReplyDeleteTerima kasih ye sudi ikut perkembangan akak dari fotopages sampai ke blog. t.kasih byk2. baca coretan tina ni.. seakan2 selera kita serupa. akak pun sama rindu ngan masakan/juadah2 tradisi yang kian dilupakan.. rasa rugi tak belajar ngan arwah tok dulu.. ada gak yg sempat belajar tp yelah.. masa tu akak masih sekolah jd mcm takde keinginan lg utk ambik tau semua resepi2 lama. ada jugak yg sempat belajar cuma kdg tu.. masa tak mengizinkan campur takde kelengkapan nak membuat spt acuan yg sesuai. akak yg paling rindu sekali nk makan kerabu saghee.. payah sungguh nak jupe.. nak buat memang tak berapa reti.. jeruk maman pun suka.. tp agak mudah nak jupe.. kalau tina ada resepi lama2 tu.. rajin2lah buat & share resepi yer.. kita sama2 kongsi resepi tradisi moga tak pupus begitu saja.. akak pun ada buat kuih tepong bunga bln puasa tahun lepas.. sedap.. kenyal2 gitu.. bulan puasa thn ni kalau rajin boleh wt nekbat pulak.. hehe.. ok.. dah panjang benor membebel.. akak pun dah follow tina.. Wassalam..
salam k.diha....tqvm la sudi kawan dgn saya.mmg dah lama saya cari nak follow akak @blog sbb saya xde fotopage.hehe,semenjak berhijrah ke brunei ni la baru nak berjinak2 dgn blog&masakan..klu dulu@mesia malas pastu bg alasan xde masa.Saya seronok tgk fotopage akak dulu sbb resepi punya la byk pastu kebanyakannya yg mmg ori.i likeeee!ni baru nak panaskan minyak (istilah org malas nak berubah rajin le ni,hehe),tg che (mok saya) smp ke brunei insyaallah mg depan mmg saya betul2 nak bersila berguru dgn dia.nanti kita update akak utk comment jadi dok eksperimen2 tu nanti.KERABU SAREEA!!aduh mmg dah hampir pupus doh ni.klu k.diha jumpa resepi,jgn lupe kabor ye.tq
ReplyDelete