Friday, 3 June 2011

ayam masak cendawan hitam



Resepi ni aku main belasah je.....basically chinese taste la ni. resepi ni blh guna ayam@daging@sotong.........

Bahan2 
ayam(potong kecik2) 
bawang putih(3ulas) 
bawang besar(1 biji di mayang halus) 
halia(1 inci) 
lada hitam serbuk@paste(aku guna paste) 
kicap masin 
kicap manis 
garam sket 
gula sket 
tepung jagung 
capsicum 
cendawan hitam kering(rendam air panas biar lembik) 

Cara2 
1. tumis bawang putih+bawang besar+halia sehingga garing 
2. masukkan ayam.....gaul rata.pastu tutup periuk&kecilkan api...biar 5minit 
3. bila ayam dah lembut,masukkan kicap+sos lada hitam.gaul rata 
4. masukkan perasa,garam+gula 
5. kemudian, masukkan cendawan hitam+capsicum 
6. reneh sekejap....last sekali masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah.SIAP

No comments:

Post a Comment