Gambor baru dpt snap harini, itu yg daun pandan pun dah layu rupanya.
Eh, berbalik kepada resepi kita harini, mommy tertarik utk try resepi kuih tako dr blog laila kamilia (novelis dia ni).
Sumber: Lailakamilia
Sumber: Lailakamilia
BAHAGIAN BAWAH
BAHAGIAN ATAS
- Water chestnut (potong dadu kecik2)
- 1 cawan tepung jagung
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 6 cawan air
- Pewarna hijau (Mommy guna air pandan. So, 1 cawan air pandan + 5 cawan air biasa)
BAHAGIAN ATAS
- 1 cawan tepung jagung (diayak)
- 7 cawan santan segera yang dilarut bersama air (kalau guna santan tin/kotak, make sure santan + air jadi 7 cawan gak, contoh santan 3 cawan, so air kena 4 cawan)
- sedikit garam
- Buat acuan dari daun pandan berbentuk kotak. Boleh refer SINI kalau nak tau cara membuat acuannya.
- Campurkan semua bahan untuk bahagian bawah dan kacau atas api perlahan sehingga pekat.
- Tuang dalam acuan yang telah diisi dengan water chestnut terlebih dahulu.
- Campurkan semua bahan untuk bahagian atas dan kacau atas api perlahan sehingga pekat.
- Tuang di atas lapisan bahagian bawah tadi. Ratakan permukaan dengan licin.
- Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment