Assalamualaikum & good day.
Emmm…..Kesian hari Isnin, ramai org tak sukakan ia sedangkan is begitu indah. Hehe!!!!indah untuk org yang tak kerja le kot sebab rumah sunyi tanpa hiruk pikuk kekanak ribena (mommy le tu)……
BUT today really tired. Sebabnya semalam kami ke Miri (lagi & lagi borong groceries disamping daddy ada meet up dgn old friends dia). Org2 Msia yg rasa harga barang mahal tapi kami yg kat Brunei ni mmg pantang ada luang, nak shopping kat Malaysia juga sebab dah le barang2 up to date pastu byk yg lebih murah compare to Brunei. Bukan sebab duit Brunei tinggi aje tapi kalau buat convertion tetap murah barangan yg dijual di Malaysia. Pepepun, terpulang la judgement masing2. Mcm mommy lately ni la rasa ruginya spend benda yg sama tapi dok bayar harga yg tinggi @Brunei, so dah alang2 kami selalu g Miri untuk urusan bank etc might as well beli @Miri je (byk blh save). Selain tu kami p melawat 'Bujang Senang' kat sana (tg next N3 citer pasal 'Bujang Senang').
Eh, panjang le plak melencong…….ok sambung citer. Jadi penat le sgt harini sebab tak cukup tidur & byk nak kemas kerja2 terbengkalai (laundry, house cleaning etc). Pastu tadi dah elok2 otw nak g htr daddy cikgu Anis plak telefon mitak hantar buku latihan yg dia tertinggal. Aduhai…..dah le jauh jarak rumah ke sekolah (dlm 17km), jadinya dah siap hantar buku Anis melelong2 le mommy window shopping (nak shopping betul2, semalam dah perabih duit, hehe). Buang masa je 2 jam sambil2 nak tg 3A balik sekolah, kerja satu apa pun xleh settle.………..
Psstt!!!mommy nak jotdown resepi laksa le plak sebab versi ni tak pernah buat (malu jelah jadi org Ganu tapi laksa ganu x master tapi laksa negeri lain master plak). Frankly speaking mmg xde pendedahan langsung mommy & family dengan versi kuah merah ni. Selalu pun kami mmg dok layan laksa lemak kuah putih (both ganu + kelate punya hakmilik). Mcmana mommy blh rasa teringin nak bereksperimen dgn resepi kuah merah ni disebabkan asyik dok belek rempah gulai cap Bunga Rose yg tersohor among org Ganu tu. Kat belakang paket tu ada resepi mcmana nak buat versi kuah merah.
Apalagi, terus jelah ON Jumaat lepas. Alahai, ruginya dari dulu tak pernah buat versi kuah merah ni sebab proven mmg lagi sedap compare to kuah putih. Daddy pun suka versi kuah merah juga, same goes to Arfa. Anis & Ahdia je layan kuah putih (taboo sebab katanya yg merah pedas). Kalau ikut persamaan, lebih kurang rasa laksa Johor plak versi kuah merah ni cuma adalah beza sikit2 especially Laksa Johor makan dgn spagetti & this laksa Ganu makan dgn laksa beras. Teringat juga kata2 ustaz sekolah lama mommy (asal Thailand dia ni), bila dia makan laksa Johor yg mommy buat masa open house dulu, dia bgt rasanya sama dengan Laksa Siam (cuma laksa Siam dorg makan dgn bihun). Hehehe!!!!pi mai, pi mai tang tu le campurannya.
Okey, resepi mommy follow je dr peket rempah gulai cap 'Bunga Rose'.
Bahan2:
10 ulas bawang merah *
5 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1/2 inci lengkuas *
Sedikit kunyit *
1 sudu besar rempah gulai Cap Bunga Rose
1 sudu besar rempah masak Cap Bunga Rose
3 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar kerisik
4 mangkuk santan cair
1 keping gula melaka/nise
Gula
2 keping asam gelugor
1 kilo ikan kembung (rebus & kisar isi)
Caranya:
1. Kisar bahan2 bertanda *.
2. Gaulkan bahan2 yg telah dikisar bersama serbuk cili, rempah & kerisik.
3. Didihkan santan bersama asam gelugur, gula melaka, gula & garam secukup rasa.
4. Setelah santan mendidih, masukkan bahan2 no 2.
5. Biarkan seketika kemudian masukkan isi ikan yang telah dikisar.
6. Masak sehingga kelihatan minyak dipermukaan kuah & padamkan api.
Bahan2:
10 ulas bawang merah *
5 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1/2 inci lengkuas *
Sedikit kunyit *
1 sudu besar rempah gulai Cap Bunga Rose
1 sudu besar rempah masak Cap Bunga Rose
3 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar kerisik
4 mangkuk santan cair
1 keping gula melaka/nise
Gula
2 keping asam gelugor
1 kilo ikan kembung (rebus & kisar isi)
Caranya:
1. Kisar bahan2 bertanda *.
2. Gaulkan bahan2 yg telah dikisar bersama serbuk cili, rempah & kerisik.
3. Didihkan santan bersama asam gelugur, gula melaka, gula & garam secukup rasa.
4. Setelah santan mendidih, masukkan bahan2 no 2.
5. Biarkan seketika kemudian masukkan isi ikan yang telah dikisar.
6. Masak sehingga kelihatan minyak dipermukaan kuah & padamkan api.
Kak camne nak cari rempah tu kak
ReplyDeleterempah ni famous @terengganu. Tanya mana2 kedai/pasar sure ada. klau u dok area klang valley u cari @pasar borong selangor (kat taman equine park, kajang)……kat kedai jual rempah ratus pantai timur.
ReplyDelete