Saturday, 15 March 2014

Kuih Talam Gula Merah

Assalamualaikum & salam sayang semua.
Ya ALLAH!!!!semakin hari semakin resah & pelik dgn kehilangan MH370. It's already day 8 and yet more clues assuming of something 'fishy'. Semoga segalanya terjawab dengan segera.


I prepared this Kuih Talam (mmg jarang2 mommy buat kuih talam sbb permintaan agak kurang terhadapnya). Terliur & terbayang tiba2 dgn kuih talam gula merah, so mommy google for the recipe. 


Mommy just followed recipe from Azie Kitchen  but instead of using brown sugar/gula merah I used 'gula melaka/nise'. Alhamdulilah, it turns up perfectly cuma color je tak sehitam yg k.Azie buat. Rasa? I love it. Tq k.Azie for sharing the recipe.


Lapisan bawah:
1 cawan gula merah
1 1/2 cawan gula 
Sedikit air
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan air (termasuk air gula tadi)
Sedikit air kapur

Caranya:
1. Masak gula merah dan gula putih dengan sedikit air. Sejukkan.
2. Bancuh tepung beras dengan air dan sedikit air kapur. Kacau
sehingga larut dan tapis ke dalam periuk.
3. Masak sebentar di atas api sederhana sehingga agak pekat. 
4. Masukkan ke dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak dilorek permukaan
dengan garfu.

Lapisan atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan
Sedikit garam

Caranya:
1. Satukan semua bahan dan tapis. Kacau rata atas api perlahan sehingga agak pekat.
2. Tuang menggunakan senduk dengan perlahan lahan ke atas lapisan bawah. 
3. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.

12 comments:

  1. Assalam
    Yummy, terbayang kesedapannya
    Suka suka he hee
    Cantik kemas bila potong
    Bg akak talam ni leceh sikit kadang buat
    Lembik je. Nk cp resepi ni ye

    ReplyDelete
  2. salam kak...wahh mmg sedap nampak kuih talam tu..jarang dpt mkn ni... keep praying for MH 370. ...moga ditemukn dlm msa ter dekat. .

    ReplyDelete
  3. As usual..
    Suka makan tapi tak reti nak buat and rasanya takkan cuba buat.. sebab.. memang tak pernah bernasib baik kalau buat kuih tradisional ni.

    ReplyDelete
  4. Lama tak makan ni, nak buatnya tak yakin hihi.

    ReplyDelete
  5. Sedap ni... potongannya pun licin ....

    ReplyDelete
  6. Jm suka kuih ni tp bila buat x menjadi wlau follow resipi maybe x ada bakat memasak :-)

    ReplyDelete
  7. dulu penah wt,tp terlembik sikit maybe something wrong pd bhn yg saya sukat kot..

    ReplyDelete
  8. Bibie paling suka menalam ni Kak Ros. Bunda kata macam makcik2 perangainye. Hihi nasib baik Bunda suka jadi tukang habiskan.

    ReplyDelete
  9. salam
    kat umah akak kalau buat memang anak-anak tak layannn..kalau nak makan gi beli ajer

    wah kat sana pun musim bubuk ek..

    ReplyDelete
  10. pandai ambik gambar makanan kan.. akak kalau ambik gambar makanan yang cam kuih gitu payah rasanya...
    ehm akak suka kuih talam tapi nak buat tu cam lecehjer... ha.. ha.. dasarkan...

    ReplyDelete
  11. mama sara nur: ros pun 1st time try talam ni alhamdulilah jadi. tapi yg lembik tu sedap juga kak cuma xcantik le kan. yg resepi k.azie ni lembut je…ros pun sukeee. hehe

    atie: inshaallah tetap berdoa yg terbaik utk MH370

    k.sham: heheh!!!saje je downgrade kan skill dia ksham ni. try byk2 kali jadi le tu

    nastyna: yakin boleh je klu teringin tu.

    suka2: bila yg buat sendiri ni rasa sedap plak & leka makan 4,5 potong sekali hadap. hehe

    JM: beli jelah….JM mana ada masa asyik berjalan je tu

    muhd taufiq: salam kenal dik

    myda: terlebih cair kot tapi ros suka juga yg lembik tu

    BB: hahaha!!!!makcik je ke weh makan talam. btw xsangka BB terer menalam ye

    kak ina: ye kak 2mg lepas dah tiba musim bubuk tapi lately ni ombak dah besar balik so xde dah la skrg ni

    cho zila: xde la pandai mana kak, snap pakai hp je pun. heheh dulu2 rajin le jugak tertonggeng2 shot gambar makanan….leni pakai sempat je leeee

    ReplyDelete
  12. Okje baru buat semalam Ros...mmg sedapkan...tp OKje buat loyang kecik jer...Ni ros lebihkan yeh!

    ReplyDelete