Assalamualaikum & salam sayang semua.
Just for ur info: mommy baru dapat reply semua komen kawan2 since N3 Khasiat Buah Durian onwards. Maafla terlambat reply, disebabkan masalah dalaman mommy sendiri (last week rushing & mood down sikit, so takut nanti komen jadi hambar. Mommy nak semua org happy je…....hehe)
Harini nak share resepi Chinese Style yg semua org dah tahu kot. 'Ayam Sos Lemon' yg simple but really mouth watering (masam2 manis, mana tak berair mulut).
Just for ur info: mommy baru dapat reply semua komen kawan2 since N3 Khasiat Buah Durian onwards. Maafla terlambat reply, disebabkan masalah dalaman mommy sendiri (last week rushing & mood down sikit, so takut nanti komen jadi hambar. Mommy nak semua org happy je…....hehe)
Harini nak share resepi Chinese Style yg semua org dah tahu kot. 'Ayam Sos Lemon' yg simple but really mouth watering (masam2 manis, mana tak berair mulut).
Dulu2 pernah buat tapi this time mommy buat dgn follow resepi Perniagaan Katering ni (untuk sos aje). Resultnya ok, sedap. Mommy jotdown untuk rujukan 3A.
Bahan2:
2 keping dada ayam-potong kiub
Bahan2 perap:-
3 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh minyak bijan
sedikit pepper
1 biji telur
Bahan2 salut:-
(campurkan)
5 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
(campurkan)
5 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
Bahan2 sos lemon:-
1 cawan (250 ml) stok ayam. (Kalau tak ada stok ayam gunakan
dalam 2 kiub pati ayam)
3 sudu besar jus lemon
1/2 sudu kecil garam
4 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar minyak
Sedikit pewarna kuning (optional)
Caranya:
1. Perap ayam dengan bahan perap selama 2 jam atau semalaman. 2. Salut ayam dengan bahan salut & goreng hingga garing. Toskan minyak.
3. Cara Penyediaan sos lemon:
3.1. Adunkan gula, 1 cawan stok ayam, tepung jagung, jus lemon, garam dan sedikit pewarna.
3.2. Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali dan masukkan adunan tadi. Panaskan kuali dengan api kecil dan kacau adunan itu sehingga sos anda menjadi jernih.
4. Hidangkan ayam goreng dan tuang sos ke atas ketulan ayam tadi.
Makan panas-panas. Masakan Cina perlu makan panas-panas dengan nasi yang panas juga..
sedap nyerrrr..!
ReplyDeletesalam ros,
ReplyDeletesedap tuh ayam lemon.mesti nok2 2 pngge tuh..hhehe
sodap.. nice.. boleh try..mcm senang jer.. n simple tu yg pasti..
ReplyDeletetq for sharing
kuazue.blogspot.com
as'salam k.ros..
ReplyDeleteee terliur tengok...jd lapar tghari gini..hehe..tq k.ros nnti nk cuba juga..
senangnya nk buat,lenkali kena try nie!!
ReplyDeletemasuk sini mata dijamu dengan ayam sos lemon..mau terliuq dibuatnyer..kebetulan belum lunch lagi adoii ros lapaq tu dibuatnyer :)
ReplyDeletethanks share this recipe
Sos lemon itulah yg tambah buat sedap. Kalau curah atas ikan goreng pun sedap juga kan..
ReplyDeleteSalam kak ros,
ReplyDeleteBoleh bertanya kak ros ni org brunei atau malaysian yg berhijrah ke brunei?
Saya juga mungkin berhijrah kesana juga nanti : )
Oooo tak pakai bawang langsung yeh Ros.....okje padah suka masak leman ni....sedap!
ReplyDeleteSaya pernah buat ni kak tapi kenapa rasanya sedap, eh pahit? macam pahit lemon gitu, sebab saya campak sekeping lemon ngan kulit2 nya dalam poyok ker?
ReplyDeletemrs Eady: semestinye sedap. hehe
ReplyDeleteUAA: diet weh…makan ratah ayam jah ambo
Azu & mama salt&Roha&Myda: welcome… try la, senang je
kakzakie:kalau buat fillet fish tu mmg sama je resepinya.
Tengku Damia: kros org Malaysian, hijrah sini. btw nanti dah smp brunei blh kenal
hainomokje: xyah bawang
nastyna: mmg laaaaaa pahit klu masak buh dgn kulit2 dia. amik jus jah sikit