Tuesday, 31 January 2012

Crispy Arrowhead.


Rupanya macam kerepek ubi kayu kan? Tapi arrowhead ni lagi sedap sebab lagi lembut&lemak.


Masih lagi berkait dengan makanan cina. Tiba2 mood CNY plak. Actually kebetulan je. Masa nak beli water chestnut utk bt dimsum tu mummy terpandang ubi cina 'ARROW HEAD' ni. Trus jatuh cinta utk berkenalan dgn mereka. Hahaha!!! mcm gatai je bunyi ayat ni.

Dah lama kenal dgn ubi ni psl bila blogwalking ke fotopages k.madiha ada ternampak resepi ni. Tapi masa tu dah lama, sebelum mummy involved dgn blogging lagi pun. So, bila terpandang ubi arrowhead ni trus teringat nak try. Budak2 3A tu mmg suka kalau makan junkfood especially keropok/chips & daddy plak mmg pantang btul kalau nampak mummy beli byk2 utk dorg. Masalahnya, bila boring mula la mulut dorg tu nak mengunyah. Stock keropok ikan tamban yg mummy bwk aritu pun dah tinggal 2/3 dr stok padahal baru sebulan. Itu yg mmg mummy berminat sgt nak bt kerepek ni. Ikutkan resepi k.madiha tu senang je.


Ohw!! lupa nak bgt. Nama lain yg mummy perasan ubi ni juga dikenali sebagai 'Chinese Caladium' & ' Chinese Cugi'.....But i still wondering, what other recipes people do using this arrowhead. For the time being, just use this arrowhead for this crispy chips. Here the simple methods. Btw for the recipe i follow this blog. Thanks both to K.Rose & K.Madiha.



Bahan-bahan ( 1kg = 1 bekas besar )
  • 1 kg Ubi Arrowhead
  • Garam / Whitepepper / Blackpepper (sebagai perasa jika suka)

Cara-cara

  1. Bersihkan ubi arrowhead dengan membuang kulit ari nya sahaja. Basuh dan toskan.
  2. Sagat nipis ubi tersebut dan goreng dalam minyak seperti menggoreng kerepek ubi. Sesudah perang, angkat dan toskan minyak.
  3. Jika suka boleh tambahkan garam atau serbuk blackpepper / lada sulah sebagai perasa. Saya suka makan kosong aje. Rasanya ranggup dan lemak.

No comments:

Post a Comment