Assalamualaikum & salam sayang semua.
Masa dok mencari2 menu sihat aritu mommy terjumpa resepi ni dlm kongsi resepi. Memang sedap juga layan dengan nasi panas kalau xlalu nak makan lauk pauk lain pun. Masa makan tu mommy dok terbayang sambal hitam Pahang…….haaaaa similar cuma takde masam2 belimbing buluh je.
The best rasanya untuk dipack kalau travel (but not to Aussie sbb kat sana kastam mmg alert je dgn ikan bilis ni). Terus ajelah kepada resepi.
BAHAN-BAHAN:
250gm ikan bilis | dibasuh dan ditumbuk
10 biji bawang kecil | dibuat goreng
200gm kacang tanah | digoreng
125gm cili kisar
1 sudu makan bawang merah | dikisar
1/2 sudu makan bawang putih | dikisar
125ml air asam jawa
Garam, gula dan bahan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing.
2. Apabila pecah minyaknya, tuangkan perahan air asam jawa dan kacau rata.
3. Masukkan ikan bilis dan kacau hingga kering seperti serunding.
4. Perasakan dengan garam, gula dan sedikit bahan perasa. Gaul rata.
5. Apabila masak, angkat dan sejukkan.
6. Gaul bersama kacang dan bawang goreng.
Yeayyyyy.. kita first..
ReplyDeleteIni mmg lauk wajib masa travel..
betolll...hehe..time travel mmg lauk ni paling simple dan the best..
ReplyDeleteSalam kak ros,
ReplyDeleteAii,mcm tau-tau jer sambal2 ni kastam aussie mmg anti.kikikiki.suami pernah kena 2 kilo diorg buang.Rasa syukur akak share resepi ni.Nanti boleh la saya cuba.Tq akak.
Menarik ni. Suka makan tapi tak pernah buat sendiri.
ReplyDeletesedap ni ros..kena ngan nasi panas2.. =)
ReplyDeletebetul ni kak ros rasanya macam sambal belimbing tu? Saya duk tingat2 ni.
ReplyDeletemkn ngan pulut pun sedap gak nie!
ReplyDeletethanks sharing menu ni
ReplyDeletedah lama teringin nak buat :)
k.sham: dulu xreti nak buat ni. pasni kalau travel rasanya mmg kena bawak gak
ReplyDeletemama-saly: doh yelah ekk
tengku Damia: walau xsmp lg aussie tu tapi advance study. heheh!!!
Aisy Nasiha: sama le kita
Kak Nah: Ya ALLAH!!!takyah lauk lain dah kak
Nastyna: serupa tapi tak sama. gitu la kot
myda: wah!!!good idea. pasni kita tank pulut la plak. hehe
tihara: welcome…org pahang kena tambah belimbing buluh baru lagi power
Thanks kak ros resepi ni... nanti boleh buat bila nak travel.. spring is coming, jadi masa utk keluar jalan2 lepas dah berbulan hibernate musim winter :)
ReplyDeleteDah 3 kali saya buat sejak entry ni. Nak rujuk lagi.. sedap...
ReplyDeleteAisy: alhamdulilah….kros pun dah lama tak buat. ni bln puasa sesuai sesangat la time bersahur ;)
ReplyDelete