Assalamualaikum & salam sayang semua.
Jumaat lepas bermulanya cuti sekolah penggal pertama bagi negara Brunei Darussalam. 3A bercuti kat rumah je sebab daddy dorg sibuk membanting tulang di bendang plant. Mommy dorg plak mulala pening kepala kat rumah dok dengar perang mulut among 3A.
Hari Khamis malam ANis & AHdia bermalam di rumah Areesya. Dah lama sesangat dorg ni request nak tido sama2 tapi kami je dok delay2. Since daddy dah bagi greenlight Khamis malam tu maka tersangat leeeee excitednya 3 anak dara pinggitan tu. Pagi Jumaat pindah rumah plak; dari rumah Areesya bergerak ke rumah kami. Main sampai petang baru bersurai 3 dara pinggitan tu. Heheh!!!
Okey ni mommy nak citer menu breakfast hari Sabtu. Arfa request nak makan Chunky Chicken Bowtie. So lepas buat menu yg Arfa request, mommy proceed lagi dgn keropok lekor goreng (nak abiskan stok) & gaul kelapa dgn jagung rebus.
Kalau org pantai timur sure kenal snack ni, biasanya banyak dijual pagi2 either @gerai2 makan mahupun kat pasar tani. Jagung rebus gaul nyiur yang dibalut dalam daun pisang mmg sedap dimakan panas2. Bila mommy google rupanya xde imej yg sebenar yg org dok jual tu & yg lagi surprise entry lama mommy yg top search utk topik ni. Takpela alang2 jadi top list, mommy bagi resepi nak buat jagung rebus gaul nyiur ni. Tapi yg pasti versi org malas & xde daun pisang nak balut (next time plak tukar imej).
Bahan2:
Jagung (mommy guna frozen sweet corns)
Kelapa Parut
Garam
Gula
Caranya:
1. Kukus/rebus jagung sehingga empuk (kalau guna jagung fresh, pastikan leraikan bijinya dari empulur sebelum direbus).
2. Jagung yg telah empuk dimasukkan ke dalam mangkuk.
3. Gaul bersama kelapa parut, sedikit garam & gula sesedap rasa.
4. Biasanya dibungkus dalam daun pisang @ boleh dimasukkan dalam mangkuk. Sedia dihidang.
(minggu lepas, jagung rebus ni mommy gaul dgn butter je jadilah sweet corns in a cup mcm org dok jual tu. Berbaloi makan)
Kalau org pantai timur sure kenal snack ni, biasanya banyak dijual pagi2 either @gerai2 makan mahupun kat pasar tani. Jagung rebus gaul nyiur yang dibalut dalam daun pisang mmg sedap dimakan panas2. Bila mommy google rupanya xde imej yg sebenar yg org dok jual tu & yg lagi surprise entry lama mommy yg top search utk topik ni. Takpela alang2 jadi top list, mommy bagi resepi nak buat jagung rebus gaul nyiur ni. Tapi yg pasti versi org malas & xde daun pisang nak balut (next time plak tukar imej).
Bahan2:
Jagung (mommy guna frozen sweet corns)
Kelapa Parut
Garam
Gula
Caranya:
1. Kukus/rebus jagung sehingga empuk (kalau guna jagung fresh, pastikan leraikan bijinya dari empulur sebelum direbus).
2. Jagung yg telah empuk dimasukkan ke dalam mangkuk.
3. Gaul bersama kelapa parut, sedikit garam & gula sesedap rasa.
4. Biasanya dibungkus dalam daun pisang @ boleh dimasukkan dalam mangkuk. Sedia dihidang.
(minggu lepas, jagung rebus ni mommy gaul dgn butter je jadilah sweet corns in a cup mcm org dok jual tu. Berbaloi makan)
Jgung bergaul kelapa, sedap ni jm suka mskan tp malas nk buat sendiri walhal senang je nk buat kan
ReplyDeleteya Allah ..sumpah teliur!!
ReplyDeletelieya tak penah makan yg ni...selalu jagung rebus ke jagung panggang ke...tak pun buat jagung susu pekat manis jek....menarik nie...nanti leh la try plak....
Oloh demo buat tayange makenen febret kawe ..tok aci nie..meme suko sgt jagung nie..teliur weyyh nok keno carik jagung jugok ujung minggu nie...
ReplyDeletetp hok jagung kat pasar khadijoh tuh dio guno jagung lg mono weyy rs dio lain sket, tok rs kulit jagung tuh..sedap banget..
tengok jagung gaul nyor nie....ingat masa kecil2 dulu....suka sangatttt....dah lama tak membuatnya....
ReplyDeleteTetiba buat kakak terkenang masa kakak kanak-kanak dulu. Arwah mak kakak selalu buat macam ini tapi sekarang macam dah jarang org buat. Teringin kakak jadinya..
ReplyDeleteKalau dgn butter tu memang biasakan..
ala ini dulu opah akak selalu buat.. sekarangni dah takder maknanyer.. makan jagung rebusjer senang...
ReplyDeletelamo nyo... tok make jagun rebus gaul nyo ni....
ReplyDeleteSedapnya Ros.. teringat akak dulu dulu
ReplyDeletearwah nenek akak selalu buat... skrg kat pasar tak ada Gaul kelapa dorang gaul mentega jer ;)
JM: itule JM, kalau kat kampung senang je jumpa yg org jual.
ReplyDeletelieyalatif:sekali sekala tukar selera sedap kan.
UAA:hok pasar siti khadijah tu mmg guna jagung fresh. pastu demo kukus lamo smp cabut abis kulit ari biji tu. hok ros ni guna frozen jah. mana blh kukus lama2, jadi lembik. tapi senang la sbb sekejap jah kukus tu.
yan's cottage: heheh nostalgia gitu kan. sama la dgn ros
kakzakie: mmg dah jarang skrg ni yg buat kot kak sbb org malas nak rebus/kukus jagung yg lama
cho zila: heheh!!!jagung rebus pun sodap!!!
@na: hahaha!!!!!!supo la ambo pun tu yg tiba2 teringat & buat
nurhayati:huhu!!!itule kak. dok gaul mentega memanjang tapi bdk2 suka la yg mentega tu