Jotting down resepi Portuguese Egg Tart yg mommy buat last Friday (second round buat). Emmmph!!!! Sebelum ni mommy tak berapa minat sangat. Ingat kalau beli Portuguese Egg Tart @Bakery sure muak & cam payah nak habiskan. Mungkin sebab dorg buat size besar utk jual kan atau mungkin dorg buat kulitnya tebal sangat which i don't like the puff taste tu. Tapi yg sendiri buat ni pulun ngap, heheh mungkin sebab mommy buat size kecik & filling dia simple just nice xde sgt bahan2 muak.
Pepepun senang je buat Portuguese Egg Tart ni, pastri pun guna yg ready made pastry je. Cepat plak tu. Kalau u al ada party @ nak potluck ke orait gak buat je Portuguese Egg Tart ni.
Jom tengok resepi. Mommy olah je filling tu dari resepi TART TELUR dulu.
Bahan2:
A. Kulit
Readymade pastry
B. Filling
1/2 cwn gula kastor Readymade pastry
B. Filling
1 cwn air
1/2 cwn susu segar (blh juga susu baby 2 scoop + air + susu cair = 1/2 cwn)
1 tbsp tepung kastard
2 biji telur Gred B
1 tsp esen vanila
Sedikit pewarna kuning/oren
Caranya:
1. Panaskan oven 180'C.
2. Tekap kulit puff dengan acuan tart/bulat.
2. Tekap kulit puff dengan acuan tart/bulat.
3. Tekankan kulit puff tadi ke dalam cawan kertas (ketebalan kulit tart ikut suka nak tebal mana ye).
4. Buat sehingga adunan habis. Susun dalam dulang pembakar.
4. Buat sehingga adunan habis. Susun dalam dulang pembakar.
5. Untuk filing plak, masukkan semua bahan dlm mangkuk & kacau sebati (kacau guna senduk je). Bila semua dah sebati, tapiskan.
6. Kacau filling atas api sederhana besar sehingga sedikit pekat/kental.
6. Kacau filling atas api sederhana besar sehingga sedikit pekat/kental.
7. Tuang filling ke dalam acuan tart (penuhkan aje acuan dgn filling) .
8. Bakar 180'C selama 35 minit @ hingga tart masak (mommy masak 180'C selama 30minit je).
post ke shah alam seketul dua....
ReplyDeletesalam singgah.. portugese tart dah masuk lama dah dalam list .. tak kesampaian nak buat sampai sekarang hiii.. dah jemu dah buat tart telur .. nak try yg ni lak...
ReplyDeleteuhhh kegemaran ni..
ReplyDeleteAs Salam,
ReplyDeleteDah lama plan nak buat Portuguese Egg Tart tapi asyik bertangguh je. Senang guna ready made puff pastry.
Salam kak ros... husben tun xlayan pulak tat telur nih... stress kita bila buat dia xmakan.. tunggu harith besar blh mkn kuih2 ngan dia. hehe
ReplyDelete