Assalamualaikum & good day.
Sunyi je rasa blog community weekend ni (maklum org tengah bercuti semua kan). Kemarin, kami ambil result exam Anis & Ahdia……Adussss, kuciwa!!!!!! Nantila mommy jotdown next N3 pasal exam dorg.
Harini bagi laluan kat cik Muffin Pandan yang harum semerbak ni dulu. Mommy buat last Thursday, mmg suka buat muffin sbb adhoc je siap & boleh ngap. Cuma tule, selalu dok bt yg style western je rasa cam muak juga. Itu yg mommy try google perisa pandan, alhamdulilah mmg pilihan utk minum petang yg tepat. Walau jenis kek tapi aromanya membuatkan kita mcm makan kuih tradisional jugak. Mommy suka (rasanya semua org pun suka, siap 3A dok bagi2 kat kawan2 dorg yg dtg main kat rumah kami petang2 lagi).
Banyak resepi utk muffin pandan ni tapi mommy pilih resepi dari Ena.
(mommy adjust sikit je)
Bahan-bahan:
200gm tepung gandum (mommy guna SRF & skip bhn2 bertanda *)
*1 1/2 sudu kecil baking powder (skip)
*1/2 sudu kecil bicarbonate soda (skip)
1/2 sudu kecil garam
120gm gula kastor
200ml santan
100ml minyak jagung/minyak masak
2 biji telur
1 sk pandan paste (skip)
1/2 sk pandan essence
Sedikit pewarna hijau
Badam hiris atau apa yg disukai utk topping
Cara cara:
1. Panaskan oven pada Suhu 180 C. Sediakan muffin cups.
2. Ayak tepung gandum, baking powder, baking soda dan garam. Masukkan gula dan kacau rata (mommy just kacau tepung SRF + garam+gula).
3. Dalam mangkuk lain, satukan santan, minyak, telur, pandan paste, esen dan pewarna.
4. Tuang bahan basah ke dalam bahan kering. Kacau dengan menggunakan whisk sehingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam papercups. Tabur dengan badam.
6. Bakar selama 25-30 minit atau sehingga masak. Selamat mencuba.
Tqvm for sharing. Nanti akak cuba n nak buat n3 tak berani....
ReplyDeleteNampak gebu lah Kak muffin nya..mesti sedap..
ReplyDeletesy copy resepi ye kak..:)
Nampak sedap mufin pandan awak ni..kak ina suka tengok bekas muffin tu..comelnye :)
ReplyDeleteAritu ada gak buat muffin pandan tp x jadik la... yg akak buat ni cantik je
ReplyDeletemacam mudah sangat sangat jer u all buat muffin ni kan, gebu semacam pulak tu. I tak pernah lulus lagi bermuffin ni huhu. eh kak ros tau tak pandan ball yg macam jual kat gerai2 kat tesco.
ReplyDeleteKak Azie langsung tak reti nak bake bake nih!
ReplyDeleteSaya dh byk kali buat muffin pandan guna resipi ni.memang tak pernah gagal.saya x guna pandan paste.saya blendkan 8 helai daun pandan dgn santan.then letak kaya sebagai inti muffin..sedap buat minum petang
ReplyDeletewah, menarik.... pandan essence pun ada dlm stok, kawan beri... nanti boleh cuba :)
ReplyDeletesedak banget nih ros...tele air liurlah kawe..napok sene tgk bhn2...nati kawe buat jgk deh..hehe
ReplyDeletenmpk gebu!
ReplyDeleteSure harum semerbak masa bakar nih :)
ReplyDeletemak wardah: uish kak….klu berjaya buat tu harus le buat n3. heheh
ReplyDeleteatie: silakan atie….
zalinzalina: heheh!!!bekas muffin kanak2 ribena gitu kak
cheqsue: nape ekk xjadi…sedap i cheqsue, kena try sekali lagi tu
nastyna: klu ikut kros muffin lagi senang dr kek sebab godek2 dgn senduk gitu jah (xleh overbeat klu muffin ni jd bantat)…..btw kaya ball tu xpernah buat tapi rasanya dia guna barter mcm pancake
azieazah: beli je kak klu senang
putri: wow!!!mesti lg sedap sbb ada inti….tq putri share idea
nurbijen: cuba nur, terasa mcm makan kuih bakar jugok gitu
UA: buat la, demo byk daun pandan tu, senang
mala: standard gebu muffin kak. sukeeeee
tun: mmg semerbak bau dalam rumah. heheh!!!