Wednesday, 10 August 2011

TEPUNG PELITA

Harini buat tepung pelita. Huhuhu mmg dok pandai nak buat bekasnya. Ada le besar2 gedabak bekasnya. Cara2 nak buat bekas tu mok yg ajar (walau mok sendiri dok pandai katanya, sambil buat sambil membebel). Selain tu,mommy google gak le cara nak buat bekas ni. Last2 jmp blog NI.
Mommy @kitchen dairy tu buat agak kreatif. Walau byk blog yg ajar buat bekas tepung pelita ni tapi I like that one. Masalahnya masa nak try buat yg mommy kitchen dairy tu buat daun pisangnya dah abis dipotong siap2 oleh mok. Huhu,takpe la next time try lagi. Btw cara nak masak tepung pelita ni senang je cuma bekas tu aje yg rumit. That's why sekarang ni ramai yg guna bekas kecik2 tu buat tepung pelita. But I tell u,the taste is not the same kalau u al guna daun pisang. Apapun as usual i said, anak tekak masing2. Buat le ikut suka hati kita. Satu lagi persoalan terjawab. Yelah, kalau kita tgk yg jual @Pasar ramadhan ada yg versi daunnya keras elok je (warna pun kekal hijau) & ada juga yg original daunnya layu&lembik sikit. Rupa2nya versi yg cantik keras terletak tu dorg tak kukus tapi kacau atas api(masak tepung macam buat lompat tikam), pastu baru tuang dalam daun pisang. Itu juga yg pakai bekas kecik2 tu buat. No wonder la, wonderful color they get. Hehehe,but again mok akan comment,derhaka ke tok moyang le gitu,yg asli lain,pandai2 ubah. Cuma kita org2 muda & penuh inovasi ni rasa bangga gile le kalau dapat reka cipta style sendiri (biar le rasa xsedap pun).......Opps ! sorry ye sapa2 y terkena. So,ni le resepi yg org dulo2 buat ye...."Buah cempedak di luar pagar,ambil galah tolong jolokkan........saya mak budak baru belajar,kalau salah tolong tunjukkan"


Bahan-bahan:

- Untuk lapis bawah
1) 2 cawan tepung beras
2) 1 sudu teh kapur sirih
3) 4-5 cawan jus dari 5 helai daun pandan
4) Gula pasir secukupnya
5) Daun pisang secukupnya, dibuat bakul

- Untuk lapis atas
1) Santan pekat dari 1 biji kelapa
2) 1/2 - 1 cawan tepung beras
3) ½ sudu teh garam


Cara penyediaan:

- Untuk lapis bawah
1) Panaskan kukusan.
2) Gaul rata tepung beras, kapur dan jus pandan. Masukkan ke dalam jag.
3) Masukkan 1 sudu atau lebih (ikut selera) gula setiap bakul daun pisang.
4 )Masukkan tuang adunan tadi hingga ¾ bakul. Kukus sehingga masak, anggaran 20 minit.

- Untuk lapis bawah
1) Gaul rata kesemua bahan. Masukkan ke dalam jag.
2) Tuang adunan tadi ke atas lapisan bawah yang telah masak.
3) Kukus semula hingga masak. (cucuk dengan lidi, masak jika tidak melekat)

Sedia untuk dihidangkan.

p/s:Gambar xambil ye sbb rupe huduh bebenor.Nanti dah buat 2nd time,mommy upload gambar.Hehehe!!!

No comments:

Post a Comment