Assalamualaikum & salam sayang.
Tadi terjumpa satu page @fb yg curik gambar & resepi dr blog Wind of Change. Tak sangka 'penyamun tarbus' singgah jugak kat sini. Ish2x!!!!! Nak senang je bagi laris page dia semua main cilok je, sedari chef blogger terkenal smp la ke chef ceruk dapur cam mommy dia c&p without any compliments…
What ever it is, terpulang la atas pemikiran sendiri, kalau guna resepi org pun atleast highlight la kot dpt dari mana ekkkk?
Lately ni mommy suker plak dok membakar kuih2 bingka/bengkang/kuih bakar etc… 2 minggu lepas buat bingka pandan/kuih bakar kemboja smp 2 kali, ni harini buat kuih bingka susu plak. Heheh!!!! kalau buat time ada kelas berbaloi la sbb separuh jemaah kelas dapat rasa & another half jemaah kat rumah habiskan (kalau bt satu adunan untuk jemaah rumah saja lambat abisnya).
Tqvm utk dik wani dari kelate yg share resepi mudah ni. Mommy buat bingka ni at first sbb bahan2 utk bt bingka lain (cth roti ke, cheese etc) xde dlm stok…….so bila google bingka susu, mommy pilih resepi wani je sbb sukatan pun senang… Bila dah siap bakar, walla!!!!! sedap.
SOURCE:HANIMMDZAIN
Bahan2:
1 1/2 cwn tepung gandum
2 cawan santan pekat
2 cwn susu cair
4 sdb susu pekat manis
3 biji telur ( mommy pun letak 2 biji )
1 cwn gula perang/pasir
1sdk vanilla
2 sdb tepung kastard
secubit garam
1sdb mentega
Caranya:
1. Satukan semua bahan di atas hingga sebati (mommy blend & tapis).
2. Masak sekejap atas api perlahan. Sedikit pekat tuang
dalam acuan di sukai (maaf wani, mommy skip step 2 ni sbb xdak masa….. pepepun masak perfectly gak cuma tambah masa bakar jadi 45min).
3. Bakar selama 30minit 170' (mommy bakar 45min, 180'C).
4. Boleh juga di tabur sedikit bijan putih dan hitam.
5. Setelah masak sejukkan baru di potong.
salam singgah...banyak betul kes curik ni ..dah lali dah dengar.. tapi bersabor la jugak .. nak buat macam mana kan.. dapur kita ni siapa2 pun blh masuk...huuu
ReplyDeletewahhh bingka ...dah lama tak buat bingka ni... tapi dah puas dah bingka ni hii nak try bingka alaf baru lak
nampak sangat la resepi dan blog ni awesome sampai kene curi :)
ReplyDeletetak malu la wahai pencuri..
Masih ada lagi yg kerja curi-mencuti ni. Tak bak ..
ReplyDeleteBinga ni kakak suka yg bahangian tepi dia best:)
Tak bak - tak baik- error
ReplyDeleteSure sedap klu guna kastard hihi
ReplyDeleteTakpelah.. menunjukkan resepi dalam blog ni ohsem.. ;)
ReplyDeleteMCM BEST JE KAK ROS, BINGKA SUSU NI... BOLEH TRY BUAT NI... CAM SENANG JE...
ReplyDeleteKAK ROS, THX FOLOW BLOG SAYA.. NNT KITE JUMPE ENTRY AKAN DTG EK...
assalam sis..
ReplyDeletelepas nih kene buat watermark besar2 ler kat gambar..kalau x, senang2 jer org nak claim tu masakan dia..huhu