Friday, 20 April 2012

PUDING KEJU DRAGON FRUIT


Semalam mommy buat puding keju ni utk dessert. Alhamdulilah sedap & memenuhi citarasa budak2 especially 3A ni. Memang pengemar tegar keju & produk tenusu dorg ni. Mommy ni plak mmg dari kecik tak berapa suka. Susu pun jarang2 minum. Huhu!!!mungkin dulu sebab mok sendiri xsuka minum susu, so anak2 pun dah trained followed dia punya taste. Nowadays, org dah modern, makanan pun modern & variety. Kalau kita hadkan pemakanan/taste anak2 nanti bila dorg besar susah la nak survive (pengalaman sendiri ni,mommy ni ikan sungai xmakan, kambing xmakan, mujur le sayur2 & ulam suka....huhu!!bila g travel punya le payah nak survive dgn anak tekak sendiri. Ingat lagi g melancong ke Beijing, siap tapau tumis ikan bilis & serunding. Org lain punye le sedap makan kambing etc, kita tengok je. Tapi peking duck (itik panggang) tu boleh plak makan, till harini sedap plak (teringat last weekend masa lunch celebrated birthday mommy kami mkn Chinese Food,menunya ada peking duck, sedap!!)
Okey, about today recipe;next time kalau nak buat mmg confirm laris la ni. By right resepi asal mommy ambil dr buku 'Kompilasi Hidangan Si Manja' -Alaf 21 ni guna strawberries & namanya pun Puding Keju Strawberries tapi masa mommy g Hua Ho nak beli strawberries xde plak. Pergi cari lagi @Kim Huat xde gak, Soon Lee xde gak....itu yg terpikir nak tukar guna dragon fruit.Btw, alhamdulilah mujur strawberries xde sebab mmg lagi 'cun' & sedap rupanya guna dragon fruit ni. Dari segi warna mmg cantik sangat, purple color. Taste pun lebih kurang sama dgn strawberries sebab masam2 manis & ada biji2 hitam tu. Sukaaaaale sgt mommy. 

Bahan2:
  • 250g krim keju (cream cheese)
  • 250ml air
  • 160g gula kaster
  • 150ml whipping cream-dipukul sehingga pekat
  • 100g buah dragon fruits/strawberries (nak lagi byk pun boleh)
  • 60ml susu segar
  • 10g serbuk agar2
Caranya:
  1. Masukkan krim keju, gula, susu segar & dragon fruits.
  2. Kacau atas api perlahan hingga krim keju cair. Ketepikan, biar suam.
  3. Masak agar2 dgn air hingga larut.
  4. Masukkan agar2 ke dalam krim keju & kacau rata. Biar suam sedikit.
  5. Campurkan whipping cream yg telah dipukul ke dalam campuran krim keju. Kacau rata.
  6. Masukkan bancuhan ke dalam acuan & sejukkan di dalam peti sejuk.
  7. Sedia dihidang.



















Mommy suka teksturnya yg berbiji2 hitam & rasa buah yg berketul2. Mommy tambah lagi topping dgn chopped dragon fruits.








Lebihan dragon fruits of the day. Mmg favorite kami gak. After dinner makan buah fresh dulu since pudding is chill in the fridge. Cuma satu yg kurang berkenan dgn dragon fruits ni = too much purple color. Macam dye plak, silap gaya kena baju mmg selamat le. So, pesanan dr mommy " hati2 ngap dragon fruits tu nanti mommy plak transform jadi dragon, hahaha nak sental baju korang". 

8 comments:

  1. Salam kenal kembali, kita nmpknyer adik lah kak :D kita 31 tahun ni :D tp sama jugak dah masuk 3 series :D Kalau dah namanyer creamcheese ni mmg ler teramat sedapnyer, tp kat sini payah sgt nak jumpa dragon fruits yg dlmnyer merah, kalau yg dlmnyer putih tu mmg byk, tp kita tak minat sgt yg putih lagi suke yg merah, sedap kan kak.. eeeeee terliur betul tgk puding akak, dah lah cuaca panas skrg nii, nk buat puding jugaklah minggu depan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ika sudi berkawan dgn kros..yelah yg putih tu xsedap, cam tawar jekan. yg purple ni aduss mmg tempting btul dgn color & taste nya.

      Delete
  2. Salam Yong,

    Satu macam punya kaler dia. Akak ada bawak keju Turki, 3 jenis...buleh try kot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam yong...mmg ori kak color dragon fruits. that's why seronot eksperimen dgn dragon fruit ni mcm magic. campak je dlm cheese trus transform color. eeei, mcm budak2 seronot tgk color2. btw blh le tu kak try, cheese byk. rasanya letak kiwi pun best ni ;)

      Delete
  3. salam kenal jugak kak ros ^^ sangat sweet kaler puding tu. tun xpernag jumpa dragon fruit yg dlm dia merah. yg putih je biasa makan. tasteless. yg merah ni manis ke kak?

    ReplyDelete
  4. Salam tun...tqvm sudi bkawan dgn kros.nanti blh mitak tjk ajar dr tun. Yup dragon fruit ni setahu kros ada 2 types .yg isi putih & isi purple(red). Btw yg putih mmg tasteless tp yg purple/red ni rasa lbh krg masam2 manis strawberry/kiwi la. Kros suka & anak2 pun mmg suka.cuma yg purple ni mahal skit dr yg putih.@brunei plg murah dlm BND 2++ sebiji

    ReplyDelete
  5. Ros, Tengok pun Along tau ni kompom sedap.... tunggu kekawan dtg rumah nanti boleh lah Along cuba.

    ReplyDelete